Atkal jauns gads! Kā izvirzīt veselīgus un izpildāmus mērķus?

Bieži vien, sākoties jaunam dzīves posmam vai uzsākot kaut ko jaunu, mums patīk izvirzīt sev arī jaunus mērķus, iztēloties jaunus sasniegumus. Jaunā gada atnākšana tādējādi kļūst par ļoti populāru laiku dažādu jaunu mērķu nospraušanai un jaungada apņemšanos veidošanai. Taču zināms, ka nereti jaunā gada apņemšanās ļoti ātri tiek atmestas un beidzas jau līdz ar pirmajām grūtībām. Kā padarīt apņemšanās pārdomātākas un izvirzīt sev reālistiskus, veselīgus mērķus? Padomos dalās BENU Aptiekas piesaistītais eksperts, psihoterapeits Andris Veselovskis un BENU Aptiekas farmaceits Konstantīns Čerjomuhins.

Ko darīt, lai jaungada apņemšanās izdotos?

Psihoterapeits A. Veselovskis sniedz vairākus praktiskus padomus ceļā uz mērķu piepildīšanu:

  • Izvērtējiet, vai mērķis ir reālistisks un sasniedzams. Svētku laikā kopumā raugāmies uz pasauli optimistiskāk nekā ikdienā, tāpēc šajā periodā izvirzītās apņemšanās parasti ir pārāk pozitīvas un nereālistiski augstas. Apdomājiet, vai vēlamais mērķis jums šķiet sasniedzams un vai ceļš uz to jums sniegs gandarījumu. Piemēram, ir nereāli cerēt, ka “no rītdienas būšu laimīgs/laimīga”. Reālistisks skatījums būtu: “Jutīšos laimīgāk, ja uzlabošu komunikācijas spējas. To varu izdarīt, atrodot un apmeklējot atbilstošus kursus, iesaistoties teātra pulciņā vai vairāk runājot ar draugiem.” Tāpat, piemēram, reālistisks plāns varētu būt “jaunajā gadā vairāk kustēšos” (nevis sportot katru dienu), vai “mazāk ēdīšu saldumus” (nevis pilnībā mainīt visu diētu), “trenēšos iet uz randiņiem, komunicēt ar pretējo dzimumu” (nevis “obligāti šogad jāsatiek īstā sieviete/īstais vīrietis”), “cenšos izdarīt darbiņu uzreiz, neatliekot to”, “mācos teikt “nē”” un līdzīgi.

  • Virzieties uz mērķi nelieliem soļiem un plānojiet tos. Izvirzot sev jaunus mērķus, ir jāņem vērā, ka realitātē mainīt ieradumus ir ļoti grūti, tādēļ ieteicams izmaiņas veikt pamazām, maziem solīšiem. Turklāt šiem solīšiem jābūt reāli izpildāmiem un ne pārāk grūtiem. Plānojiet vairākus soļus uz priekšu, veidojot plānu.

  • Pieņemiet, ka būs brīži, kad plānotais neizdosies. Piemēram, plānojot uzsākt regulāri sportot vai izmainīt diētu, pieļaujiet, ka 20–30 % gadījumu sanāks atkāpties no iecerētā plāna. Ja uzstādīsiet mērķi pildīt plānu par 100 %, kas ir nereālistiska latiņa, tad pēc pirmās neveiksmes var parādīties vēlme atmest iecerēto. Ja jūs jau sākotnēji zināsiet, ka reizēm gadīsies atkāpe, to būs vieglāk pieņemt un pēc atkāpes atkal turpināt veiksmīgi virzīties uz mērķi.

  • Piešķiriet vērtību katram paveiktajam posmam. Tas nekas, ka liekas – virzība uz mērķi notiek lēnām. Novērtējiet to, ko izdevies paveikt ceļā uz mērķi. Vakarā pierakstiet paveikto un 5 minūtes papriecājieties par dienā paveiktajiem mazajiem solīšiem. Pamaniet 10 mazās labās lietiņas, ko pa dienu izdarījāt. Nesalīdziniet paveikto ar lielo mērķi, kurš vēl nav sasniegts. Piemēram, lai iegūtu noteiktu izglītību, ir jāmācās 5 gadi, un esat mācībās aizvadījis pirmo pusgadu. Priecājieties, ka pirmais solis uz mērķi ir paveikts, ka esat ceļā un procesā. Neraizējieties par to, ka lielākā daļa ir vēl priekšā, bet novērtējiet jau sasniegto.

  • Neļaujieties pārliekai paškritikai. Centieties apturēt pesimistiskas domas, kas var rasties procesā. Neļaujiet tām laupīt prieku par paveikto.

Psihoterapeits A. Veselovskis iesaka – parūpējieties par sevi tā, kā jūs rūpējaties par vismīļāko cilvēku!

Idejas veselīgiem jaungada mērķiem

BENU Aptiekas farmaceits K. Čerjomuhins iesaka izvirzīt tādus mērķus, kas palīdzēs jums uzlabot savu vispārējo pašsajūtu, veselību un emocionālo labsajūtu:

  • Atstājiet kaitīgos ieradumus vecajā gadā. Tā var būt lieliska tradīcija – šķirties no sliktiem ieradumiem aizejošajā gadā, lai atbrīvotu vietu jauniem ieradumiem. Varbūt ne no visiem uzreiz, bet vismaz ar viskaitīgākajiem vai traucējošākajiem. Piemēram, atsakieties no cigaretēm (arī elektroniskajām) vai samaziniet alkohola patēriņu – tas būs liels ieguldījums jūsu veselības uzlabošanā. Šie kaitīgie ieradumi negatīvi ietekmē visu mūsu ķermeni, izraisot sirds un elpošanas ceļu slimības, pazeminot imunitāti un veicinot citus riska faktorus. Tādēļ viens no labākajiem solījumiem, ko varat sev dot jaunajā gadā, ir atmest smēķēšanu un alkohola lietošanu. Organisma jums pateiksies, pielāgojot savus procesus, piemēram, uzlabojot aizkuņģa dziedzera, aknu, nieru un nervu sistēmas darbu. Turklāt, ja zināt, ka pašu spēkiem šo mērķi būs grūti izpildīt, jautājiet palīdzību – iesaistiet ģimeni vai draugus, dodieties pie speciālista, kā arī jautājiet padomu farmaceitam. Aptiekā pieejami dažādi līdzekļi, piemēram, kas palīdzēs atmest smēķēšanu.

  • Mērķis – vispārēja veselības un pašsajūtas uzlabošana. Šāds veselīgs mērķis būs kā stimuls uzsākt arī veselīgas pārmaiņas, piemēram, pārskatīt savu ēdienkarti vai uzsākt fiziskās aktivitātes. Piemēram, ļoti noderīga pašsajūtas uzlabošanai un vispārējai veselībai būs neliela rīta vingrošana, kas dos pozitīvu lādiņu jaunai dienai. Ja neesat “rīta cilvēks”, pusstundas jogas nodarbība pēcpusdienās vai vakaros palīdzēs atbrīvot no spriedzes gan ķermeni, gan prātu. Ja kļūsiet fiziski aktīvāki, tas palīdzēs rūpēties arī par ķermeņa koptēlu un bieži vien motivēs arī uzņemt veselīgāku pārtiku.

  • Pietiekama ūdens uzņemšana ik dienas. Šis mērķis ir būtisks, jo ķermenis zaudē šķidrumu daudzos veidos. Tīrs dzeramais ūdens papildinās šos zudumus, kā arī uzlabos gremošanu, izvadīs toksīnus no organisma un palīdzēs absorbēt barības vielas, ko saņemat ar pārtiku. Lai dažādotu ūdens garšu, varat pievienot citronu, mandarīnu, gurķi, piparmētru. Ir lietderīgi dzert glāzi ūdens tukšā dūšā, lai uzsāktu gremošanas sistēmas aktīvo darbu. Vidēji cilvēkam ir nepieciešams dzert 1,5–2 litrus ūdens dienā. Tējas un kafijas vietā labāk ir lietot augu novārījumus un ingvera tēju.

  • Veselīgāks uzturs. Esiet saudzīgi pret savu organismu un neveiciet straujas pārmaiņas! Ja pēc svētkiem pēkšņi sāksiet ievērot stingru diētu, tas būs milzīgs stress ķermenim. Ir nepieciešams pakāpeniski samazināt porcijas un ierobežot taukainās, ceptās, kūpinātās pārtikas daudzumu ikdienas uzturā. Dodiet priekšroku tvaicētiem ēdieniem, sautējot, cepot un vārot. Nepieciešamības gadījumā konsultējieties ar speciālistu.

  • Kvalitatīvas miegs. Padariet to par noteikumu – veltīt laiku labam naktsmieram. Mūsu veselībai ir ļoti svarīgi nodrošināt pienācīgu atpūtu naktī, bet svētku laikā mūsu ikdienas miega režīms bieži vien tiek izjaukts. Labs nakts miegs ļauj atjaunot organisma enerģiju, izvadīt toksīnus, atbrīvoties no stresa un normalizēt visus procesus organismā. Ja jūtat, ka miegs nav kvalitatīvs vai ir grūtības ar iemigšanu, farmaceits aptiekā jums palīdzēs izvēlēties piemērotu pirmsmiega tēju vai citu preparātu. Taču, ja miega problēmas nepāriet ilgāku laiku, noteikti jāvēršas pie ārsta.

  • Kustība ir dzīve! Lai jaunajā gadā kļūtu fiziski aktīvāki, pēc svētkiem nav nepieciešams nekavējoties skriet uz sporta zāli un veikt pēc iespējas vairāk visdažādāko vingrinājumu. Ja iepriekš aktivitāšu līmenis bijis zems, jūs varat palīdzēt sev ar patīkamākām un mierīgākām aktivitātēm, piemēram, iesākumam atsakieties no lifta, vairāk staigājiet, veidojiet ieradumu doties pastaigās (pa parku vai dabā), spēlējiet āra spēles ar bērniem, apdomājiet peldbaseina abonementa iegādi vai došanos uz jogu, izbaudiet ziemu slidojot vai veiciet citas jums patīkamas aktivitātes. Tādējādi pakāpeniski pieradiniet sevi pie ikdienas vingrinājumiem vismaz pusstundu dienā. Tā pamazām kļūsiet fiziski spēcīgāki un izturīgāki, kā arī tas palīdzēs emocionāli justies labāk.

Šo veselīgo ieradumu ieviešana palīdzēs ātrāk atgūt formu pēc svētkiem un garākām brīvdienām, kā arī ļaus jaunu gadu uzsākt ar labu pašsajūtu. Atcerieties, ka ar veselīga dzīvesveida jautājumiem vienmēr varat vērsties pēc padoma aptiekā pie farmaceita!

Lai veselīgs Jaunais gads!

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar