Ruķeļkalnā notiks brīvdabas koncerts “Ieviņas” – Vidzemes ermoņikas

Kultūras menedžmenta centrs „Lauska“ šovasar rīko maza izmēra tematiskus koncertus, kuri ļauj iepazīties ar dažādām īpaši Vidzemei raksturīgām kultūras mantojuma iezīmēm. Koncerti notiek lauku vidē, brīvā dabā, bez apskaņošanas, viensētā „Ruķeļi“, kura atrodas Amatas novadā, 25 km no Cēsīm. Akustiskie koncerti, it īpaši lauku apstākļos, mūsdienās ir praktiski izzuduši, bet vēl 20. gadsimta 30. gados jebkāda mūzika tika atskaņota tikai akustiski bez jebkādas apskaņošanas.

Pēdējais šī cikla koncerts notiks jau šo sestdien, 22.augustā, plkst. 17.00 

Vidzemes ermoņikas „Ieviņas“

Uzstāsies kapela „Ieviņa“ ar ermoņiku spēles vecmeistaru Valdi Andersonu, kā arī kapela „Ziemeļmala“ un Arnis Ābelītis. Etnomuzikologs un muzikants Oskars Patjanko ir padziļināti pētījis Ieviņu ermoņikas, viņš kopā ar Laumu Bērzu no „Tautumeitām“ spēlē kapelā „Kaktuballes muzikanti“. Sarīkojuma laikā koncerta dalībnieki pastāstīs par ermoņiku spēles tradīcijām Vidzemē un par pašu instrumentu, kura viena jauna kopija tika pavisam nesen izgatavota ar KKF atbalstu, un kuru atskaņos Ilona Dzērve. Vakara gaitā būs iespēja arī uzgriezt kādu danci.

„Ieviņas” ir tieši Vidzemei raksturīgs ermoņiku veids, kurš vēl pirms 60-70 gadiem visā reģionā bija neiztrūkstošs viesību un danču mūzikas instruments. Vēlāk šo ermoņiku veidu nomainīja populārākais akordeons un citi instrumenti. Tagad šie krāšņie instrumenti atrodami vien kādās istabaugšās, vai muzeju krājumos.

„Ieviņu” nosaukums radies no instrumentu meistara Augusta Ieviņa, kurš gan nebija vienīgais, kurš izgatavojis šādas ermoņikas.  20. gadsimta pirmajā pusē Ieviņas, līdz ar vijolēm, cītarām un citiem instrumentiem izgatavoja daudzi Vidzemes amatnieki un mūzikas instrumentu meistari. Lai arī visu ermoņiku izcelšanās meklējama Austrijā un Vācijā, tieši Vidzemē Ieviņas piedzīvoja īpašu popularitāti un tautas mīlestību. Ieviņu izplatību Vidzemē pirms 80 gadiem var salīdzināt ar ģitāras izplatību mūsdienās – gandrīz vai katrā mājā bija šāds instruments, vai vismaz kāds, kurš kādreiz ir mēģinājis apgūt tā spēli.

Klausītāji aicināti:

  • ģērbties atbilstoši laikapstākļiem,
  • nodrošināties ar kukaiņu atbaidīšanas līdzekļiem un kādu našķi pie ugunskura,
  • uz koncerta vietu doties, ierakstot navigācijā “Velmeri, Amatas pagasts” un turpināt ceļu uz “Ruķeļiem”,
  • apmaldīšanās vai citu neskaidrību gadījumā zvanīt Dainai Zalānei (mob. 29156686).
  • Ievērosim ieteiktos drošības pasākumus. Būs nodrošināta iespēja atrasties 2m distancē vienam no otra svaigā gaisā.
  • Ierodoties pēc senču tradīcijām un jauniem noteikumiem varēs kārtīgi nomazgāt rokas.

Foto: publicitātes

1

TOP Komentāri

avatar
1 Komentāra topiki
0 Raksta atbildes
0 Sekotāji
 
Vislielākā reakcija
Karstākais komentāru topiks
1 Komentāru autori
Lopurge Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie vispopulārākie
Lopurge
Viesis
Lopurge

http://vslevitrav.com/ – buygenericlevitraonlineusa