Populārākie mīti par uzkrājumu veidošanu vecumdienām

Lai gan iedzīvotāji regulāri tiek informēti par uzkrājumu veidošanas iespējām un pensiju līmeņu sniegtajām priekšrocībām, kas palīdz savlaicīgi rūpēties par esošā dzīves līmeņa saglabāšanu pensijas vecumā, sabiedrībā joprojām pastāv maldīgi pieņēmumi par uzkrājumu veidošanu. Lai veicinātu iedzīvotāju izpratni par savlaicīgas uzkrājumu veidošanas nozīmi labklājīgām vecumdienām, Luminor ieguldījumu un pensiju produktu vadītāja Anželika Dobrovoļska atspēko biežākos mītus par pensiju uzkrājumiem.

Mīts nr. 1: Par pensijas apmēru jāsāk domāt īsi pirms pensijas vecumā

Lielākā daļā pasaules valstu pensionēšanas vecums ir piesaistīts pie vidēja mūža ilguma. Ņemot vērā, ka dzīves ilgums palielinās, palielinās arī pensionēšanas vecums, kas jau 2025. gadā Latvijā sasniegs 65 gadu atzīmi. Neapšaubāmi, pensionēšanās iespējas nākotnē ietekmēs arī citi demogrāfiskie rādītāji, piemēram, dzimstības samazināšanās un pensionāru skaita palielināšanās, tādēļ ir nepieciešams sākt rūpēties par dzīves kvalitātes saglabāšanu vecumdienās krietni pirms pensionēšanās vecuma. Viens no vienkāršākiem risinājumiem ir savlaicīga uzkrājumu veidošana pensiju 3. līmenī, kas ne tikai sniedz iespēju izaudzēt uzkrājumu ar finanšu tirgus starpniecību, bet arī saņemt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) atmaksu. 

Veicot iemaksas 3. pensiju līmenī, valsts piedāvā saņemt IIN atmaksu 20% apmērā. Atmaksāto nodokli ir vērts novirzīt tam pašam pensiju 3. līmeņa uzkrājumam, kas vēl vairāk palielinās jūsu iespējas baudīt pārtikušās vecumdienas.

Mīts nr. 2: Labākais uzkrājuma veids ir krājkonts 

Iecienīts uzkrāšanas veids Latvijas iedzīvotājiem ir krājkonts, ka ir saprotami, jo tas ir viens no saprotamākajiem un drošākajiem uzkrājumu veidiem. Krājkonts ir ideāli piemērots tā saucamā drošības spilvena izveidei, tomēr zema ienesīguma dēļ tas nav labākais risinājums ilgtermiņa uzkrājumiem. Krājkonts piedāvā samērā zemu fiksētu procentu likmi, kas ilgtermiņā vienmēr zaudē pievilcīgumu inflācijas dēļ, un nauda, kas tiek turēta krājkontā, ilgtermiņā zaudē savu vērtību. Tajā pašā laikā, ieguldot finanšu tirgos, darbojas “salikto procentu” likums, kad jau nopelnītie procenti turpina pelnīt jaunus procentus. 3. pensiju līmenis ir profesionāli izveidots ieguldījumu portfelis ar mērķi sniegt iespēju ikvienam – arī bez pieredzes un zināšanām – investēt finanšu tirgos.

Pensiju 2. un 3. līmeņa ieguldījuma portfeļus veido dažādi vērtspapīri un jo lielāks ir akciju īpatsvars portfelī, jo lielāka ir arī potenciālā peļņa. Izvēloties pensiju plānu, svarīgi piemeklēt uzkrājuma termiņam atbilstošu stratēģiju – ja līdz pensijas sasniegšanai ir atlicis mazāk nekā 10 gadu, eksperte iesaka izvēlēties stratēģiju ar mazāku risku, ja vairāk – lielāku risku, kam ilgtermiņā ir potenciāli augstāks ienesīgums.

Mīts nr. 3: Veidojot uzkrājumu pensiju fondā, pastāv risks zaudēt savu naudu

Līdzīgi kā jebkurā ieguldījumu portfelī pensiju 3. līmenī iemaksātā nauda tiek plaši diversificēta starp dažādām aktīvu klasēm, reģioniem, sektoriem un uzņēmumiem. Turklāt visus pensiju pārvaldniekus uzrauga Finanšu un kapitāla tirgus komisija, kas seko līdzi, lai pārvaldnieki gadīgi rūpējas par iedzīvotāju uzkrājumiem. Protams, finanšu tirgos mēdz būt kritumi, tomēr par tiem nav pārāk jāsatraucas, jo svārstības akciju tirgos ir normāla parādība. Aktīvo pensiju fondu pārvaldnieki regulāri seko līdz tirgus tendencēm un pieņem nepieciešamos lēmumus lai pielāgot portfeli tirgus situācijai. Vismaz reizi gadā pensiju fonds sagatavo un nosūta klientam pilnu pārskatu par uzkrājuma ienesīgumu 3. pensiju līmenī, un savu pensiju pārvaldnieku ir iespējams mainīt jebkurā brīdī.

Eksperte iesaka tirgus kritumu gadījumā izmantot samazinātas aktīvu cenas savā labā, veicot papildu ieguldījumus un iegūstot savā īpašumā vairāk instrumentu vai fondu daļu. Lai saprastu, kāds ieguldīju veids ir vispiemērotākais, ieteicams vērsties pie finanšu konsultantiem, kas palīdzēs izprast finanšu tirgu, lai bailēs no tirgus svārstībām netiktu pieņemti pārsteidzīgi lēmumi.

Ilgtermiņā ieguldījumi pensiju fondos ir spējīgi sniegt patiesi pievilcīgus rezultātus. Tā, piemēram, Luminor 3. pensiju līmeņa Progresīvā pensiju plāna vidējais gada ienesīgums 10 gados no 2012. gada 1. janvāra līdz 2022. gada 1. janvārim sastādīja 5.34%.

Foto:canva.com

TOP Komentāri

avatar