Gada balvas un citas tradīcijas darbā – kā tas ietekmē darbinieku lojalitāti?

Kopīgi svētki, tradīcijas un neformāli pasākumi saliedē komandu, veicina lojalitāti darba vietai, samazinot darbinieku rotāciju, turklāt, pēc motivējošiem pasākumiem lielākā daļa darbinieku ķeras pie saviem pienākumiem ar jaunu enerģiju un daudz lielāku jaudu. Tradīcija pateikties darbiniekiem apliecina, ka darba devējs apzinās katra cilvēka vērtību un nozīmi kopīgo mērķu sasniegšanā, kā arī motivē citus darbiniekus sekot gada darbiniekam.

Gada balvas tradīcija 

Gan lielos, gan mazos uzņēmumos iespējams ieviest gada balvas pasākumu – tie var būt gan klātienes, gan tiešsaistes pasākumi, vērienīgāki un ne tik vērienīgi notikumi, taču galvenais, tā ir iespēja pateikt paldies tiem komandas locekļiem, kuri darījuši vairāk nekā prasa pienākums. Prieks, ka šādu uzņēmumu, kam Gada balva ir uzņēmuma tradīcija, kļūst aizvien vairāk, jo darbinieks, tāpat kā saliedējoši pasākumi, ir uzņēmuma pamats.

Tradīcijas rada kopienas izjūtu 

Tradīcijas un svētki saliedē – gan ģimenes, gan darba kolektīvus, turklāt, ikviens darba devējs vēlas, lai uzņēmuma kolektīvs jūtas kā viena ģimene, paļaujoties un atbalstot viens otru jebkurā darba situācijā. Tā ir viena no ilgtermiņa panākumu atslēgām. Iedibinot dažādas tradīcijas, kuras cilvēki gaida, tiek veidota arī kopienas izjūta un spēcīgas komandas pamati. Kā zināms, ja pamati ir spēcīgi, tas palīdz pārdzīvot dažādas vētras, kas mūsdienu ekonomiskajos apstākļos nav retums. 

Ne tikai sporta spēles un balles 

Kopīgi svētki viennozīmīgi ir vērtība, taču tas nenozīmē, ka personāla vadības cilvēkiem vai uzņēmumu vadītājiem jādomā tikai par to. Jo lielāks kolektīvs, jo lielākas izmaksas rada svētku svinēšana, tāpēc optimāls risinājums ir sportiskas aktivitātes, piemēram, sporta spēles vasarā un gada noslēguma (vai gada sākuma) balle ziemā. Tas ir pilnīgi pietiekami, lai izveidotu stabilus svētku svinēšanas pamatus. Runājot par izmaksām, jāņem vērā, ka ne vienmēr ir nepieciešami lieli, grandiozi svētki ar neskaitāmiem māksliniekiem, klātiem svētku galdiem u.tml. Liekot lietā radošumu, iespējams atrast arī daudz optimālākus risinājumus, piemēram, ziemas balles vietā viss kolektīvs var kopīgi doties uz teātri vai kādu koncertu, ko pēc tam apspriež pie svētku vakariņām, bet sporta spēļu vietā – radošs pārgājiens ar meža zvēru pabarošanu pa ceļam un kopīgas zupas gatavošanu uz ugunskura. 

Uzmanības apliecinājumi darbiniekiem svarīgos dzīves notikumos 

Lai uzturētu komandas garu starp pasākumiem, ieteicams ieviest arī nelielas ikdienas tradīcijas, kas, protams, atkarīgas no komandas lieluma, piemēram, neformālās piektdienas ar picu pusdienās, darbinieku sveikšana vārda un dzimšanas dienās u.tml. Darbinieku sveikšana nenozīmē, ka nepieciešamas lielas un dārgas dāvanas, patiesībā daudz svarīgāka ir uzmanība un apliecinājums, ka arī uzņēmuma vadība atceras par darbinieka svētku dienu. Dāvanas vietā var būt, piemēram, radošs kolektīva veidots novēlējums vai skaists ziedu pušķis no uzņēmuma, ko kurjers svētku dienā atved un pasniedz gaviļniekam. Pats būtiskākais ir pozitīvais vēstījums un emocijas, ko tas sniedz. 

Gan lieliem, gan maziem uzņēmumiem 

Kopīgas tradīcijas un svētki viennozīmīgi sekmē komandas saliedētību. Tas nozīmē, ka komanda atgriezīsies darbā ar daudz lielāku jaudu un būs atvērtāki sniegt palīdzību, un atbalstu viens otram. Pozitīvs klimats uzņēmumā ilgtermiņā sekmēs arī uzņēmuma mērķu sasniegšanu. Turklāt, tas nepieciešams gan lieliem, gan maziem uzņēmumiem. Mazākiem kolektīviem nereti ir plašākas iespējas, piemēram, var kopīgi apmeklēt muzeju, pārbaudīt spēkus dažādās prāta spēlēs, taču arī lielākos uzņēmumos, liekot lietā radošumu, var atrast dažādus risinājumus. Turklāt, lielākos uzņēmumos neformālie pasākumi ir iespēja saliedēt dažādu nodaļu un departamentu darbiniekus, kuri ikdienā, iespējams, tiekas salīdzinoši maz vai netiekas vispār. 

Ekonomikas un kultūras augstskolas Vivita Leismane

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar