Latvijas iedzīvotāji mirst no saules izraisītām ādas saslimšanām

2015. gads Latvijā pasludināts par onkoloģiskās modrības gadu, kas cieši sasaucas ar “Sargi ādu – sargi dzīvību!” iniciatīvu – informēt un izglītot, lai sabiedrība atpazītu vienu no ādas priekšvēža formām – aktīnisko jeb saules keratozi.

“Sargi ādu – sargi dzīvību!” iniciatīvu sarakstā kā viena no aktivitātēm ir bezmaksas ādas skrīnings jeb pārbaude, lai noskaidrotu iedzīvotāju ādas stāvokli un uzsāktu ārstēšanu, ja tas nepieciešams. Bezmaksas ādas skrīnings sāksies 12.oktobrī un norisināsies līdz pat novembra beigām.

Pārbaudes būs iespējams veikt Rīgā, Derma Clinic Riga, kā arī šajā laikā būs pieejama bezmaksas tālruņa līnija (numurs zvaniem – 20242222) iedzīvotāju jautājumiem par ādas saslimšanām, kā arī, lai pierakstītos vizītē pie ārsta.

Iedzīvotāji arī aicināti sūtīt jautājumus un fotogrāfijas ar aizdomīgiem ādas veidojumiem uz e apsta adresi: sargiadu@sargidzivibu.lv līdz pat novembra beigām.

Kustība vienlaikus apvieno medicīnas profesionāļus no vairākām jomām – dermotoloģija, onkoloģija, kā arī kosmetologus, kas visbiežāk pirmie saskaras ar dažādiem, nelabvēlīgiem veidojumiem uz klientu ādas.

Kustības atklāšanā piedalījās ārsts – dermatologs Dr. Raimonds Karls, onkoloģe Dr. habl.med. Dace Baltiņa, kā arī, viena no vadošajām kosmetoloģēm Latvijā, pieredzējusī profesionāle Baiba Jevdokimova.

Uzsākot kopējo darbu sabiedrības izglītošanas jautājumos, Dr. Raimonds Karls norāda: “Veidojumi uz mūsu ādas var būt lielāki vai mazāki, bet, neatkarīgi no to izmēriem, jāsaprot, ka jebkādi izaugumi, kreveles, pumpas – var liecināt par saslimšanu ar saules keratozi.”

Onkoloģe, profesore Dace Baltiņa kustības atklāšanas pasākumā vēlreiz uzsvēra, cik būtiska ir gan pašu pacientu atbildība par savu veselību: “Lai arī mūsu speciālistiem netrūkst zināšanu, visskumjākais ir fakts, ka pacienti onkoloģiskajos dispanseros bieži nonāk ļoti novēloti. Vēlētos, kaut ģimenes ārsti, ginekologi, gastroenterologi būtu tik pat aktīvi saslimšanas atpazīšanā, un, līdzatbildīgi, nosūtot pacientu tālākiem izmeklējumiem pie dermatologa. Pašreizējā situācija sabiedrībā liecina gan par paša pacienta neizglītotību jautājumos, kas skar viņa veselību, gan, diemžēl, jākonstatē arī ļoti liela līdzcilvēku vienaldzība.”

Kosmetoloģe Baiba Jevdokimova sarunā norādīja, ka “Kolonnas” skaistumkopšanas salonos jau šobrīd tiek veidotas klienta kartes, kurās tiek “atzīmēta katra pumpa, katrs aizdomīgais ādas veidojums, un kosmetologa pienākums ir nosūtīt šādus klientus tālākiem izmeklējumiem pie dermatologa!”

Kustības dibinātāji cer, ka turpmāko mēnešu laikā izdosies pievērst sabiedrības uzmanību saslimšanai ar saules keratozi, un, tās nāvējošajām sekām, ja slimība netiek laikus atklāta un ārstēta.

Foto: ilustratīvs

TOP Komentāri

avatar