2023. gada auto zādzību tendences: automašīnas vecums un šķietami vienkārša marka no zagļiem nepasargā

Kaut arī autozagļu aktivitāte šogad ir bijusi salīdzinoši mērena, iezīmējusies jauna tendence: garnadži nav smādējuši ne jaunus un dārgus, ne vecāka gadagājuma un vienkāršākus transportlīdzekļus. Apdrošināšanas sabiedrība BALTA (PZU grupa) šogad saņēmusi atlīdzību pieteikumus gan par nozagtu 2022. gada izlaiduma Porsche Taycan 4, gan par 2004. gada BMW X5.

Saskaņā ar Valsts policijas datiem šī gada desmit mēnešos Latvijā ir nozagti 175 auto, un TOP10 pēc zagļu pieprasījuma ir BMW, Volkswagen, Audi, Toyota, Volvo, Opel, Lexus, Ford, Hyundai, Mercedes-Benz markas automašīnas. Savukārt 10 garnadžu iecienītākie modeļi ir bijuši BMW 3., 5. sērija un X5, Volkswagen Golf un Passat, Audi A4 un A6, Toyota RAV4, Hyndai Tuscon, kā arī KIA Sportage.

Līdzīgu situāciju iezīmē arī BALTA statistika par zagtajiem auto – visbiežāk zagtas BMW markas automašīnas, bet otro vietu dala Toyota un Volkswagen. Biežāk nekā citas auto markas zagļu nagos krituši arī Peugeot, Citroen, SAAB, Mazda, Hyundai un Porsche.

Aizejošais 2023. gads nav bijis auto zādzībām bagātākais, bet raibs gan. Kā redzams, zagļi labprāt aizdzen ne tikai dārgas un pat ekskluzīvas, bet arī samērā vienkāršas automašīnas ar krietnu stāžu. Vecākajam nozagtajam spēkratam, par kuru BALTA saņēmusi atlīdzības pieteikumu, ir jau 19 gadu. Nozagto un atrasto transportlīdzekļu stāvoklis liek secināt, ka auto tiek zagti izjaukšanai rezerves daļās. Tomēr ir gadījumi, kad zagļi darbojas vienkāršāk – tā vietā, lai zagtu visu auto, paņem tikai to, kas nepieciešams – auto lukturus, riteņu diskus, instrumentu paneļus, stūres iekārtas, dažādas izpūtēja daļas,” stāsta BALTA Transporta produktu un risku parakstīšanas pārvaldes vadītājs Kristaps Liecinieks.

Kā norāda eksperts, zādzību raksturs 2023. gadā bijis ļoti dažāds.

Gada sākumā bija vairāk izteiktas organizētas auto zagļu grupas darbības, zogot Hyundai un Nissan marku automašīnas. Tāpat ir bijuši arī atlīdzību pieteikumi par situācijām ar sadzīviska rakstura piesavināšanās pazīmēm, piemēram, īrēts auto netiek atdots tā īpašniekam. Tomēr lielākajai daļai noziegumu ir kopīgs atslēgas vārds – Keyless Go jeb bezkontakta atslēgas sistēma, kas ļauj iekļūt auto un to iedarbināt, neizvelkot atslēgu no kabatas. Auto ar šādu sistēmu var nozagt jebkurš, kam ir pieejama nepieciešamā aparatūra, ja vien automašīna nav aprīkota ar papildu pretaizdzīšanas sistēmu,” brīdina Kristaps Liecinieks.

Eksperts iesaka – lai pasargātu savu automašīnu no zagļiem, ieteicams to aprīkot ar papildu imobilaizeru. Tas ir jo īpaši svarīgi tiem auto īpašniekiem, kuru automašīnām ir Keyless Go atslēga, jo kvalitatīvi uzstādīts imobilaizers sagādā nopietnas problēmas zagļiem. Tāpat auto iespējams pasargāt, atceroties senu, bet vienkāršu patiesību: atstājot automašīnu stāvēšanai uz ilgāku laiku, tā būtu jānovieto slēgtā pagalmā vai apsargātā stāvvietā.

Foto: publicitātes (pixabay.com)

TOP Komentāri

avatar