Veselīgās Helovīna uzkodas bērniem

Tuvojas visu svēto dienas priekšvakars, tāpēc nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni šo svētku svinētājiem piedāvā divas receptes Helovīna ballītei. Melno lenteņu pasta būs lielisks, tematisks un viegli pagatavojams pamatēdiens, savukārt veselīgās uzkodiņas jau to gatavošanas laikā noteikti priecēs jaunākos svētku svinētāju!

Veselīgās Helovīna uzkodas bērniem

Gatavošanas laiks 10 -15 min

Lai arī mazajiem Helovīna svinētājiem šie svētki tradicionāli asociējas ar lielu daudzumu saldumu, ELVI saldummīļiem šogad piedāvā daudz veselīgākus, bet ne mazāk skaistus Helovīna gardumus, kuru gatavošana var pārvērsties par jauku, ģimenisku izklaidi kopā ar bērniem!

Sastāvdaļas

Mandarīnķirbjiem

mandarīni

melnā šokolāde

seleriju kātiņš vai gurķis

Monstrāboliem

āboli (košāks našķis sanāks, ja izmantosiet ābolus ar zaļu mizu)

labas kvalitātes zemesriekstu sviests

ciedru rieksti vai saulespuķu sēkliņas

cietais siers (Piemēram, Čederas) vai mango

baltas dražeju konfektes

melnā šokolāde

Olbaltuma spociņiem

125 g olas baltuma (no 3-4 olām), istabas temperatūrā

200 g cukura

šķipsniņa sāls

melnā šokolāde

Pagatavošana 

  1. Mandarīnus uz 1 stundu ielieciet ledusskapī. Selerijas kātiņu vai gurķi sagrieziet plānos stienīšos – no tiem veidosiet “ķirbju” kātiņus. Melno šokolādi izkausējiet ūdens pelde un ar konditorejas maisa vai kociņa palīdzību izrotājiet notīrītus mandarīnus uzzīmējot tiem acis, muti, lai mandarīns atgādinātu Helovīna ķirbi. Mandarīna vidū ievietojiet no selerijām vai gurķiem izgatavoto “kātiņu”.

  2. Ābolus sagrieziet ceturtdaļās. Ar nazi katram gabalam izgrieziet “mutīti” un lieciet tajā zemesriekstu sviestu. Salieciet sviestā riekstus vai sēklas, veidojot “zobus”. Plānos siera vai mango gabaliņus sagrieziet mazos trīsstūrīšos – no tiem zemesriekstu sviestā veidojot “mēli”. No dražejām un kausētās melnās šokolādes veidojiet “actiņas” – ar melno šokolādi pielīmējiet dražejas pie ābola, dražeju centrā ielieciet mazus šokolādes punktiņus, veidojot acu zīlītes.

  3. Olbaltuma spociņiem lielā metāla bļodā (ir ļoti svarīgi, lai tā ir tīra, bez taukvielu atlikumiem) sajauciet olas baltumus ar cukuru un sāli. Uzvāriet ūdeni katlā, kura diametrs ir nedaudz mazāks par bļodas diametru. Metāla bļodu ar olas baltumu un cukura masu lieciet

katliņam virsū (ūdens peldē). Karsējiet maisījumu uz mazas uguns, to pastāvīgi maisot, līdz viss cukurs ir pilnībā izkusis un masa ir karsta (tai ir jābūt ~70 grādu karstai. Precīzi grādi gan nav ļoti būtiski – masu var pārbaudīt arī ar roku – tai ir jābūt ļoti, ļoti siltai, praktiski karstai, tomēr tādai, kas neapdedzina). Noņemiet bļodu no ūdens peldes un uzreiz sāciet kult olas baltumus ar mikseri. Putojiet olbaltumu, līdz masa ir stingra, balta un atdzisusi līdz istabas temperatūrai. Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 100 grādiem. Ar karotes palīdzību vai konditorejas maisu spiediet “spociņu” uz cepešplāts, kas izklāta ar cepampapīru. Vispirms uztaisiet lielākus aplīšus, kas veidot “spociņa” pamatni, tiem virsū vienu virs otra lieciet divus mazākus aplīšus. Cepiet cepumus cepeškrāsnī 2 stundas, pēc tam izslēdziet cepeškrāsni un ļaujiet “spociņiem” atdzist cepeškrāsnī vēl stundu. Rotāšanai – izkausējiet nedaudz melnās šokolādes, sapildiet to konditorejas maisā, nogrieziet pavisam nelielu galiņu un uzzīmējiet “spokiem” acis un muti.

Foto: Viktorija Kožemjakina

TOP Komentāri

avatar