Līdz gada beigām iedzīvotājiem būs pieejami pazemes konteineri 34 adresēs

Atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums “CleanR” šogad ir izbūvējis un nodevis ekspluatācijā pazemes konteinerus 20 adresēs Rīgā un Jūrmalā. Tāpat patlaban vairākās adresēs Rīgā turpinās šo konteineru laukumu izbūve, un plānots, ka līdz gada beigām iedzīvotājiem tie būs pieejami jau 34 objektos, stāsta uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Valerijs Stankevičs.

Šobrīd ekspluatācijā ir nodoti jau 20 pazemes konteineru laukumi, kuros uzstādīti kopumā 76 konteineri. “CleanR” tos ierīkojis ne tikai daudzdzīvokļu namu pagalmos, bet arī juridisku personu teritorijā, piemēram, blakus degvielas uzpildes stacijām, izglītības iestāžu pagalmā u.tml. 

Pazemes konteineri rada estētisku, pievilcīgu, tīru un higiēnisku vidi pagalmā, ir ērtāk pieejami un lietojami arī personām ar funkcionāliem traucējumiem, tie izolē atkritumu radīto smaku, risina žurku, putnu un insektu problēmu, mazina atkritumu izvešanas radīto troksni, kā arī vandālisma risku. Pazemes konteinerus nevar apgāzt, izkaisot atkritumus pa pagalmu, vai nozagt. 

“Pilsētu infrastruktūrā pazemes konteineri ir ērts un mūsdienīgs atkritumu apsaimniekošanas risinājums. Šobrīd tie galvenokārt tiek izbūvēti pēc mūsu iniciatīvas, uzņēmumam sedzot arī visas infrastruktūras izbūves un labiekārtošanas izmaksas. Turpmākos gadus plānojam būtiski palielināt pazemes konteineru skaitu, tāpēc aicinām iedzīvotājus, kuri vēlas uzlabot vidi savā pagalmā, vērsties pie mums, un mēs izvērtēsim iespēju ierīkot tos jūsu norādītajās adresēs,” saka Stankevičs. 

Viņš piebilst, ka šo konteineru ietilpība ir būtiski lielāka, tāpēc atkritumu izvešana notiek retāk, kā rezultātā samazinās ne tikai negatīvā ietekme uz apkārtējo vidi, bet arī iedzīvotāju rēķini. Viens piecu kubikmetru tilpuma konteiners aizvieto piecus parastos konteinerus. Tāpat ir iespējams ierīkot pazemes konteineru ar 0,8 kubikmetru ietilpību. 

Turklāt atkritumi tiek glabāti zem zemes, tādējādi ziemā tie nesasalst un konteineros neiekļūst nokrišņi, bet karstā laikā temperatūra, kurā atkritumi glabājas, ir zemāka, kas palēnina to sadalīšanos un nepatīkamu aromātu veidošanos.

“Pirmās atsauksmes no klientiem ir ļoti pozitīvas. Redzam, ka līdz ar šo konteineru ierīkošanu iedzīvotāji ir sākuši aktīvāk un kvalitatīvāk šķirot atkritumus,” stāsta Stankevičs. 

Līdz šim lielākoties pazemes konteineru laukumā tiek ierīkoti konteineri sadzīves atkritumiem, vieglajam iepakojumam (papīram, plastmasai, metālam), stiklam, kā arī arvien biežāk iedzīvotāji lūdz nodrošināt bioloģisko atkritumu šķirošanas konteineru, tādejādi pilnvērtīgi iesaistoties atkritumu šķirošanā. 

Līdz šim pazemes konteineri uzstādīti un nodoti ekspluatācijā 18 adresēs Rīgā: Centrāltirgū blakus Zivju paviljonam, Kristapa ielā 12a, Melnsila ielā 24a, Jūrmalas gatvē 82, Zvīņu ielā 4, Dubnas ielā 8, Plaužu ielā 1A, Granīta ielā 7, Latgales ielā 1, Lubānas ielā 102A, Maskavas ielā 240 un 273 k-1, Dārzciema ielā 70, Zemitānu ielā 9, Avotu ielā 17, Kalnciema ielā 33, Kaņiera ielā 13, Jūrmalas gatvē 96 k-2, kā arī divās adresēs Jūrmalā: Baznīcas ielā (pie ieejas uz pludmali) un Vienības prospektā (pie ieejas uz pludmali). 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar