Ieteikumi vecākiem, ja bērnam ir govs piena olbaltuma alerģija

Viena no izplatītākajām pārtikas alerģijām bērniem ir piena olbaltuma alerģija, kas var izpausties dažādos veidos jau kopš mazuļa dzimšanas. Par alerģijas simptomiem un to mazināšanu stāsta Rimi Bērniem veselīgas ēšanas eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina.

“Mūsdienās govs piena alerģija ir izplatīta dažāda vecuma bērniem – tās izplatība svārstās no 2% līdz 6% bērnu. Alerģijas izpausmes var būt gan vieglu diskomfortu raisošas, gan arī bīstamas veselībai, tādēļ ir svarīgi pievērst uzmanību tam, kā bērns reaģē uz govs pienu uzturā,” stāsta uztura speciāliste Olga Ļubina un nosauc govs piena olbaltuma alerģijas veidus:

  • imūnglobulīna E (IgE) mediēta – raksturīga akūta reakcija, kad simptomi parādās ļoti strauji – tūlīt pēc govs piena produktu uzņemšanas – un ilgst līdz pat dažām stundām;
  • ne-IgE mediēta – raksturīga vēlīna reakcija, simptomiem parādoties līdz pat 72 stundām pēc govs piena olbaltuma uzņemšanas.

Raksturīgākie alerģijas simptomi:

  • ādas simptomi: sausi, niezoši, apsārtuši izsitumi;
  • elpceļu simptomi: iesnas, klepus;
  • gremošanas simptomi: vemšana, atgrūšana, vēdersāpes, šķidra vēdera izeja, aizcietējumi, slikta dūša, samazināts svars;
  • dzīvībai bīstami simptomi: smakšana, sēkšana, samaņas zudums, pazemināts spiediens.

Alerģija bērniem līdz gada vecumam

Ja mazulis tiek barots tikai ar mātes pienu

“Zīdaiņiem, kas tiek baroti tikai ar mātes pienu, govs piena olbaltuma alerģiju diagnosticē ļoti reti – mazāk nekā 1% bērnu. Tas skaidrojams ar to, ka mātes piens satur alergēnu nelielā daudzumā, kas bieži nav pietiekami, lai provocētu alerģisku reakciju. Pirms lemt par labu eliminācijas diētai jeb uzturam, no kura tiek izslēgts govs piens, obligāti ir nepieciešams konsultēties ar ārstu,” stāsta Rimi Bērniem eksperte un atgādina, ka, ja māmiņai rekomendēta eliminācijas diēta, papildus jālieto kalcijs un D vitamīns, kā arī jāseko līdzi, lai pietiekamā daudzumā tiktu uzņemts B12 vitamīns un jods. Govs piena olbaltuma alerģija noteikti nav iemesls, lai pārtrauktu zīdīšanu!

Ja mazulis tiek barots ar piena maisījumu

Ja alerģija diagnosticēta zīdainim, kas tiek barots ar mākslīgo piena maisījumu vai jaukti, saņemot gan mātes pienu, gan maisījumu, obligāti jākonsultējas ar ārstu par hipoalerģiska piena maisījuma lietošanu, kas neizraisa klīniskus simptomus aptuveni 90–95% bērnu.

Alerģija bērniem pēc gada vecuma

Visbiežāk bērniem alerģija pret govs pienu pazūd aptuveni gada vecumā, tomēr pastāv augstāks risks, ka alerģija saglabāsies, ja bērnam:

  • govs piena specifiskie IgE alergēni ir ļoti augstā koncentrācijā;
  • diagnosticētas vairākas pārtikas alerģijas;
  • diagnosticēta astma un alerģiskais rinīts.

Kā mazināt alerģijas simptomus?

“Galvenā ārstēšanas metode ir eliminācijas diēta jeb govs piena produktu izslēgšana no uztura,” stāsta Olga Ļubina un uzsver, “92–95% gadījumu bērni nedrīkst lietot arī citu dzīvnieku, piemēram, kazas vai aitas pienu. Eliminācijas diētas ilgumu nosaka alergologs, savukārt, brīdī, kad ārsts ļauj atsākt lietot pienu uzturā, tiek rekomendēts ievērot “piena kāpņu” principu, kas balstās uz piena olbaltumvielu īpašību maiņu termiskās apstrādes laikā, mainoties arī piena alergenitātei. Sākumā uzturā iekļauj produktus, kuru gatavošanā piens tiek termiski apstrādāts visilgāk, piemēram, cepumus. Vēlāk ēdienkarti var papildināt ar kēksiņiem, tad pankūkām, mazinot produktu termiskās apstrādes ilgumu līdz brīdim, kad ēdienkartē tiek ieviests piens.”

Svarīgākais par piena eliminācijas diētu:

  • bērniem no 6 mēnešu vecuma, kuri ievēro piena eliminācijas diētu, konsultējoties ar ārstējošo ārstu un uztura speciālistu, papildus jālieto D vitamīns un kalcijs. Nepamatota un nepārdomāta govs piena produktu izslēgšana no bērna ēdienkartes var atstāt negatīvas sekas uz bērna veselību, jo pastāv kalcija, D vitamīna, olbaltumvielu un piesātināto tauku deficīta attīstības risks;
  • eliminācijas diēta var rādīt papildu finansiālo slogu ģimenei, jo govs piena aizvietotāji, piemēram, augu dzērieni vai augu jogurti, ir krietni dārgāki;
  • eliminācijas diēta var pasliktināt bērna dzīves kvalitāti, jo bērns var justies atšķirīgs, redzot, ka citi bērni drīkst lietot uzturā to, ko viņš nedrīkst, tāpēc kopā ar ārstējošo ārstu ļoti rūpīgi jāizvērtē simptomātika, lai saprastu, cik ilgai un stingrai jābūt diētai.

Foto: pexels.com

TOP Komentāri

avatar