Skatāma Teo Ralfa Jēkabsona porcelāna un fajansa trauku izstāde

No 6. janvāra Ķekavas novadpētniecības muzejā apmeklētājiem skatāma izstāde “Porcelāns. Forma. Krāsa. Raksts”, kura ir tapusi no personīgās Teo Ralfa Jēkabsona porcelāna un fajansa trauku kolekcijas.

Teo Ralfs Jēkabsons dzīvo Baldonē un mācās Baldones vidusskolas 12. klasē. Interese par Rīgas porcelāna un fajansa fabrikas produkciju viņam ir jau no agras bērnības, bet kolekcijas veidošana iesākta 2015. gadā. Šobrīd tā sastāv no vairāk nekā 1000 dažādu veidu porcelāna un fajansa traukiem – tējas, kafijas, pusdienu servīzēm, krūzītēm, vāzēm, figūriņām un citiem izstrādājumiem. Teo Ralfs labi pārzina izstrādājumu tapšanas procesu, laiku, formu un dekolu māksliniekus, kā arī servīžu nosaukumus.

Kā stāsta pats Teo Ralfs: “Manas kolekcijas pirmsākumi meklējami 2015. gadā, kad no vecmāmiņas Melitas mantoti Rīgas porcelāna fabrikas trauki – servīzes, šķīvji un kanniņas. Vecmāmiņa strādāja fabrikā par apgleznotāju. Kopš tā laika arī radās interese par Latvijā ražoto porcelānu un tā vēsturi”.

Izstāde Ķekavas novadpētniecības muzejā piedāvā ielūkoties Rīgas porcelāna un fajansa rūpnīcas trauku formu, krāsu, rakstu daudzveidībā, kā arī apskatīt priekšmetus no trauku tapšanas procesa – skices, uzlīmes un ģipša formas. Daudzas trauku formas ir pārņemtas no Kuzņecova fabrikas, bet lielāko vairumu mākslinieki radījuši 20.gs. 70.-90.gados.

Izstāde Ķekavas novadpētniecības muzejā apskatāma no 6. janvāra līdz 26. februārim, ievērojot valstī noteiktos epidemioloģiskos drošības noteikumus.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar