Rīgas Motormuzeja jubilejā apmeklētājus vizinās retro autobuss

Sestdien, 27.aprīlī par godu Rīgas Motormuzeja 30 gadu jubilejai, muzeja darbinieki sagādājuši apmeklētājiem vienreizēju piedzīvojumu – braucienu ar 70.gadu retro autobusu PAZ. Braucieni notiks apaļās stundās no plkst. 10:00 līdz 17:00 un to laikā gidi pasažierus izklaidēs ar stāstiem par industriālo Rīgu un autobūvi Latvijā. Improvizēta autobusa pietura būs izveidota muzeja stāvlaukumā. Jāņem vērā, ka vietu skaits autobusā ir ierobežots – vienā braucienā var doties 22 personas.

Ideja par braucienu uz muzeju meklējama 1990. gadu sākumā, kad ar Berlīnes Satiksmes un tehnikas muzeja gādību, uz Rīgu tika atvesti divi firmas “MAN” divstāvu autobusi, kuri kursēja maršrutā Rīgas centrs – Rīgas Motormuzejs. “Ar divstāvu ekspresi uz Rīgas Motormuzeju” – tā toreiz vēstīja brauciena reklāma. Brauciens pieaugušajam izmaksāja 2 rubļi, bet bērniem – 50 kapeikas.  Maršruta sākums bija  Planetārijs – mūsdienās Esplanāde pie Katedrāles. Divstāvu autobusi Rīgas ielās bija eksotika kā rīdziniekiem, tā arī Rīgas viesiem, jo abi šie autobusi Latvijā bija pirmie. Muzeja ekspresi izmantoja kā muzeja apmeklētāji un darbinieki, tā arī Mežciema mikrorajona iedzīvotāji.

Tā laika motormuzeja apmeklētāji atminas: “Tas bijis neparasti braukt pa Rīgu divstāvu autobusā un raudzīties pāri mašīnu un autobusu drūzmai. Tā bija iespēja redzēt pilsētu savādāku. Ļaudis uz muzeju speciāli brauca ar divstāvu autobusu, nevis ar savu auto, jo tas bija liels piedzīvojums un eksotika”. Autobusa braucienu pieredzējušie atceras, ka “4 metrus augstie autobusi dažiem lika bailēs raudzīties uz tik tuvu esošajiem trolejbusa vadiem (augstums apmēram 5,7m), taču nekad autobuss tos neaizskāra”. Tomēr rezerves daļas un uzturēšana tehniskā kārtībā maksāja vairāk nekā muzejs varēja atļauties. Autobuss kursēja līdz 1993.gadam, pēc tam to pārdeva.

 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar