Rīgā gaidāma tūristu atgriešanās – viesu skaits šogad atkal varētu pārsniegt miljonu

Rīga atkal gatavojas tūristu skaita pieaugumam. Šī gada sākuma statistikas dati, kā arī rezervāciju apjoms viesnīcās vasaras sezonā liecina, ka šogad kopējais tūristu apjoms varētu sasniegt 80% no rādītājiem pirms globālās pandēmijas. Tas nozīmē, ka viesu skaits pilsētā pēc vairāku gadu pārtraukuma atkal varētu pārsniegt miljonu, liecina Rīgas investīciju un tūrisma aģentūras aplēses.

Šajā tūrisma sezonā Rīgā notiks pēdējos gados lielākie sporta, kultūras un izklaides pasākumi – “Rimi Rīgas maratons”, IIHF Pasaules Hokeja Čempionāts, XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki, mūzikas festivāls “Positivus”, Rīgas vasaras kultūras programma un Rīgas dzimšanas dienas svinības un tūrisma sezonas beigās – Pasaules čempionāts skriešanā. Pavasara Rīgas restorānu nedēļā, kas norisināsies no 17.-30.aprīlim, piedalīsies rekordliels skaits restorānu – 56.

Visiem šiem Rīgas lielajiem notikumiem būs pozitīva ietekme gan uz tūrisma nozari, gan ekonomisko attīstību pilsētā, tāpēc šie pasākumi notiek ar pašvaldības finansiālo atbalstu. Pirms šīs vasaras sezonas jau ir veikts būtisks priekšdarbs, lai ārvalstu viesi atkal lielā skaitā apmeklētu Latvijas galvaspilsētu un šeit uzturētos! Ļoti pozitīvs signāls ir arī tas, ka atkal atveras viesnīcas, kas pandēmijas laikā durvis bija slēgušas.” – tā uzsver Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis.

Pēc šī brīža pārdoto biļešu apjoma var prognozēt, ka hokeja čempionāta laikā Rīgā ieradīsies vismaz 20 000 ārvalstu viesu. Dziesmu un Deju svētki tradicionāli pulcē lielu skaitu Latvijas diasporas pārstāvju. Arī “Positivus” festivāla ārvalstu apmeklētāju skaits šogad noteikti būs lielāks nekā pagājušajā gadā, kad ceļošanu negatīvi ietekmēja Krievijas sāktais karš Ukrainā.

Nacionāla aviokompānija “airBaltic” plāno, ka pārvadāto pasažieru skaits šogad sasniegs 90% no 2019.gada rādītājiem. Tiks atklāti arī reisi uz jauniem galamērķiem, kam būs pozitīva ietekme uz ieceļojošo tūristu skaitu – Hanovere, Erevāna, Baku. Pirmo gadu tiešie lidojumi no Dubaijas uz Rīgu būs pieejami arī vasarā. Apvienotie Arābu Emirāti ir tirgus ar lielu potenciālu, jo lielais skaits eiropiešu, kas dzīvo Dubaijā, vasaras atvaļinājumus izvēlas pavadīt Eiropas valstīs, un tiešais reiss ir būtisks priekšnoteikums, lai šie ceļotāji izvēlētos Rīgu un Latviju.

Ārvalstu uzņēmumi un starptautiskās asociācijas arvien vairāk izvēlas Rīgu kā savu darījumu tūrisma pasākumu galamērķi. 75% no darījumu tūrisma atbalsta programmā visam gadam paredzētās naudas ir piešķirta jau gada pirmajos trīs mēnešos. Tas liecina par to, ka darījumu tūrisma jomā Rīga atkal ir interesanta starptautisko konferenču rīkotājiem. Pēc “Latvijas Kongresu biroja” aplēsēm gada pirmajā pusē darījumu tūrisma joma būs atguvusi aptuveni 75% no 2019.gada apjoma, un prognoze par gada otro pusi ir vēl optimistiskāka.

Pirms sezonas atvērsies vairākas tūristu iecienītas viesnīcas Rīgā, kas pandēmijas laikā savas durvis bija slēgušas. Latvijas viesnīcu un restorānu asociācija šogad prognozē, ka sezonas laikā viesnīcu aizpildījums būs ap 90%, bet nesezonas mēnešos 60-70%. Jau 2023.gada janvāri gultasvietu skaits Rīgas viesnīcās sasniedza 84% no 2019.gadā skaita. Pirms aktīvās tūrisma sezonas sākuma atvērsies viesnīca “Tallink Hotel Rīga” un “Metropole by Semarah Hotels”. Līdz ar to pieejamo gultasvietu skaits pārsniegs 90% no 2019.gada rādītājiem.

Pagājušā gada un arī šī gada janvāra dati liecina, ka visstraujāk 2019.gada līmenim pietuvojas viesu skaits no Baltijas valstīm, Somijas un Lielbritānijas. Nedaudz lēnāk atkopjas ļoti svarīgais Vācijas tirgus, kas skaidrojams ar to, ka šis ir izteikts grupu tūrisma tirgus un tieši grupu rezervācijas visvairāk atceltas Krievijas sāktā pilna mēroga kara Ukrainā negatīvās ietekmes dēļ.

Tūrisma nozare sāka atgūties no pandēmijas un kara negatīvās ietekmes pagājušā gada otrajā pusē. Pozitīvās tendences 2022. gadā bija tas, ka Rīga ir TOP 1 galamērķis Baltijas ceļotājiem – Rīgu apmeklējuši vairāk nekā 200 000 ceļotāju no mūsu Baltijas kaimiņvalstīm; kamēr Tallinu 110 000 latviešu un lietuviešu; un Viļņu – 77 000 Latvijas un Igaunijas tūristu. Tāpat Rīga joprojām ir Baltijas galvaspilsētu līderis ceļotāju piesaistē no Vācijas – par 30% vairāk nekā Tallinā un Viļņā; un Lielbritānijas – par 45% vairāk nekā Tallinā un 35% vairāk nekā Viļņā. Vienlaikus kopējo statistiku ietekmē Krievijas un Baltkrievijas tūristu neesamība, ko nepieciešams aizvietot ar tūristiem no Skandināvijas un Rietumeiropas.

Attēls: ilustratīvs 

TOP Komentāri

avatar