Dzīvniektiesību akcija “Ko redzi tu? Kautuve ienāk pilsētā”

Ceturtdienas vakarā netālu no Brīvības pieminekļa notika miermīlīga un mākslinieciska dzīvnieku aizstāvības akcija. Aptuveni desmit cilvēki no kustības “Riga Animal Save” ar melniem acu apsējiem simboliskiem norādīja uz sabiedrības izvairīšanos un nespēju redzēt un zināt, kas jāpiedzīvo dzīvniekiem, ko plānots nokaut. Daļa no akcijas dalībniekiem turēja rokās uzrakstus “Ko redzi tu?”, bet citu rokās bija video ekrāni ar pirms nedēļas pie kādas Latvijas lopkautuves uzņemtiem materiāliem par “nolietotām” piena fermu govīm, ko furgonos ved uz nokaušanu.

“Riga Animal Save” organizators Sandris Ādminis: “Mēs vēlamies dzīvot drosmīgā sabiedrībā, kas spēj ieskatīties patiesībai acīs. Vairums cilvēku dziļi sirdī apjauš, ka tas, ko mēs kā sabiedrība nodarām dzīvniekiem, nav pareizi, tomēr reti kurš saņemas kaut ko darīt, lai to mainītu. Dzīvnieku draugu pienākums ir palīdzēt ne tikai suņiem un kaķiem, bet pietuvoties arī šiem kaušanai nolemtajiem dzīvniekiem, lai sniegtu kaut vai nelielu mierinājumu, lai kļūtu par aculieciniekiem viņu likteņiem. Un vēlāk arī viņus parādīt pārējai sabiedrībai, jautājot “Ko redzi tu? Dzīvu, jūtošu, būtni vai produktu?”. Daudzi cilvēki ir pārsteigti uzzināt, ka katru gadu Latvijā vien apēšanai nokauj ap 20 miljoniem dažādu dzīvnieku, lai gan netrūkst zinātnisku pētījumu, kas liecina, ka mūsu veselībai tas nav obligati un arī videi daudz draudzīgāk būtu “nelikt dzīvniekus uz šķīvjiem””.

Akcijas mērķis bija miermīlīgā, līdzcietīgā veidā izcelt saikni starp dzīvniekiem, ko it kā cienām un to, kas ikdienā notiek gaļas un piena produktu ražošanā. “Riga Animal Save” turpmāk grasās šādas akcijas pie lopkautuvēm un galvaspilsētas centrā rīkot regulāri.

Organizācija “Riga Animal Save” ir starptautiskā dzīvnieku aizstāvības tīkla “Animal Save Movement” atzars Latvijā. Kustība aizsākās 2010. g. Kanādā un šobrīd pēc tās principiem darbojas vairāk nekā 600 grupas pasaulē. Viens no kustības iedvesmotājiem ir Ļevs Tolstojs un viņa rakstītais: “Kad kādas būtnes ciešanas rada sāpes arī tevī, neļaujies sākotnējam impulsam novērsties no tā, bet gluži otrādi – pietuvojies, cik vien vari, un centies palīdzēt.”

Foto: Dāvis Berners

TOP Komentāri

avatar