Bibliotēka kā pilsētas sirds – gan iedzīvotājiem, gan pilsētas viesiem

Mūsdienās bibliotēka vairs nav tikai vieta, kur lasīt grāmatas, tās loma un funkcijas laika gaitā ir būtiski mainījušās. Šobrīd bibliotēkas piedāvā arī dažādus izglītojušus un informatīvus pasākumus, sniedz iespēju iepazīt mākslu, socializēties un jēgpilni pavadīt brīvo laiku. Lai sekmētu iedzīvotāju un pilsētas viesu interesi par bibliotēku, nepieciešams domāt arī par sakārtotu infrastruktūru, tostarp, veloinfrastruktūru, ērtām piekļuves iespējām un labiekārtotu apkārti. 

Kas kopīgs bibliotēkai un velobraukšanai? 

Lai gan sākotnēji varētu šķist, kas kopīgs bibliotēkai un velobraukšanai, patiesībā abos gadījumos ir stāsts par ilgtspēju – ja velosipēdi nozīmē izmešu samazināšanu un resursu taupīšanu, pievēršot uzmanību zaļam dzīvesveidam un cieņai pret dabu, arī grāmatu koplietošana mūs mudina aizdomāties, ka ne vienmēr nepieciešams tās iegādāties, lai izlasītu un aizmirstu plauktā. To visu papildinot ar dažādiem pasākumiem un kopā būšanu, izglītojošām un interesantām aktivitātēm lieliem un maziem, varam spert soļus tuvāk spēcīgam kopienas garam, iešanai kopsolī ar laiku un mūsdienu sabiedrības attīstības tendencēm, kā arī ilgtspēju.  

Pilsētvides labiekārtošana 

Ir daudz un dažādu ideju, kā uzlabot pilsētvidi un padarīt to ērtu un pievilcīgu gan iedzīvotājiem, gan pilsētas un novada viesiem, tomēr liela daļa no projektiem un idejām prasa arī lielas investīcijas. Gulbenes novadā reizi gadā notiek finansējuma līdzdalības konkursi, kuros var pieteikt savas idejas. Ar iedzīvotāju balsojumu tiek noteiktas aktuālākās, kas attiecīgi saņem finansējumu. Gadu no gada redzam, ka iedzīvotāji vēlas sakoptu apkārtēju vidi un aizvien vairāk vietas, kur iespējams atpūsties pie dabas kopā ar ģimeni. Savu ietekmi radījusi arī pandēmija, kuras laikā biežāk sākām iet pastaigās, apmeklēt parkus un dažādas takas. Protams, aizvien aktuāls jautājums ir arī par bērnu laukumiem, kuru, šķiet, nekad nebūs par daudz. 

Ērti sasniedzama vieta un saturīga laika pavadīšana 

Daudzās pašvaldībās aktuāls ir arī jautājums par veloinfrastruktūras sakārtošanu – jo pārdomātāka un drošāka būs vide, jo biežāk iedzīvotāji un pilsētas viesi izvēlēsies šo videi draudzīgo transportlīdzekli. Tā ir arī iespēja attīstīt velotūrismu pilsētā un novadā. Domājot par vietējo iedzīvotāju un pilsētas viesu vēlmēm, radās arī ideja par viedo soliņu un velo apkopes staciju, tāpēc esam gandarīti, ka projekts ir viens no uzvarētājiem zīmola “Mežpils alus” rīkotajā sabiedrības līdzdalības kampaņā “Dari savu pilsētu labāku!” un esam ieguvuši finansējumu idejas īstenošanai. Gulbene ir nozīmīgs punkts starptautiskajā Zaļo ceļu projektā un pilsētai cauri vijas starptautiskais Tour de LatEst velo maršruts, tāpēc ikviens objekts velo infrastruktūras attīstībā ir ārkārtīgi būtisks. Saliekot to kopā ar bibliotēkas piedāvājumu varam iegūt vietu, kas ir ērti sasniedzama, mūsdienīga un piedāvā saturīgas laika pavadīšanas iespējas. 

Apkārtne, kas sekmē interesi par bibliotēku 

Domājot par ikvienas pilsētas attīstību, svarīgi ieturēt balansu starp to, lai pašiem iedzīvotājiem būtu ērti un tiktu nodrošinātas visas viņu būtiskākās vajadzības, kā arī par to, lai varētu uzņemt viesus. Gulbeni apciemo viesi no daudziem novadiem, īpaši Vidzemes un Latgales. Vasaras sezonā ir arī daudz tūristu no Igaunijas, kā arī Vācijas, Lielbritānijas un citām valstīm. Ir gan aktīvā, gan industriālā tūrisma iespējas, turklāt, pilsētā ir divi vēsturiskie centri – industriālais, kas veidojies dzelzceļa ietekmē, un kultūrvēsturiskais. Ir virkne vides objektu un vietas, kur ģimenes iecienījušas pavadīt brīvo laiku. Veidojot atbilstošu apkārtni, tostarp padomājot par funkcionālām atpūtas vietām, kā viedie soliņi u.tml., iespējams sekmēt arī interesi par bibliotēkas apmeklēšanu un tajā notiekošajiem pasākumiem.

Gulbenes novada bibliotēkas direktore Sabīne Jefimova un aģentūras “Tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs” direktore Simona Sniķe

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar