Kas jāzina par ausu sāpēm bērniem un pieaugušajiem

Pirmsskolas vecumā ausu sāpes ir diezgan izplatītas. Ar laiku šī problēma samazinās, taču ir gadījumi, kad ausu sāpes piemeklē arī pieaugušos. Kādi ir galvenie ausu sāpju iemesli bērniem un kādi pieaugušajiem? Ko darīt, ja bērnam sāp auss un kādi ir ausu sāpju profilakses ieteikumi? Konsultē BENU Aptiekas piesaistītā eksperte, Veselības centra 4 filiāles Bērnu veselības centrs otolaringoloģe dr. Inga Cakare un BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ilze Priedniece.

Kāpēc bērniem bieži sāp ausis?

Kuram gan nav palikušas prātā atmiņas no bērnības par ausu sāpēm? Kā skaidro otolaringoloģe dr. I. Cakare, šī problēma ir sevišķi plaši izplatīta mazāka vecuma bērniem, īpaši pirmsskolas vecumā. Tā notiek anatomisko īpatnību dēļ – mazākiem bērniem ir īsāka dzirdes caurule, līdz ar to infekcijai ir iespēja ātrāk izplatīties. Tādēļ lielāki jeb skolas vecuma bērni slimo retāk, bet pieaugušie – pavisam reti.

Galvenais iemesls ausu sāpēm bērniem ir iesnas – it sevišķi maziem bērniem, kas iet bērnudārzā un kam ir ciešāks kontakts ar dažādiem vīrusiem. Otrs izplatītākais ausu sāpju iemesls ir deguna gļotādas tūska, piemēram, alerģiskiem bērniem, stāsta dr. I. Cakare. Ir svarīgi apzināties, ka, ja deguns nav kārtībā, infekcijai ir iespēja ātri izplatīties arī ausīs, kas var izraisīt vidusauss iekaisumus.

Jāņem vērā, ka ausu sāpes var būt ne tikai pie iekaisuma, bet arī, piemēram, ja ir lieli sēra korķi, kas spiež uz bungādiņu un var arī izraisīt sāpes, skaidro speciāliste. Sevišķi izplatīta šī problēma ir vasarās, kad bērni peldas, līdz ar to sēra korķi uzbriest un spiež uz bungādiņu, tādējādi izraisot sāpes.

Par iemeslu ausu sāpēm var būt arī tas, ka vecāki joprojām turpina tīrīt bērniem ausis ar vates kociņiem, tādējādi tīra ausis nepareizi, traumē ārējās auss ejas un sastumj dziļāk ausī sēra korķus. Līdz ar to arī var rasties ausu sāpes.

Pieaugušajiem ausu sāpes ir retas. Taču kopumā biežākais iemesls ausu sāpēm pieaugušajiem ir mēģinājumi tīrīt ausis pašiem nepiemērotā veidā – ar vates kociņiem un citiem nepiemērotiem priekšmetiem, stāsta ārste.

Svarīgi zināt un neignorēt simptomus

Sevišķi mazākiem bērniem, zīdaiņu vecumā vai arī agrīnā bērndārznieka vecumā, auss iekaisums var būt bīstams, uzsver dr. I. Cakare. Vecākiem ir noteikti jāvēršas pie ārsta, ja bērnam ir ausu sāpes un paaugstināta temperatūra, jo parasts vidusauss iekaisums var pāriet strutainā iekaisumā, kad bungādiņā veidojas perforācija, un tas ir bīstami. Šādos gadījumos noteikti ir jāiejaucas mediķiem un nedrīkst nodarboties ar pašārstēšanos. Zīdaiņu vecumā noteikti nevajadzētu gaidīt, bet jau pie pirmajām pazīmēm sazināties ar ārstu. Kā vecāks var zināt, ka zīdainim sāp auss? Ausu sāpju gadījumā bērns ir ļoti nemierīgs, groza galvu, ar rociņām mēģina aiztikt austiņas, kustina rociņas gar galvu. Lielāks bērns jau var izstāstīt savas sāpes un to lokalizāciju, tādējādi ir vieglāk izvērtēt situāciju.

Ir svarīgi zināt simptomus, kas norāda uz auss iekaisumu. Ja ir auss iekaisums, pirmais simptoms ir iesnas. Otrkārt, var būt paaugstināta temperatūra. Savukārt, ja sāpes izraisījis sēra korķi vai kāds cits iemesls, temperatūras parasti nav.

Sevišķa auss iekaisumam raksturīga iezīme ir tā, ka auss sāp vakaros un naktīs. Mazāki bērni šādā gadījumā pa nakti mostas, raud, ir nemierīgi. Tā notiek, jo inervācija vairāk strādā naktī, līdz ar to auss izteiktāk sāp vakaros un naktīs.

