Svinot kopības sajūtu, Rīgā plaši atzīmēs 4. maiju

Svinot Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu, rīdzinieki un pilsētas viesi aicināti apmeklēt daudzveidīgus kultūras pasākumus pilsētas parkos, skvēros un kultūras centros, kā arī apskatīt īpašu šim gadam veltīto pilsētvides noformējumu ar vēstījumu “Arī Tu esi no svara”.

“Pētot un meklējot, caur kādu prizmu šogad izcelt 4. maiju, nonācām pie atziņas par cilvēku kopības spēku – tā apjaušanu toreiz un no jauna atklāšanu, nepazaudēšanu šodien,” saka Rīgas mērs Mārtiņš Staķis, norādot, ka “Latvija varēja būt, jo visi piedalījās neatkarības atjaunošanā un katrs to darīja ar savu spēju un talantu – mākslinieki, politiķi, literāti, mūziķi, zemnieki un daudzi citi – katrs no viņiem bija no svara. Un katrs no mums ir no svara šodien – Latvijas brīvībai un tās plaukšanai.”

“Klausoties vienu no ikoniskām tā laika dziesmām – Pērkona “Zaļo dziesmu” – apstājāmies pie rindām “Kā gan tu domā / cik ļoti no svara viens ugunskurs?”. Un mēs šodien dodam tam atbildi un sakām – ir ļoti no svara. Ikviens ir no svara. Katrs ugunskurs ir no svara. Arī Tu esi no svara. Kādu Latviju veidosi, tāda tā būs,” uzsver M. Staķis.

Lai akcentētu Latvijas cilvēku dažādību un nozīmi, pilsētvides sveiciena plakātos izmantoti starptautiski atzītās fotogrāfes Intas Rukas veidotie melnbaltie cilvēku portreti.

Pilsēta piedāvās daudzveidīgu svētku programmu.

  • Brīvības laukumā pie Brīvības pieminekļa – vides objekts “Ziedu Latvija”, pūtēju orķestru defilē  un svinīgā ziedu nolikšana

Plkst. 10.00 ikviens rīdzinieks un pilsētas viesis aicināts piedalīties tradicionālajā “Ziedu Latvijas” veidošanā pie Brīvības pieminekļa. Cilvēku līdzi atnestie pavasara ziedi visas dienas garumā tiks ievīti kopīgā Latvijas kontūrā. Gatavo “Ziedu Latviju” varēs aplūkot arī 5. maijā. Jau kopš 2009. gada “Ziedu Latvija” ir kļuvusi par pieprasītu un neatņemamu svētku sastāvdaļu, vienu no 4. maija simboliem Rīgā. Lielformāta instalācija simboliski attēlo Latviju kā pļavu, ko ar ziediem piepilda tās iedzīvotāji, kopā veidojot krāšņu un ziedošu kompozīciju.

Plkst. 12.00 Brīvības laukumā notiks defilē programma, kuras laikā Latvijas skolu pūtēju orķestri savas muzicēšanas un defilē prasmes demonstrēs gan rīdziniekiem, gan pilsētas viesiem. Šis skolu pūtēju orķestru priekšnesums tradicionāli ir neatņemama svētku programmas sastāvdaļa Rīgā un ieguvis lielu interesi un atsaucību kā ļoti dzīvespriecīgs, krāsains un pozitīvām emocijām bagāts pasākums. Pasākuma noslēgumā apvienotais orķestris, pulcējot ap 300 jauno mūziķu, atskaņos Latviešu tautas dziesmu Sergeja Austra Universa aranžējumā “Div’ dūjiņas”, Aivara Krūmiņa “Vilku dziesmas”, Gunāra Ordelovska “Kursīšu valsi” un Aivara Krūmiņa maršu “Paliec sveiks”.

Plkst. 14.00 pie Brīvības pieminekļa notiks svinīgā ziedu nolikšanas ceremonija.

  • Rātslaukumā – akcija “Uzvelc tautas tērpu par godu Latvijai”

Atzīmējot Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas 33. gadadienu, Kultūras un tautas mākslas centrs “Ritums” sadarbībā ar Tautas tērpu centru “Senā klēts” aicina uzvilkt tautas tērpu par godu Latvijai un piedalīties tradicionālajā tautas tērpu gājienā, nolikt ziedus pie Brīvības pieminekļa, kā arī pēc tam apmeklēt svētku koncertu Rātslaukumā.

Plkst. 13.00 Rātslaukumā notiks pulcēšanās gājienam. Aicinām dižoties ar tautas tērpu, ejot goda solī, kuru ierādīs LU deju kopa “Dandari”. 

Plkst. 14.30 no Rātslaukuma pa Kaļķu ielu gājiens vedīs līdz Brīvības laukumam, kur plkst. 15.00 notiks svinīgā ziedu nolikšana.

