Atjaunotas pagaidu mājas sievietēm un bērniem krīzes situācijās

Rīgā ir pabeigts pirmais Krīzes centra „Mīlgrāvis“ telpu pārvērtību posms. Tajā zviedru mēbeļu un mājokļa labiekārtošanas preču mazumtirgotājs IKEA atjaunoja piecas dzīvojamās telpas, kurās vienlaikus var uzturēties līdz pat 17 sievietēm un bērniem. Uzlabošanas un atjaunonošanas darbos investēti 15 000 eiro.

Statistikas dati liecina, ka katra trešā Latvijas sieviete vismaz reizi mūžā piedzīvo vardarbību ģimenē. Pandēmijas dēļ noteikto ierobežojumu laikā, kad daudzi bija spiesti pavadīt vairāk laika mājokļa četrās sienās, šī situācija saasinājās vēl vairāk. Vardarbība ģimenē skar ne vien pieaugušos, bet tai pašā mājsaimniecībā dzīvojošos bērnus. IKEA atbalsta šīs problēmas risināšanu ar iniciatīvu “Pamani vardarbību”. Iniciatīvas ietvaros sadarbībā ar medijiem un ekspertiem notiek informatīvā kampaņa, un ir uzlaboti vardarbības skarto ģimeņu ikdienas apstākļi krīzes centrā.

„IKEA vīzija ir radīt labāku ikdienas dzīvi daudziem, un labāka ikdiena sākas mājās. Mēs nevaram stāvēt malā un klusēt situācijā, kad ir ģimenes, kurām mājas no droša patvēruma ir kļuvušas par sāpīgas pieredzes avotu. Krīzes centrs nodrošina vardarbībā cietušajiem un citās krīzes situācijās nonākušajiem pagaidu dzīvesvietu un citus sociālos pakalpojumus. Krīzes centrā „Mīlgrāvis“ mūsu mērķis bija iekārtot mājīgas telpas sievietēm un bērniem, kuriem uz laiku nepieciešama droša dzīvesvieta. Ceram, ka tā spēsim padarīt vardarbības skarto ikdienu mazliet gaišāku,“ saka IKEA Latvija vadītājs Pēteris Grīnbergs.

Reakcija uz pārsteigumu

Krīzes centra „Mīlgrāvis“ vadītāja Inese Tentere uzskata, ka atbilstoši iekārtota dzīves vide ir vairāk nekā tikai jumts virs galvas – tā uzlabo sieviešu emocionālo labsajūtu un nodrošina bērniem mierīgu, ērtu vidi, kurā var droši attīstīties. Krīzes centrs pastāv jau 15 gadu, un šai laikā atbalstītas daudzas ģimenes. Mājvietu sievietēm, sievietēm ar bērniem un grūtniecēm krīzes situācijās finansē Rīgas domes Labklājības departaments. Vardarbības upuriem tiek nodrošināti valsts apmaksāti sociālās rehabilitācijas pakalpojumi.

„Kad sievietes un bērni nonāk krīzes situācijā, ir svarīgi garantēt drošu, mājīgu vidi, kur ģimene varētu justies droši un saņemt tik ļoti vajadzīgo atbalstu, lai atkal nostātos uz kājām. Diemžēl līdzekļu pietiek tikai pašām nepieciešamākajām mēbelēm, un iekārtojums gadu gaitā ir nolietojies. Redzams, ka tagad interjera dizaineriem ir izdevies radīt īstu māju noskaņu. Es uzskatu, ka dzīvesvieta, kas spēj radīt omulīgu māju sajūtu, noteikti spēs arī uzlabot krīzi piedzīvojušo cilvēku labsajūtu un paātrinās atlabšanu,“ saka I. Tentere.

Krīzes centra vadītāja dalās arī jaunajās telpās ievākušos ģimeņu pirmajos iespaidos: „IKEA interjera dizaineru komandai šajā projektā ir izdevies radīt māju sajūtu. Šo pievienoto vērtību noteikti sajutīs arī tie, kas mūsu centrā atraduši pagaidu mājas. Iedomājieties, cik labi būtu dzīves drūmākajā brīdī nonākt mierpilnā, viesmīlīgā vidē. Kā ienākot teica pārsteigtās iemītnieces, šeit ir padomāts par visu, lai viņas un viņu bērni justos labi.“

Nākamais remontdarbu posms Krīzes centrā „Mīlgrāvis“ ir plānots 2022. gadā. Pagājušā gada beigās IKEA izziņoja sociālās atbildības programmu Baltijas valstīs, un tagad šī programma vienlaikus tiek īstenota Latvijā un Lietuvā. Programmas mērķis ir izglītot sabiedrību par vardarbību ģimenē un dot ieguldījumu pagaidu mājvietu uzlabošanā krīzes centros.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar