Emocionālās labsajūtas pamatlikumi vasarai – kā nenomocīt sevi ar pašpārmetumiem

Nereti ar vasaras laiku saistām daudz cerību – gribam to sagaidīt ar skaistu augumu, nomest svaru, izbaudīt perfektu atvaļinājumu, uzliekam sev pārāk augstus mērķus, ko bieži vien nav iespējams sasniegt. Kā izbaudīt vasaru, nenomokot sevi ar neizpildāmiem mērķiem? Kas var būt par iemeslu emocionālajam diskomfortam vasarā un kā no tā izvairīties? Konsultē psihoterapeits Andris Veselovskis un BENU Aptiekas farmaceite Zanda Ozoliņa.

Visbiežākie emocionālā diskomforta iemesli vasarā

A.Veselovskis uzsver – izbaudīt vasaru nozīmē redzēt, dzirdēt un sajust to, neizvirzot nekādus ideālus un “supermērķus”. Tieši šie nereālistiskie “supermērķi” neļauj mums justies labi un izbaudīt šo laiku. Cilvēks domā par mērķi, nespējot priecāties par ikdienišķo. Izvirzītajiem mērķiem jābūt reāli izpildāmiem, piemēram: iešu uz darbu kājām, vērojot apkārt notiekošo; braukšu ceļojumā, bet neskriešu tik daudz ekskursijās, jo pagājušajā gadā no tām noguru; mācīšos redzēt skaisto jebkurā situācijā; sākšu skriet, bet kāpināšu slodzi pamazām, izbaudot procesu. Nevajadzētu prasīt no sevis perfektu atvaļinājumu. Ļaujiet sev atslābināties, atpūsties, paskatieties, kas notiek apkārt. Izbaudiet tās iespējas, kuras ir pieejamas.

Vēl viens būtisks emocionālā diskomforta iemesls ir salīdzināšana. Bieži vien cilvēkiem liekas, ka citi noteikti atpūšas labāk, viņiem nav diskomforta, garlaicības un citu nepatīkamu emociju. Salīdzinot sevi ar iedomāto “citu”, veiksmīgāku, cilvēks pats sevi redz kā neveiksmīgāku. Tie “citi” ir labāki, veiksmīgāki, es neveiksmīgāks… Domājot šādas domas, garastāvoklis pasliktinās un atvaļinājums ir sabojāts. Nesalīdziniet sevi ar citiem, bet izprotiet – kas patiesi sagādā prieku tieši jums.

Sociālo tīklu ietekme

Sociālajiem tīkliem ir liela ietekme uz mūsu vēlmēm, izvirzītajiem mērķiem un standartiem, kam vēlamies līdzināties. Sabiedriskajā telpā un sociālajos tīklos dominē “ideālie standarti”, kādi mēs gribētu būt – smaidīgi, stipri, gudri, pārliecināti, ar savu viedokli… Taču tādējādi tiek izcelta tikai kāda viena, konkrēta daļa no realitātes, turklāt tā tiek idealizēta un pārspīlēta. Ir jāsaprot, ka realitātē mēs esam gan priecīgi, gan bēdīgi, gan zinoši, gan apjukuši. Bieži vien mums nesanāk piepildīt lielu daļu no iecerētā un vēlamā, gribās būt vēl un vēl labākiem, skaistākiem un veiksmīgākiem. Ir jāpieņem, ka šos ideālos sapņus nav iespējams piepildīt, tomēr ir iespējams sadzīvot ar savām nepiepildāmajām vēlmēm. Ir iespējams pilnveidoties, taču vienmēr jāņem vērā realitātes ierobežojumi. Ir jāmācās priecāties par sevi tagad un pilnveidoties atbilstoši reālajām iespējām.

Sava ķermeņa pieņemšana

Viens no visbiežāk izvirzītajiem mērķiem vasaras sezonai ir saistīts ar sava “ideālā auguma” iegūšanu, nereti arī šajā jomā nospraužot nesasniedzamus vai pārspīlētus standartus. Tā ir nepareiza pieeja, jo, nesasniedzot šos ideālus, cilvēks var sākt sevi šaustīt un ciest, domājot aizvien negatīvākas domas un zaudējot dzīvesprieku un motivāciju kaut ko darīt.

Daudz veiksmīgāk uzlabot savu fizisko formu un labsajūtu par savu ķermeni palīdzēs tas, ja izbaudīsiet kustību prieku, piemēram, dejošanas prieku, izbaudīsiet savu sievišķību vai vīrišķību, priecāsieties par pašu procesu, nekoncentrējoties tik ļoti uz mērķi, kas jāsasniedz. Ir jāiemācās pieņemt to, ka mums visiem nav jābūt vienādiem, atbilstošiem vienādiem, izdomātiem standartiem. Svarīgāk ir pieņemt sevi unikālu, atšķirīgu, nestandarta. Sevis pieņemšana dos vairāk labsajūtas un laimes hormonu nekā atbilstība ideālajam standartam, skaidro psihoterapeits.

Padomi emocionālai labsajūtai vasarā

  • Vasara Latvijā ir īsa, izbaudiet to.
  • Pieņemiet sevi tādu, kāds/kāda esat – varbūt esat noguris, varbūt bēdīgs, varbūt dusmīgs. Nekoncentrējieties uz šīm negatīvajām emocijām – tās aizies, un vietā nāks pozitīvās.
  • Priecājieties par savu ķermeni, domājot par to, ko daba ir jums devusi, nedomājiet par to, kas nav dots. Katrs var atrast sev atbilstošas fiziskās nodarbes, ko izbaudīt.
  • Pēc iespējas vairāk esiet ārpus telpām, kustieties, strādājiet mazāk.
  • Ievērojiet mērenību ēšanā, arī sportošanā. Izvirziet sev reālistiskus mērķus, darbojieties, bet nepārcentieties.

Farmaceita padoms

Farmaceite Zanda Ozoliņa atgādina, ka emocionālajam diskomfortam, nogurumam, enerģijas un motivācijas zudumam par iemeslu var būt arī vitamīnu un minerālvielu trūkums. Vasarā bieži vien par to neiedomājamies, jo šķiet – ēdienkarte ir daudzveidīgāka, viss nepieciešamais tiek uzņemts. Tomēr tā ne vienmēr ir. Nogurumu, nespēku un nomāktību var izraisīt, piemēram, magnija un D vitamīna trūkums organismā.  Vasarā visbiežāk atpūšamies brīvā dabā. Pavadot dienā 20 minūtes saulītē, mēs nodrošinām organismam D vitamīna devu, ja netiek lietoti medikamenti, kas nomāc D vitamīna sintēzi organismā. Tomēr ne katram sanāk vasaras periodā atpūsties, kādam tas dažkārt ir aktīvākā darba posms, tāpēc ieteicams sabalansēt savu uzturu, miega režīmu un fiziskās aktivitātes.

Izmantojiet dabas sniegtās sezonālās veltes, uzturā lietojot vairāk ogas, piemēram, zemenes, kas bagātas ar dzelzi. Noteikti uzturā iekļaujiet dažāda veida zaļumus – lociņus, dilles, pētersīļus, kas ir lielisks vitamīnu un minerālvielu avots.

Izturieties atbildīgi pret savu veselību! Ja nogurums, nespēks un nomāktība jūs nomoka vairāk nekā mēnesi bez zināma iemesla, noteikti vērsieties pēc padoma pie speciālista!

 

Foto: ilustratīvs (pexels.com)

TOP Komentāri

avatar