Jauns pieredzējušu mūziķu duets “Viedais fonogrāfs” laidis klajā debijas albuma singlu

Pirmo singlu “Tur aiz upes meitas dzied’i” no sava debijas albuma “Viedais fonogrāfs” laidis klajā tāda paša nosaukuma duets, kurā apvienojušies jau pieredzējuši un Latvijas mūzikas klausītājiem labi zināmi mūziķi – Arnis Veisbārdis un Kārlis Alviķis.

Indie folk stilistikas apvienības “Viedais fonogrāfs” pamatuzstādījums ir no jauna paskatīties uz mūsu tautas viedo mantojumu – tautasdziesmām. Tieši tur, nevis modernajās viedierīcēs, joprojām varam smelties dzīves pamatatziņas un meklēt īsteno latviešu kultūrkodu, tādēļ arī dueta nosaukums izdomāts abiem zināmajiem mūziķiem atbilstoši ironisks.

“Viedā fonogrāfa” pirmsākumi meklējami 2019. gadā, kad grupas “Ducele” mūziķim Arnim Veisbārdim tika uzdāvināts folkloras pētniecības manuskripts, kurā tika vētītas senlatviešu dievības. Pētījumā izlasītais saskanēja ar Arņa paša dzīves pieredzi un uzkrāto dzīvesziņu. Tapa koncertprogrammas “Viedais fonogrāfs” uzmetums, un duets jau aizvadījis vairākus veiksmīgus koncertus, tāpēc tagad būs pienākusi kārta arī debijas albumam.

Dziesmu aranžējumi un izpildījuma maniere lielākoties balstīti dziesmu autora Arņa Veisbārža “puķu bērna” laika bohēmistiskajā izpratnē par dabīgu, akustisku skanējumu un rokgrupas “Dzelzs vilks” dalībnieka Kārļa Alviķa mūsdienu muzikālajā pieredzē.

“Ikdienā zemapziņas un apziņas līkločos un laika atskaites sistēmā mēs pārvietojamies pagātnē, kas ir gan atmiņas, gan uzkrātais viedums,” par jauno dziesmu programmu filozofē Arnis Veisbārdis. “Tajā pašā laikā ar katru elpas vilcienu, vārdu un kustību jau esam nākotnē, jo nebeidzam sapņot, cerēt un arī mīlēt!”

“Mēs piedāvājam teleportēties pagātnes atmiņu un nākotnes sapņu ceļojumā, uzburot skaniskas ainiņas, kurās latviešu tautas tradīcijas un mūsdienām nedaudz pielāgotas dainas sapludinātas ar pašu sacerētām, bet šķietami atbilstošām melodijām,” papildina Kārlis Alviķis.

Vokālistam un ģitāristam Arnim Veisbārdim un piedziedātājam un ģitāristam Kārlim Alviķim albuma ierakstā pievienojās arī vokāliste Emīlija Fricsone, vokāliste un vijolniece Inga Zeile, akordeonists Rolands Zelčs, kontrabasists Andris Alviķis un sitamo instrumentu pārvaldītājs Artis Orubs. Albums tapa “Siguldas skaņu studijā”, kas ir arī albuma izdevējs. Ierakstīšanas, miksēšanas un producēšanas procesu izveica Kārlis Alviķis, bet māsterversiju radīja Reinis Kārkliņš.

Jaunais, vasarīgi jestrais singls “Tur aiz upes meitas dzied’i” jau pieejams labākajās Latvijas radiostacijās un vispasaules mūzikas straumēšanas servisos, kuros no 5. jūnija varēs noklausīties arī debijas albumu “Viedais fonogrāfs”. Tas būs nopērkams arī kompaktdiska formātā un tajā pašā datumā pirmie to varēs iegādāties VEF kvartāla promenādes festivāla “Start Over” apmeklētāji, jo tad pulksten 19.00 notiks “Viedā fonogrāfa” debijas albuma prezentācijas koncerts. Tam sekos arī grupas “Citi zēni” uzstāšanās.

AUdiovizuālais materiāls: publicitātes

TOP Komentāri

avatar