Ārstēšana un simptomu atvieglošana

Pirmais, kas būtu jādara – jāsakopj deguns, saka otolaringoloģe. Aptiekās ir pieejami daudz jūras ūdeņu paveidu, ar ko var izskalot degunu, lai tajā nekrātos izdalījumi. Ja ir lielas gļotādas tūskas, ir jālieto arī tādi deguna pilieni, kas samazina tūsku, vai arī kortikosteroīdi, ja tūska degunā ir ilgstoši. Var lietot arī pretsāpju līdzekļus, bet, ja ir paaugstināta ķermeņa temperatūra, tad līdzekļus, kas to samazina. Taču jāpatur prātā, ka vecākiem pašiem uz savu galvu nevajadzētu pilināt ausīs pilienus vai veikt citu pašārstēšanos. Nevajadzētu izmantot arī citas tautas medicīnas metodes, piemēram, likt ausī ģerāniju ziediņus!

Speciāliste uzsver, ka ausu sāpju profilaksei ir svarīgi rūpēties par deguna veselību – jo, ja deguns ir kārtībā, tad ir daudz mazāk iespēju, ka var izveidoties otīts un sāpēt ausis.

Kā pareizi tīrīt ausis?

Vates kociņi ir izņemti no tirdzniecības un ausu tīrīšanai tie nebūtu jāizmanto, uzsver ārste. Vates kociņi vēsturiski ir domāti skropstu tušas noņemšanai un nav bijuši paredzēti ausu tīrīšanai.

Ir svarīgi saprast, ka ausij nav jābūt ideāli tīrai, jo sērs ir auss aizsargfunkcija. Ausi tīra ar pirkstu pēc dušas vai vannas, cik tālu to var izdarīt, un pēc tam ar mīkstu dvieli ausi izslauka. Var arī veidot no vates turundiņu un ārējo auss eju iztīrīt ar to, bet tālāk cilvēkam pašam auss nebūtu jātīra. Tas pats attiecas ar bērniem – vecāki bērniem ļoti labi var iztīrīt ausis ar vates turundiņu, to var samitrināt arī ar jebkuru eļļu un veiksmīgi iztīrīt ausi.

Profilaktiskā vizīte pie LORa

Pie LORa jeb otolaringologa var doties ar ģimenes ārsta nosūtījumu, ja ģimenes ārsts uzskata, ka ir nepieciešams. Tāpat vizītē jādodas, ja bērns pēkšņi sūdzas, ka viņam ir aizlikta auss vai ausu sāpes. Ja ģimenes anamnēzē vecākiem ir bijušas problēmas ar ausīm, piemēram, ir bijušas kādas dzirdes problēmas, arī tad vajadzētu bērniņam pārbaudīt dzirdi, iesaka ārste.

Farmaceita padoms

BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ilze Priedniece stāsta, ka, ja jūs piemeklējušas ausu sāpēs, līdz ārsta vizītei var lietot pretsāpju līdzekļus (paracetamolu vai ibupofēnu), lai mazinātu sāpes. Ar pretsāpju darbību aptiekā nopērkami bezrecepšu līdzekļi ir tablešu, kapsulu, sīrupu, suspensiju un svecīšu formā. Jāizvēlas zāļu forma un deva atbilstoši bērna vecumam un svaram. Atcerieties – par zāļu lietošanu jākonsultējas ar ārstu vai farmaceitu, kas varēs rekomendēt piemērotāko! Degunā var pilināt deguna pilienus, kas, sašaurinot asinsvadus, mazinās tūsku. Ārsts vajadzības gadījumā nozīmēs antibiotikas, kuras jālieto noteiktu dienu skaitu.

Farmaceite neiesaka sāpošo ausi sildīt vai likt sildošas kompreses, jo tās var veicināt iekaisuma procesu. Arī bezrecepšu ausu pilienus neiesaka pilināt pie ausu sāpēm, kamēr pacientu nav apskatījis ārsts, jo tos nedrīkst lietot, ja ir bungādiņas perforācija. Kā arī nevajadzētu ārstēt ausu sāpes pēc tautas metodēm, piemēram, likt ausī pelargoniju jeb tā saukto “ausu puķi”.

Profilaksei laikus stipriniet imunitāti un izvēlieties laikapstākļiem atbilstošu galvassegu. Rūpēs par savu imunitāti ieteicamas fiziskās nodarbības, pastaigas svaigā gaisā, pilnvērtīgs un daudzveidīgs uzturs, iekļaujot ogas, augļus un dārzeņus, kā arī labs miegs un atpūta.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar