Zelta likumi pārdomātam ģimenes budžetam

Rudens un ziemas sezona ir sagaidāma kopsolī ar augstākiem elektroenerģijas rēķiniem, ko papildina dzīves dārdzība un arī lielāki izdevumi svētku periodā. Lai laikus sabalansētu gan ģimenes izmaksas, gan mājsaimniecības vajadzības un vēlmes, finanšu tehnoloģiju uzņēmuma “Inbank Latvia” komanda ir apkopojusi piecus zelta likumus, ko ir vērts sev atgādināt un ievērot rūpēs par pārdomātu ģimenes budžetu. 

Izdevumu uzskaite 

Pirmais solis pārdomāta budžeta plānošanā paredz ne vien ienākumu un izdevumu noteikšanu, bet arī to atbildīgu pārvaldīšanu. Ikvienai ģimenei ieteicams tēriņu pozīciju dalīt divās apakšgrupās – mainīgajā un fiksētajā, kas iezīmēs paredzamus un regulārus maksājumus. Tie lielākoties ietver obligātus maksājumus par kredītsaistībām, īri, internetu, komunālajiem un citiem regulāriem pakalpojumiem. Lai attiecīgā pieeja kļūtu sistemātiskāka, ieteicams izmantot automātiskus pārskaitījumus, kas palīdzēs apzināt faktisko izdevumu kopsummu. Tādējādi būs pārskatāms atlikušais budžets, kas paredzēts pārējām vajadzībām un prioritātēm.  

Tēriņu kategorizēšana

Lai pārskatāmi varētu sekot tēriņiem, ieteicams identificēt mainīgos izdevumus un tos pārskatīt pāris reižu mēnesī. Tam lieti noderēs konkrētās pozīcijas sadalīšana kategorijās. Lai gan katrā mājsaimniecībā to definēšana atšķirsies, tomēr ir svarīgi izanalizēt pārtikas, transporta, izklaides un citas sadaļas. Katrai kategorijai, piemēram, medicīnas vai transporta izdevumiem, vēlams noteikt optimālo naudas summu, lai redzētu reālo situāciju. Vienā kategorijā, iespējams, izdosies ieekonomēt, savukārt citā būs radusies nepieciešamība ietaupīt. Tas ģimenei pieejamos līdzekļus ļaus operatīvi un elastīgi pārplānot. Šādam uzdevumam ir pieejamas arī dažādas lietotnes, lai varētu analizēt budžetu.

Budžeta sabalansēšana

Mājsaimniecības budžeta sekmīga plānošana ir svarīgs priekšnoteikums gan uzkrājuma veidošanai, gan vēlamā aizdevuma saņemšanai. Prasme līdzsvarot ienākumus un izdevumus atspoguļo finanšu pratību, tāpēc “Inbank” ekspertu komanda atgādina par 30 % līdz 40 % principu. Tas nozīmē, ka ikmēneša kopējo kredītsaistību atmaksai nevajadzētu pārsniegt 40 % no ienākumiem. Jāņem arī vērā, ka vēlamais īpatsvars, ko atvēlēt pārtikas precēm un maltītēm, svārstās 15 % līdz 25 % robežā. Alternatīvs princips paredz 50 % līdz 60 % pamatvajadzībām, 30 % vēlmēm un 10 % līdz 20 % uzkrājumiem. Abi modeļi palīdz sabalansēt budžetu un mazināt finanšu riskus, lai nodrošinātos pret neparedzētām situācijām.

Maksājumu dalīšana

Budžeta plānošana ir dinamisks process, kam vajag rast dažādus risinājumus, lai samazinātu izdevumu slogu. Viens no veidiem, kā uzlabot finansiālo elastību, ir pārdomāti dalītie maksājumi par precēm. “Nomaksas risinājumus, kas vēsturiski dominēja elektronikas un mājsaimniecības preču iegādē, cilvēki sāk izmantot arī medicīnas, modes, skaistumkopšanas, kā arī citos preču un pakalpojumu segmentos,” atklāj “Inbank Latvia” vadītājs Dainis Skrinda. Viņš piebilst, ka tam pēdējos gados novērojams augošs pieprasījums. Uzņēmuma pieredze liecina, ka pakalpojumu lieto ne tikai lielākiem pirkumiem, bet jau sākot no 75 eiro. Tādējādi cilvēki rada vienmērīgāku naudas plūsmu, uzreiz neapmaksājot visu summu.

Finansiālā neatkarība

Finansiālā neatkarība nav saistīta ar spēju pelnīt daudz un atļauties visu, ko vēlies. Tas nozīmē konsekventus mēģinājumus tālredzīgi un pārdomāti sabalansēt ienākumus ar izdevumiem. Lielākoties šādi centieni ir panākami ar nelieliem rituāliem, ikdienas lēmumiem, pārdomātu rīcību, lai ierobežoti resursi tiktu izmantoti saprātīgi. Tādēļ katra mēneša beigās ir ieteicams veltīt laiku izdevumu analīzei, kas var palīdzēt veiksmīgāk palielināt uzkrājumus neparedzētiem gadījumiem. “Inbank” ekspertu komanda uzsver, ka vēlamais drošības spilvens ir vismaz trīs mēnešu izdevumu apmērā. Uzņēmums arī mudina uzkrājumiem novirzīt vismaz 10 % no ikmēneša ienākumiem.

Foto: canva.com

TOP Komentāri

avatar