No plkst. 15.30 Rātslaukumā notiks grupas “Auļi”, Katrīnas Dimantas, etnofolka grupas “TKP” koncerti. Pasākumu vadīs Ēriks Zeps un Zane Reitere, režisors – Mārtiņš Kagainis. Gājienam iepriekš nav jāpiesakās, aicinām piedalīties visus, kas vēlas uzvilkt goda tērpu par godu Latvijai.

  • Neatkarības laukumā – Latvijas ziedi Ukrainas brīvībai

Plkst. 11.00, atbalstot Ukrainu cīņā par neatkarību, Rīgas dome, LR Saeima un 4. maija Deklarācijas klubs aicina uz akciju “Latvijas ziedi Ukrainas brīvībai”, kuras laikā Neatkarības laukumā par godu 4. maija svētkiem piramīdā tiks stādītas pašvaldības uzņēmuma “Rīgas meži” sarūpētas zilas un dzeltenas puķes. Pasākumā muzikālu sveicienu sniegs jauniešu koris “Balsis”.

  • Koncerts Esplanādē

Plkst. 17.00 Esplanādes parkā aicinām visus uz vakara lielkoncertu “Es tevi ieraudzīju zeltā”, kur Latvijā labi zināmi mūziķi un grupas vienosies svētku koncertā. Koncertā piedalīsies Alise Joste, Goran Gora, grupa “Zāle”, “Čipsis un dullais”, “Laika suns”, bet vakara koncertu noslēgs grupa “Turaidas Roze”. Koncertu būs iespējams vērot arī tiešraidē Rīgas domes Facebook kontā.

Koncertu vadīs komponists, kultūras žurnālists, Latvijas Radio 3 “Klasika” redaktors Edgars Raginskis, bet par muzikālajām starpspēlēm rūpēsies DJ Uldis Rudaks.

  • Svinības Nordeķu parkā, Vērmanes dārzā un Latgales parkā

Plkst. 12.00 Nordeķu parkā un Latgales parkā notiks radošās darbnīcas visai ģimenei “Radi zaļu Latviju!”, bet plkst. 15.00 aicinām parkos baudīt jauniešu pūtēju orķestru koncertu.

Plkst. 13.00 Vērmanes dārzā notiks spēļu diena bērniem kopā ar Ziedoņa klasi, kuras laikā radošās kultūrizglītojošās darbnīcās un aktivitātēs bērnus un jauniešus neordinārā veidā iepazīstinās ar Imanta Ziedoņa daiļradi un personību. Tāpat ikviens aicināts apmeklēt radošo darbnīcu visai ģimenei “Radi zaļu Latviju!” un piedalīties orientēšanās spēlē “Ziedonis. Neatkarība. Rīga.”

  • Filmu maratons un dokumentālais kino

  • Nacionālā Kino centra rīkotais 4. maija Latvijas filmu maratons tradicionāli notiek kinoteātrī “Splendid Palace” kā Valsts svētku dāvana rīdziniekiem un pilsētas viesiem – bezmaksas filmu skates divās kinozālēs visas dienas garumā un brīvdabas seanss vakara noslēgumā. Programmā – animācijas seanss bērniem, filmu pirmizrādes, jaunākās dokumentālās filmas, Imanta Ziedoņa jubilejas noskaņas, Latvijas rokmūzikas vēstures ritmi. Valsts svētku dienā Nacionālais Kino centrs piedāvā Latvijas filmu bezmaksas seansus arī Rīgas apkaimēs – Mežaparka Lielās estrādes Kokaru zālē, Rīgas Kultūras un atpūtas centrā “Imanta”, Rīgas Kultūras centrā “Iļģuciems” un Kultūras pilī “Ziemeļblāzma”.
  • “Mazās ģildes” sociālo tīklu Facebook un YouTube kontos no 4. maija plkst. 10.00 līdz 7. maija plkst. 23.00. Būs iespēja noskatīties tautas kinostudijas “Ģilde” dokumentālo filmu “Savējie sapratīs. 60-tie Sākums.”
  • Plaša koncertu programma 
  • Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē varēs baudīt Rīgas kamerkora “Ave Sol” sniegumu koncertā “Zeme”,  
  • Kultūras pilī “Ziemeļblāzma” koncertā “No Vītola līdz Paulam” uzstāsies Orķestris “Rīga”, 
  • VEF Kultūras pilī grupa “Tautumeitas” sniegs koncertu “Skrejceļš brīvībai”, 
  • Rīgas Kultūras un tautas mākslas centrā “Mazā ģilde” notiks svētku koncerts “Savā tautā” ar jauniešu kora “Balsis” dalību, 
  • Rīgas Kultūras un atpūtas centrā “Imanta” notiks koncerts “Tavi vārdi – stipri vārdi”, kurā piedalīsies Igo ar pavadošo grupu.

  • Izstādes

Rīgas Kultūras un tautas mākslas centra “Mazā ģilde” logos no 29. aprīļa līdz 7. maijam varēs aplūkot digitālo izstādi “Bērni zīmē Latviju”,

Savukārt Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā un muzejā “Rīgas Jūgendstila centrs” notiks dažādas izstādes un tematiskas ekskursijas.

TOP Komentāri

avatar