Motivācijas trenere: pūles un zināšanas nepalīdzēs gūt sasniegumus

Florensija Andres, vairāku spāniski runājošo valstu pirktāko grāmatu autore, jau vairāk nekā 10 gadus darbojas kā motivācijas trenere. Intervijā igauņu ziņu portālam Naine.postimees viņa dalās ar padomiem, kas var noderēt gan pasaulslaveniem sportistiem, ar ko viņa ikdienā strādā, gan ikvienam no mums.

Kā stāsta speciāliste, šaubas par sevi mums bieži vien var rasties jau bērnībā. Turklāt vienīgais veids, kā no tām varam izvairīties, ir sākt ticēt sev. ”Neviens bērns sākotnēji nav nedrošs. Šaubas par sevi ir kas tāds, ko iegūstam dzīves laikā, dzirdot dažādus komentārus no saviem vecākiem, skolotājiem, kaimiņiem vai cilvēkiem, ko nemaz nepazīstam. Kā rāda pētījumu dati, vienas dienas laikā bērns saņem 45 pozitīvus un 460 negatīvus komentārus. Bieži viens dzirdamas tādas frāzes kā “Tu to nevari izdarīt”, “kas Tev vainas”, “dod, es izdarīšu Tavā vietā”. Saskaroties ar šādiem izteicieniem, mums tiek ierobežots tas, kam mēs ticam. Proti, mēs sākam neticēt paši savām spējām. Taču ir dažādas tehnikas, ar kuru palīdzību to ir iespējams labot,” stāsta Andres, kas nesen pirmo reizi apmeklēja Igauniju un pasniedza plaši apmeklētu prezentāciju Mindvalley Universitātes ietvaros.

Taču, kā sākt ticēt sev? “Jāsāk ar izpratni par to, kādu vēlies redzēt savu dzīvi. Apjukums rada trauksmi un neskaidrību,” stāsta Florensija. Lai radītu lielāku izpratni par savām vēlmēm, var sākt ar tik vienkāršu tehniku kā vēstules uzrakstīšanu savam nākotnes “es”, iztēlojoties, ka ir pagājis gads kopš rakstīšanas brīža. Apraksti, kāda Tava dzīve ir tagad, apsveic ar paveikto un pasakies sev par visu, ko esi sasniedzis. Katru nakti, pirms došanās pie miega, izlasi vēstuli, un tas liks Tavai zemapziņai strādāt Tavā labā. “Viss, ko lasām vai domājam pirms miega, ietekmē mūsu zemapziņu. Ja tu izlasi ko tādu, kas Tev pastāsta, ka jau esi sasniedzis savus sapņus, Tava zemapziņa sāks strādāt un meklēt risinājumus esošajām problēmām daudz ātrāk,” paskaidro Florensija.

Kādu padomu Jūs dodat veiksmīgiem sportistiem?

Tieši tādu pašu, kādu es dotu jebkuram citam – bērnam, starptautiska uzņēmuma vadītājam, mājsaimniecei, kas nezina, ko vēlas sasniegt savā dzīvē, vai futbolistam, kas piedalās Pasaules kausa izcīņā: saprast, ka tas, kas mums ir mācīts par panākumiem, nav gluži pareizi. Mums jau no mazotnes tiek mācīts tas, ka, lai gūtu panākumus jebkurā jomā – profesionālajā karjerā, uzņēmuma dibināšanā – ir pamatīgi jāgatavojas, jāmācās un smagi jātrenējas. Ka zināšanas ir kā pamats, bet treniņš un pieredze ir tas, kas to visu padara perfektu.

Tā nav taisnība, jo ir ļoti daudz cilvēku, kas smagi strādā, mācās, bet negūst lielus panākumus. Trūkstošais elements šajā formulā ir pašapziņa. Ja Tu tici sev, tad tas pastiprina gan Tavas zināšanas, gan prasmes. Ja Tu sev netici, tad Tev var būt 20 doktora grādi, vari trenēt savas prasmes kaut 20 000 stundas, bet panākumus tik un tā negūsi. Tāpēc mans padoms būtu apzināti strādāt pie savas pārliecības un pašapziņas un vairāk koncentrēties uz lietām, kas padodas dabiski un bez lielas piepūles.

Katras dienas beigās pajautā sev, kas šajā dienā, nedēļā vai gadā lika Tev justies laimīgam, un ko Tu darīji, lai to realizētu. Pajautā sev, kas ir tas, ko Tu proti vislabāk, jo bieži vien liela daļa mūsu enerģijas tiek patērēta lietām, ko mēs nezinām vai kas mums trūkst. Mēs pārlieku koncentrējamies uz negatīvo un, diemžēl vai par laimi, tieši tās lietas, par ko domājam visvairāk, mūsu dzīvēs parādās biežāk. Tāpēc ir prātīgi koncentrēties uz pozitīvo.

Par kādām problēmām cilvēki sūdzas visbiežāk?

Motivācijas trūkumu – vēlmi izdarīt lietas, bet nespēju atrast vajadzīgo motivāciju. Cilvēki bieži vēlas, piemēram, ēst veselīgi, bet pēc trim dienām zaudē motivāciju. Taču patiesībā viņiem motivācijas netrūkst. Viņi vienkārši neizprot, kas tieši ir motivācija. Viņuprāt, motivācija ir kā laumiņa, kas pieklauvē pie durvīm un saka: “Esmu šeit, lai Tev palīdzētu!” Tā vietā, lai gaidītu motivāciju, vajadzētu koncentrēties uz konkrēto lietu, padomāt, kāpēc es to daru, kāpēc man tas ir svarīgi, un vienkārši darīt. Piemēram, tā vietā, lai apņemtos ievērot 20 lietas vienlaicīgi, sākotnēji izvēlies trīs lietas, kurām pievērst lielāku uzmanību tuvākā gada laikā.

Varbūt ir kādi padomi, kas var palīdzēt sievietēm kļūt pārliecinātākām?

Sievietēm jāsaprot tas, ka mums nav jāuzvedas kā vīriešiem, lai kļūtu pārliecinātākām. Daudzi vīrieši, ieraugot mani, ir pārsteigti – kā tas nākas, ka sieviete man mācīs pašpārliecinātību? Mazām meitenēm māca būt pieklājīgām un laipnām, līdz ar to pašpārliecinātība un, piemēram, skaļa balss vairāk tiek asociēta ar vīriešiem. Taču pašapziņa nav saistīta ar šīm īpašībām. Tā ir saistīta ar ticību sev, sevis un savu vēlmju apzināšanos un spēju pastāvēt par sevi.

Sievietēm jāzina tas, ka viņām sevi ir jāvērtē un jārespektē. Ir jāatgādina sev, cik vērtīgas esam un jāpalaiž vaļā bailes no neveiksmes. Esmu novērojusi, ka mums, sievietēm, bieži vien ir vēlme visu izdarīt perfekti. Ja kaut kas nesanāk tik labi, kā bijām iedomājušās, tad mēs nemaz necenšamies turpināt, jo mums šķiet, ka mēs tik un tā cietīsim neveiksmi. Manuprāt, neveikties var tikai tad, ja nemaz neuzsāc to, ko vēlējies.

Trīs padomi labākas pašapziņas izveidei:

  1. Katru dienu gan sev, gan saviem tuvajiem pajautā trīs labas lietas. Trīs reizes dienā pajautā sev trīs labas lietas, ko esi pa dienu izdarījis. Līdzīgi dari arī, uzdodot jautājumus saviem līdzcilvēkiem. Tas smadzenes trenēs koncentrēties uz pozitīvo mums apkārt.
  2. Pieraksti savus mērķus. Pētījumi pierāda, ka pierakstītus mērķus mēs sasniedzam divreiz biežāk. Turklāt, ja mēs tos vēl sev nolasām pirms miega, rezultāti tikai uzlabojas.
  3. Pulcē ap sevi pozitīvus cilvēkus. Mūs ļoti ietekmē cilvēki mums apkārt, un mēs bieži vien sākam tiem līdzināties. Arī savus sapņus stāsti tikai tiem cilvēkiem, kas uz tiem spēj skatīties pozitīvi.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar