Skolēns: Tālmācība kā iespēja tuvoties sapņa piepildījumam

Aizraušanās ar kartingiem sakās 11 gadu vecumā, apmeklējot pulciņu Rīgas Jauno tehniķu centrā. Šis sporta veids iepatikās tik ļoti, ka radās vēlme ar to nodarboties profesionālā līmenī, stāsta kartinga pilots Rihards Zemnickis. Tas nav lēts sporta veids – lai iegādātos savu kartingu, nepieciešamo ekipējumu, nopietni trenētos un piedalītos sacensībās, nepieciešami līdzekļi. Lai sapnis par nopietnu un profesionālu karjeru kļūtu par realitāti, tika pieņemts lēmums – strādāt un vidējo izglītību iegūt tālmācībā, pakāpeniski krājot naudu savam kartingam.

No pulciņa līdz sacensībām ar labiem rezultātiem

Pulciņš Rīgas Jauno tehniķu centrā, kuru apmeklējām kopā ar draugu, palīdzēja iepazīt tehnisko kartingu pasauli. Tā uzreiz iepatikās. Darbošanās ar tehniku, piedalīšanās sacensības, tolaik ar pulciņa kartingu, radīja aizvien lielāku interesi. Latvijas mērogā tika gūti arī zināmi panākumi, kas tikai nostiprināja vēlmi ar to nodarboties arī nākotnē.

Neveiksme kā vērtīga pieredze

Pēc 9. klases absolvēšanas sāku mācīties koledžā, kurā bija kartinga komanda. Kā kartinga pilots aizvadīju vienu smagu sezonu, kas nebūt nebija tik veiksmīga, kā cerēts. Sezonas laikā sapratu, cik liela nozīme ir komandas saliedētībai un atbalstam, un, kā ir tad, ja šo lietu pietrūkst. Neraugoties uz mehāniķu atbalstu, komandas spiediens bija pārāk liels, turklāt nespēju demonstrēt vērā ņemamus rezultātus, tāpēc dalība koledžas komandā beidzās. Guvu vērtīgu pieredzi, sapratu, ka daudz vairāk jādara pašam, tomēr vēlme profesionāli nodarboties ar kartingu sportu nepazuda.

Plāni par sportu un profesiju

Lai sasniegtu savus mērķus, sāku strādāt, pakāpeniski krājot līdzekļus sportam. Arī darbs ir saistīts ar kartingiem, turklāt brīvajā laikā turpinu aktīvi braukt, pagaidām gan vairāk amatieru līmenī, tomēr nezaudējot saikni ar sportu. Lai strādātu un tajā pašā laikā turpinātu iegūt izglītību, pārgāju uz tālmācību. No draugiem uzzināju par šādu iespēju, bija labas atsauksmes, tāpēc nolēmu pamēģināt. Pabeidzot 12. klasi, esmu izlēmis iegūt automehāniķa profesiju. Pagaidām mācos Rīgas Tālmācības vidusskolas 11. klasē. Nebiedē arī eksāmeni, kas būs pēc gada – saprotu, ka nepieciešams tikai kārtīgi sagatavoties un viss būs kārtībā.

Lielākā priekšrocība ir spēja apvienot maiņu darbu, mācības un kartingu sportu. Tā kā pats plānoju savu laiku, mācīties ir daudz vieglāk. Nedomāju, ka esmu kaut ko zaudējis, salīdzinot ar mācībām klasiskajā izpratnē.

Bez izglītības nav iespējams gūt panākumus

Pēc vidusskolas absolvēšanas noteikti iegūšu profesiju – mācīšos par automehāniķi. Ļoti labi apzinos, ka bez izglītības nav iespējams gūt panākumus. Arī sportā. Kartingi nav lēts sporta veids, tāpēc strādāju, cenšos atrast sponsorus un atbalstītājus. Latvijā šis sporta veids ir ļoti attīstīts – Latvijas komanda, kurā ir aptuveni 10 braucēji, piedalās ikgadējā pasaules mēroga Rotax Max challenge Grand Finals sacīkstēs. Tāpat notiek dažādas līmeņa sacensības Latvijas vai reģionālos mērogos. Kartinga sacensību seriāls Prokart, kurā piedalījos arī es, regulāri pulcē pat 200 un vairāk dalībniekus no Latvijas un citām valstīm. Tās būtībā ir sacensības visiem braukt gribētājiem, kam ir savs kartings. Demokrātiska dalības maksa, lieliska atmosfēra, lieliska kartingu sacīkste.

Autors: Rīgas Tālmācības vidusskolas 11. klases audzēknis, kartinga pilots Rihards Zemnickis

TOP Komentāri

avatar