Saeimas komisija turpina darbu pie tabakas produktu pieejamības ierobežojumiem

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija otrdien, 19.decembrī, turpināja darbu pie likumprojekta, kas paredz ieviest stingrākus tabakas produktu tirdzniecības ierobežojumus. Komisija paudusi konceptuālu atbalstu priekšlikumam, ka cigaretes, citi smēķēšanas produkti un to preču zīmes tirdzniecības vietās vairs nebūs pircējiem redzamas un tās varēs iegādāties tikai pēc cenu lapas.

“Komisijas deputāti ir vienisprātis, ka nepieciešams turpināt pasākumus smēķēšanas ierobežošanai. Priekšlikums par cigarešu aizvākšanu no pircēju acīm ir vērsts uz jauniešu auditoriju un cilvēkiem, kuri ir atmetuši vai vēlas atmest smēķēšanu.  Diskusija par šo normu nav jaunums, un tā jau ieviesta vairākās citās Eiropas valstīs, taču līdz šim dažādu iemeslu dēļ Latvijā vēl nav realizēta. Patlaban redzam, ka šai idejai Saeimā ir politisks atbalsts, un atliek saskaņot šo normu ar Eiropas Komisiju, kā arī izdiskutēt atsevišķus tehniskus jautājumus,” norāda Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Sociālo un darba lietu komisija izveidojusi darba grupu, kurā spriedīs, vai nepieciešamas kādas atkāpes no piedāvātā regulējuma lidostu un ostu slēgtajās teritorijās, kā arī specializētajos tabakas veikalos.

Kā norāda komisijas vadītāja, deputātu sašutumu šodienas sēdē izraisīja Valsts ieņēmumu dienesta Finanšu ministrijas vārdā paustais, ka jauni cigarešu tirdzniecības ierobežojumi legālajā tirgū nav nepieciešami. “Ierēdne uzsvēra, ka no katras cigarešu paciņas valsts budžetā nodokļos nonāk vismaz divi eiro. Bet cik prasa smēķēšanas izraisīto slimību ārstēšana un pāragrās nāves? Pēc deputātu iniciatīvas lūgsim atbildīgajām ministrijām sagatavot arī šādu informāciju, bet finanšu ministri aicināsim viedokli šajā jautājumā paust personīgi kādā no komisijas sēdēm,” uzsver A.Barča.

Stingrākus tabakas izstrādājumu tirdzniecības ierobežojumus paredz grozījumi Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā, ko Sociālo un darba lietu komisija izskata otrajā lasījumā.

Komisijā konceptuāli atbalstītais priekšlikums paredz, ka informācija par tirdzniecības vietā pieejamajiem tabakas produktiem būs pieejama pēc pircēja pieprasījuma. Klientam būs pieejama informācijas lapa, kurā norādīts izstrādājuma nosaukums, tā cena un daudzums vienā iepakojuma vienībā.

Vienlaikus likuma grozījumi paredz, ka tabakas izstrādājumu un citu smēķēšanas produktu un ierīču iepakojuma noformējumā nedrīkstēs izmantot Latvijas valsts simbolus, kā arī fizisku personu un animācijas tēlu attēlojumus. Aizliegums attieksies uz šo produktu jebkādu ārējo iepakojumu, un tā noformēšanā nedrīkstēs izmantot, piemēram, valsts karogu, attēlus ar atpazīstamām personām vai animācijas filmu varoņu tēliem.

Likuma izmaiņas rosinātas, jo saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas Vispārējās konvencijas par tabakas uzraudzību vadlīnijām smēķēšanas produktu un ierīču popularizēšana ir viena no reklāmas un produktu veicināšanas formām, kas ir aizliedzama.

 

Foto: ilustratīvs

TOP Komentāri

avatar