Aptauja: 33% iedzīvotāju iesaistās savas apkaimes uzlabošanā, aktīvākie – lauku reģioni

33% Latvijas iedzīvotāju norāda, ka iesaistās savas apkaimes un pilsētvides uzlabošanā – 6% no viņiem to dara ļoti aktīvi un regulāri, bet 27% neregulāri. Vēl 28% atzīst, ka līdz šim nav iesaistījušies, taču vēlētos darīt, bet vēl 23% interesējas par aktualitātēm šajā jomā, taču vēl nav bijusi iespēja iesaistīties pašiem, liecina “Mežpils alus” un pētījumu centra “Norstat” veiktās aptaujas dati.

Salīdzinot ar pērnā gada rādītājiem, to iedzīvotāju skaits, kuri iesaistās savas apkaimes uzlabošanā, ir nedaudz samazinājies – 2022. gadā pozitīvu atbildi sniedza 38% respondenti, bet 30% norādīja, ka gribētu iesaistīties savas apkaimes un pilsētvides uzlabošanā. Pēdējos gados Latvijas iedzīvotāji aizvien aktīvāk iesaistās arī dažādās nevalstiskajās organizācijās, piemēram, apkaimju biedrībās, kuru mērķis ir uzlabot apkārtējo vidi kopumā vai risināt kādu samilzušu problēmu – zaļo zonu trūkumu, drošību vai ceļu stāvokli.

Aptaujas dati liecina, ka apkaimes un pilsētvides labiekārtošanā biežāk iesaistās iedzīvotāji vecumā virs 50 gadiem (aptuveni 35%). Savukārt, vecuma grupā no 40 līdz 49 gadiem ir lielākais īpatsvars respondentu (35%), kuri līdz šim vēl nav iesaistījušies, bet vēlētos to darīt. Rezultāti liecina, ka sievietes (36%) dažādās akcijās un pasākumos, kas saistīti ar apkaimes labiekārtošanu un uzlabošanu, iesaistās daudz biežāk, nekā vīrieši (30%).

Katrs darbs, lielāks vai mazāks, apkārtnes labiekārtošanā ir solis pretī labākai videi un apziņai, ka sakopta Latvija ir mūsu visu kopējā atbildība. Lai sekmētu sabiedrības iesaisti, jau otro gadu organizējam līdzdalības kampaņas “Dari savu pilsētu labāku!”, kuras ietvaros ikviens Latvijas iedzīvotājs var iesūtīt savu ideju apkārtnes uzlabošanai un pretendēt uz finansējumu tās realizēšanai. Patiesi ceram, ka šāda akcija pamudināt arī trešdaļu iedzīvotāju, kuru līdz nav saistījušies apkārtnes uzlabošanā, bet vēlētos to darīt,” stāsta “Mežpils alus” zīmola vadītāja Ieva Anita Rieksta.

Runājot par iedzīvotāju gatavību iesaistīties, jāpiezīmē, ka respondenti no lauku reģioniem demonstrē daudz lielāku iesaisti – 44% norādījuši, ka iesaistās savas apkārtnes labiekārtošanā. Mazāk aktīvi ir lielo pilsētu iedzīvotāji (37%) un mazo pilsētu iedzīvotāji (34%). Viszemāko aktivitāti demonstrē rīdzinieki – tikai 24% norādījuši, ka iesaistās savas apkārtnes labiekārtošanā.

Lauku reģionu aktivitāti apliecināja arī pagājušā gada kampaņa, kad saņēmām necerēti lielu pieteikumu skaitu un idejas tika iesūtītas no visas Latvijas. Savas idejas iesūtījuši pārstāvji no visiem 36 Latvijas novadiem un no lielākās daļas valstspilsētu,” piebilst Ieva Anita Rieksta.

Kopumā aptaujas dati liecina, ka Latvijas iedzīvotāji ir ieinteresēti savas apkārtnes un pilsētvides labiekārtošanā, un tie, kuriem vēl nav bijusi iespēja pašiem iesaistīties, aktīvi seko līdzi notikumiem un akcijām, kā arī pauž vēlmi iesaistīties.

Lai noskaidrotu Latvijas iedzīvotāju viedoklis par iesaisti savas apkārtnes un pilsētvides uzlabošanā, “Mežpils alus” sadarbībā ar pētījumu centru “Norstat” veica aptauju, aptaujājot 1000 respondentus izlases veidā visā Latvijā 2023. oktobrī.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar