Baltijas valstu prezidenti: ES pret Baltkrieviju jānosaka jaunas, stingras sankcijas

Tiešsaistes tikšanās starp Baltijas valstu prezidentiem, apspriežoties par situāciju, kāda radusies saistībā ar pretlikumīgo “Ryanair” lidmašīnas nosēdināšanu vakar Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā.

Latvijas Valsts prezidents Egils Levits, Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida (Kersti Kaljulaid) un Lietuvas prezidents Gitans Nausēda (Gitanas Nausėda) pārrunāja kopīgu Baltijas valstu nostāju pirms šovakar Briselē notiekošās Eiropas Padomes tikšanās. Trīs prezidenti uzsvēra: Baltkrievijai ir nekavējoties jāatbrīvo aizturētais žurnālists un sabiedriskais darbinieks Romāns Protasevičs un viņa pavadone.

Baltijas valstu prezidenti bija vienisprātis: pēc vakardienas incidenta, kas pārkāpj starptautiskās normas un ir pretlikumīgs, Eiropas Savienībai (ES) ir jānosaka jaunas, stingras sankcijas pret Baltkrieviju. Prezidenti norādīja, ka notikušais ir apliecinājums, ka došanās uz Baltkrieviju nav droša. Egils Levits, Kersti Kaljulaida, Gitans Nausēda uzsvēra, ka šovakar Eiropas Padomes sanāksmē ir jārosina pārlidojumu slēgšana uz/no Eiropas Savienības valstīm pāri Baltkrievijas gaisa telpai. Tāpat jārosina aizliegt Baltkrievijas aviokompāniju lidojumus uz ES valstīm un atgriežoties no tām.

Valsts prezidents Egils Levits jau vakar, ar Latvijas ārlietu ministru pārrunājot notikušo, rosināja, ka notikusī avioreisa nolaupīšana ir jautājums, kas jāapspriež ANO Drošības padomē, jo Baltkrievija ir pārkāpusi starptautiskās gaisa telpas noteikumus. K. Kaljulaida informēja Latvijas un Lietuvas prezidentus, ka Igaunija kā šī brīža ANO Drošības padomes locekle arī ir pārliecināta, ka jautājums ir jāskata ANO Drošības padomes līmenī, un jau sagatavo jautājuma izvirzīšanu darba kārtībā.

Foto: president.lv

TOP Komentāri

avatar