Foto izstāde “Zaudētā Paradīze”

No 6. septembra līdz 6. oktobrim Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja izstāžu zālē būs aplūkojama mākslinieka Egila Bormaņa foto izstāde „Zaudētā paradīze”.

Izstāde „Zaudētā paradīze” ir grafiķa Egila Bormaņa veidota dokumentāla foto hronika par ilgošanos pēc savas dzimtas mājvietas Latvijas laukos vairākās paaudzēs. Foto kolāžas ir tapušas vairāku gadu desmitu laikā, katru gadu ar ģimeni apmeklējot Pampāļu pagastu – vietu, kur agrāk bijušas ģimenes dzimtās mājas.

Mākslinieka ģimenes stāsts ir ļoti personīgs, un tomēr vienlaikus ar to varētu identificēties ļoti daudzi Latvijas iedzīvotāji. Kad pēdējie iemītnieki pametuši vecāku un vecvecāku iekoptās viensētas, lauku vide dažu gadu laikā var izmainīties līdz nepazīšanai.  Tādējādi izstāde sasaucas arī ar Brīvdabas muzeja uzdevumu – atsaukt atmiņā aizgājušo laiku dzīves ainas, vākt un saglabāt dokumentālās, materiālās un emocionālās liecības par tām.

Egils Bormanis stāsta par savu izstādi: „Zaudētā paradīze – kā pārtraukts sapnis, kuru gribētos turpināt, bet nevar. Tu esi pamodies un ej tālāk. Viss mainās. Arī daba. Nepļautās pļavas ar laiku aizaug, pārvēršas mežā. paliek skaistas atmiņas par bērnību laukos. Paliek mīlestība uz saviem senčiem un viņu dzimto vietu, kura vienmēr būs uz Latvijas zemes.”

Mākslinieks un pedagogs Egils Bormanis dzimis 1959. gadā Rīgā. 1989. gadā absolvējis Valsts Mākslas akadēmijas grafikas nodaļu profesora Gunāra Kroļļa vadībā. Latvijas Mākslinieku savienības biedrs kopš 1998. gada. Izstādēs piedalās kopš 1984. gada. Darbi ir vairāku muzeju krājumos un privātkolekcijās Latvijā, Anglijā, ASV, Francijā, Kanādā, Lietuvā, Polijā, Somijā, Ukrainā un Vācijā.

TOP Komentāri

avatar