10 padomi, lai karstajā laikā atvēsinātos

Šī vasara mūs priecē ar īpaši karstu un saulainu laiku, kas atsevišķās dienās pat kļūst teju nepanesams, īpaši maziem bērniem, vecāka gadagājuma cilvēkiem un hroniskajiem pacientiem. Tādēļ par to, kā karstajā laikā pareizi atveldzēties, ko ēst, kādu apģērbu un gultasveļu izvēlēties, stāsta BENU Aptiekas farmaceite Zanda Ozoliņa un BENU Aptiekas piesaistītā eksperte, ģimenes ārste Zane Zitmane. 

  1. Uzmanies, lietojot kondicionieri! Ķermenim šajā laikā nevajadzētu radīt lieku stresu, strauji no liela karstuma pārejot uz telpu ar kondicionētu gaisu, jo organisms var pārsalt. No kondicionieriem īpaši būtu jāuzmanās cilvēkiem ar alerģijām vai vāju imunitāti. Tāpat jāņem vērā, ka kondicionieros mēdz vairoties putekļi un baktērijas, kuras var izraisīt saaukstēšanos. 
  2. Dienā aizsedz logus – aizver aizkarus vai žalūzijas, lai telpā iekļūtu pēc iespējas mazāk saules gaismas un karstuma, bet naktīs jāver vaļā logi un jāvēdina telpas.
  3. Dienas karstākajā laikā uzturies ēnā – ņemot vērā, ka šobrīd ir īpaši karsts laiks, tiešā saulē nebūtu ieteicams uzturēties jau no plkst. 10:00 līdz 16:00.
  4. Izvairies no smagām fiziskām aktivitātēm – dienas karstākajās stundās ieteicams izvēlēties mierīgākas aktivitātes, bet sportošanu atstāt agriem rītiem, kad gaiss ir vēsāks. 
  5. Atveldzējies vēsā dušā vai vannā!
  6. Nenoslogo organismu ar smagiem ēdieniem! Lai palīdzētu organismam uzturēt optimālu temperatūru, ieteicams ēst dārzeņus, augļus un ogas, jo tie satur daudz šķidruma. Vēlams tos ēst svaigus un termiski neapstrādātus. Šajā laikā būtu jāizvairās no trekniem, smagiem ēdieniem, ko organismam ir grūtāk pārstrādāt. Ne mazāk svarīgi ir nepārēsties – šobrīd labāk ēst mazākām porcijām, bet biežāk. 
  7. Uzņem ūdeni vairāk nekā parasti un dari to regulāri visas dienas garumā!
  8. Izvairies no saldinātiem un kofeīnu saturošiem dzērieniem, jo tie vēl vairāk atūdeņo organismu! Tāpat ierobežo alkohola lietošanu, jo tas ne vien atūdeņo, bet vēl vairāk sakarsē organismu, jo paplašina asinsvadus. 
  9. Apģērbu un gultasveļu izvēlies no dabīgiem materiāliem! Karstajās dienās ieteicams ģērbt vieglu, brīvu un gaišu apģērbu, kā arī, atrodoties ārā, nepieciešama cepure. Vislabāk būtu izvēlēties dabiskus materiālus – linu, zīdu vai kokvilnu, nevis sintētiku. Tas pats attiecas arī uz gultasveļas izvēli. Lai izvairītos no kāju tūskas, vēlams vilkt ērtus apavus un izvairīties no ilgstošas stāvēšanas. Tāpat ieteicams kājas atvēsināt ūdenī, kā arī vilkt kompresijas zeķes.
  10. Izvairies no straujas ķermeņa atdzesēšanas! Pārkaršanas gadījumā noteikti nevajadzētu strauji mesties ūdenī. Strauja temperatūras maiņa var izraisīt muskuļu krampjus vai sirdsdarbības un asinsrites traucējumus. Tāpēc ūdenī jāiet lēnām, ļaujot organismam pielāgoties temperatūras maiņai.

Farmaceite Zanda Ozoliņa atgādina, ka par pārkaršanu liecina slikta pašsajūta, paaugstināta temperatūra, galvassāpes, slikta dūša, galvas reiboņi un karsta, apsārtusi āda. Pārkaršanas gadījumā cilvēkam palīdzība jāsniedz, noguldot to ēnā vai vēsā telpā, jāatbrīvo no apģērbu, jādod dzert ūdens, jāvēdina un jāliek vēsas kompreses uz pieres un krūtīm. Ātrā palīdzība jāsauc gadījumos, kad parādās krampji, apziņas traucējumi un samaņas zudums.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar