Dārzeņiem, ogām un augļiem PVN likme 12%; uzņēmējiem un iedzīvotājiem – atvieglojumi

Latvijai raksturīgiem dārzeņiem, ogām un augļiem pievienotās vērtības nodoklis (PVN) nākamgad noteikts 12 procentu apmērā, paredz Saeima galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi Pievienotās vērtības nodokļa likumā. Tāpat grozījumi noteic, ka no nākamā gada PVN nepiemēros maksai par sporta sacensībām un sporta nodarbībām, ko organizē biedrības vai nodibinājumi, kā arī maksai par bērnu uzturēšanos nometnēs. Grozījumi saistīti ar 2024.gada valsts budžetu.

PVN nodokļa 12 procentu likmi Latvijai raksturīgiem dārzeņiem, ogām un augļiem piemēros nākamgad – no 1.janvāra līdz 31.decembrim. Līdz šim mūsu reģionam raksturīgu lauksaimniecības produktu piegādēm bija noteikta samazinātā PVN likme piecu procentu apmērā, savukārt pārējai pārtikai – standartlikme 21 procenta apmērā.

Saskaņā ar grozījumiem pievienotās vērtības nodokli nepiemēro dalības maksai sporta sacensībām un maksai par sporta nodarbībām, ko organizē biedrības vai nodibinājumi. Nodokļa atbrīvojums attieksies gan uz bērnu, gan pieaugušo sporta sacensībām vai nodarbībām.  

Mazo uzņēmumu atbalstam no nākamā gada no līdzšinējiem 40 tūkstošiem eiro līdz 50 tūkstošiem eiro paaugstināts slieksnis, no kura uzņēmējiem jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienesta PVN maksātāju reģistrā. Izmaiņas veiktas, jo inflācijas ietekmē, pieaugot preču un pakalpojumu cenām, pieaug arī uzņēmumu apgrozījums, kas tuvina tos slieksnim, no kura uzņēmējiem jāreģistrējas kā PVN maksātājiem, norādīts grozījumu anotācijā.

Grozījumi Pievienotās vērtības nodokļa likumā stāsies spēkā nākamā gada 1.janvārī. 

Saeimas Preses dienests

Foto: canva.com

TOP Komentāri

avatar