Velopikets jau šo svētdien

23.augustā plkst.12.00 sāksies Rīgas iedzīvotāju sapulce-pikets Rīgā, Dārziņu apkaimē (Jāņogu un Dārziņu 7.līnijas krustojumā) protestējot pret situāciju, ka Rīgas dome plāno veloceliņu Centrs – Dārziņi izbūvēt tikai līdz Ķengaragam.

Rīgas pilsētas Dārziņu apkaime ir vienīgā no Rīgas apkaimēm, kurai ir izstrādāts Tematiskais plāns. Tas apstiprināts Rīgas domē (turpmāk – RD). Plāna ietvaros u.c.dokumentos bija paredzēts izbūvēt veloceliņu  Centrs – Dārziņi. Taču tikko masu medijos ir izskanējusi informācija, ka RD Pagaidu administrācija ir pieņēmusi lēmumu veloceliņu izbūvēt tikai līdz Ķengaragam, bet posmu Ķengarags – Dārziņi neizbūvēt vispār. Kā arguments tika minēts lielais finansiālais ieguldījums. Esot jāizbūvē tiltiņi pāri vairākiem grāvjiem, kā arī jāatpērk zeme no privātajiem īpašniekiem. Projekts veloceliņš Centrs – Dārziņi ir izstrādāts jau sen. Tajā bija un ir paredzēti gan tiltiņi, gan iespējamā zemes atpirkšana. Tā ka nepieciešamais finansējums nav nekas jauns. Kāpēc tieši tagad šim posmam nauda pēkšņi pietrūkst? Sākot būvēt šo celiņu, izmaksas taču bija zināmas!

Dārziņu apkaimes iedzīvotāji ir dziļi sašutuši un vīlušies par šādu lēmumu. Gan par to, ka iedzīvotāji nevarēs droši nokļūt no Rīgas centra līdz Dārziņiem, gan par to, ka netiks savesta kārtībā Daugavas krastmalas nolaistā infrastruktūra. Veloceliņš Centrs-Dārziņi nav tikai fitnesa trase pa kuru pabraukāties veselības uzlabošanai. Dārziņu iedzīvotājiem tas ir pārvietošanās kontekstā izdzīvošanas jautājums. Dārziņu Ziemeļu puse ir vispār bez sabiedriskā transporta, jo nav līdz šim izbūvēta atbilstoša ceļu infrastruktūra, bet apkaimes Dienvidu pusē ir nedrošs, vietām degradēts ceļš, bez gājēju ietvēm. Īpaši bīstams ir ceļa posms Ķengarags – Rumbula, jo velosipēdistiem jāpārvietojas kopējā straumē ar milzīgo transporta plūsmu, kas virzās pa Maskavas ielu. Ceļa apmales atrodas faktiskā bezceļa stāvoklī.

Dārziņu apkaimē nav pilnīgi nekāda sociālā infrastruktūra. Nav bērnudārza, skolas, doktorāta. Nav kanalizācijas un ūdensvada. 90% ielām nav apgaismojuma! Tāpēc iedzīvotājiem bieži jādodas ārpus apkaimes robežām. Velotransports būtu ērts pārvietošanās līdzeklis, lai nokļūtu līdz tuvākajai apkaimei, ja tikai būtu piemērots ceļš. Apkaimē deklarēti 3800 iedzīvotāji, bet vasarās te dzīvo 10 000 – 15 000 cilvēku. Daudzas jaunās ģimenes ar bērniem. Pēdējos gados iedzīvotāju skaits Dārziņu apkaimē pieaudzis 7 reizes! Visvairāk no visām Rīgas apkaimēm.

No RD esam saņēmuši atļauju sapulces – piketa organizēšanai. Taču tagad, no neformāliem kanāliem saņemam informāciju, ka it kā tomēr PA nav pieņēmusi lēmumu nerealizēt veloceliņa būvniecību līdz Dārziņiem, bet projekts tikai  aizkavēšoties īpašumu atpirkšanas procesa dēļ. Tāpēc mēs, kā biedrība, uzrakstījām RD Pagaidu administrācijai vēstuli ar lūgumu skaidrot pretrunīgo situāciju un sniegt atbildi līdz š.g.17.augustam. Diemžēl, nekādu atbildi līdz šim neesam saņēmuši. Līdz ar to iedzīvotāju protests tiks izteikts.

Sapulci organizē Rīgas Dārziņu iedzīvotāju biedrība (RDIB)

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar