Klajā nākusi Zanes Daugules dzejas grāmata “Mīlestībnāji”

Izdevniecībā Literatūras KOMBAINS nupat nākusi klajā Zanes Daugules dzejas grāmata “Mīlestībnāji”. 

Zane Daugule (1973) dzimusi Pļaviņu slimnīcā, tomēr dzimtā pilsēta ir Jēkabpils.  Zane dzied no trīs gadu vecuma, spēlē klavieres un ģitāru. Šī muzikalitāte cauraudusies arī dzejā, kuras tonalitāte, forma un tēlainība ir gaidīta krājuma formātā ne tikai lasītājam, bet ir arī nobriedušas dzejnieces-dziesminieces melodiska un niansētu jūtu un sajūtu bagātinājums latviešu dzejas pasaulei.

“ar visu savu pirkstu trauslo spēku…” 

„Tam, kuram tuva vārda melodija, kurš ir dziesmas dzirdīgs, šis krājums atvērsies pilnībā. Šīs dzejas vērtība slēpjas nevis tradīcijas atmešanā, izārdīšanā, bet piepildīšanā, niansēšanā, piešķirot tai savu, īpašo balsi. Zanes Daugules dzejā pats būtiskākais ir poētiski piepildīts izjūtas tiešums un patiesums, kura dēļ arī šķietami tradicionālie tēli iegūst dziļumu un vienreizīgumu. Dzejas “Es” šeit dzeju piesātina, “izgaismo” ar intensīvu emociju. Un šī izjūta neļauj poētiski melot, radīt tukšgaitas rindas. 

Tā ir intonatīvi precīza dzeja, kurā formāla racionalitāte piekāpjas melodijas loģikai. Te nav izrēķinātās formas. Ir improvizācija, uzticēšanās izjustajam, iekšēji sadzirdētajam. Šim apjomā nelielajam krājumam piemīt emocionāla daudzstarainība. No viena avota staro gan maigums un mīlestība, gan sāpes un traģika. Tie ir tieši eksistenciāli trāpījumi, kas liek apjēgt esības trauslumu. Un tomēr šajā neaizsargātībā slēpjas liels spēks – apliecināt esamību, dzīvību. Padarīt piedzīvotā un jūtu patiesību par dzejas patiesību.” Māris Salējs

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar