Trīs jauni saules pulksteņi

2013.gada augustā Latvijā dienas gaismu ir ieraudzījuši trīs jauni saules pulksteņi. Katrs savā vietā, katrs atšķirīga veida un ar savu stāstu. Kā zināms, saules pulkstenis ir viens no senākajiem laika mērīšanas instrumentiem, un mūsdienās tie vienlīdz labi spēj rādīt gan laiku, gan arī kalpot kā interesants vides objekts. Saules pulkstenis mums ļauj uzskatāmi novērot laika ritējumu dienas un gada ietvaros.

Priekuļu novads, kura ģerbonī ir attēlota saule un pulkstenis, šogad turpināja bagātināt savu vidi ar saules pulksteņiem. Mārsnēnos šovasar tika izveidota ar latviskām etnogrāfiskām zīmēm rotāta veselības taka, kas vizuāli ir izvijusies kā tautiska josta. Šo pašu motīvu saglabā turpat esošais saules pulkstenis, kas veidots kā pāri akmeņiem pārlikta tautiska josta ar ieloku, no kura var nolasīt laiku. Atšķirībā no citiem mūsdienās veidotiem saules pulksteņiem, Mārsnēnos tiek rādīts nevis tas laiks, ko rāda mūsu pulksteņi, datori vai mobilie telefoni,bet vēsturiski tradicionālais vietējais saules laiks (vasaras periodā atšķiras aptuveni par pusotru stundu, ziemā – par pusstundu). Stundas apzīmētas ar simboliskām punktu zīmēm.

Respektējot saules pulksteņu izglītojošo nozīmi, Latvijā attīstās šo pulksteņu tradīcija pie skolām. Ja 2013.gada pavasarī pie Mūzikas un mākslas skolām Alojā un Lēdurgā tapa tradicionāli horizontālie saules pulksteņi, tad augustā Galgauskā iepretim pamatskolas ēkai tika izveidots dalības saules pulkstenis ar diametru 6 metri. Lai ar tā palīdzību noteiktu laiku, cilvēkam ir pašam jāpiedalās – jānostājas uz centrā novietotās plāknes attiecīgā attiecīgā datuma. Šis ir ceturtais pastāvīgais dalības saules pulkstenis Latvijā (līdz šim izveidotie ir Priekuļos, Vārmē un Rīgā Stacijas laukumā).Tapšanas stadijā ir arī dalības saules pulkstenis Slokas pamatskolas teritorijā.

Bet nešaubīgi visvasarīgākais pulkstenis ir tapis Ķegumā. Tas vizuāli veidots kā uz akmens dienvidu puses nolaidies taurenis. Tomēr tas ir īpašs ne tikai ar savu vizuālo veidolu, bet arī ar piederību specifiskam saules pulksteņu veidam. Tam laiku rāda nevis tradicionāla ēna no slīpa stieņa vai trijstūra, bet gan telpiski nofiksēts saules gaismas mezgla punkts. Pulkstenis rāda vasaras un ziemas laiku, kā arī tā ciparnīcas loku līnijas attēlo saules ceļu ziemas un vasaras saulgriežu periodos.

Visos trijos augustā izveidotajos saules pulksteņos vides objekta pamatīgumu saistību ar konkrēto vietu akcentē vietējas izcelsmes laukakmeņi. Pulksteņu astronomiskos aprēķinus ir veicis Mārtiņš Gills.

Foto: Mārtiņs Gills

TOP Komentāri

avatar