Kampaņas ‘’Mana jūra’’ ekspedīcija jau mērojusi pusi no Latvijas piekrastes

Divas nedēļas aizvadītas kampaņas “Mana jūra” Zaļās ekspedīcijas zīmē – pievarēta jau puse no maršruta un jūras piesārņojošo atkritumu monitoringiem Latvijas pludmalēs. Vēl līdz 10. augustam ekspedīcijai var pieteikties ikviens interesents, izvēloties posmu, kas atbilst interesēm, vēlmēm un iespējām.

Kopš 2012. gada kampaņas Mana Jūra ietvaros vasaras Zaļās ekspedīcijas komanda mēneša laikā mēro Latvijas piekrasti, kas ir aptuveni 500 kilometru garš ceļš, katru dienu ejot ar kājām 10 līdz 25 km garus posmus. Ik dienu tiek veikti jūras piesārņojošo atkritumu monitoringi, lai  saprastu reālo piekrastes piesārņojuma situāciju un veidojot pamatu praktiskai rīcībai un risinājumu meklēšanai ilgtspējīgai piekrastes apsaimniekošanai. 

Šogad komanda ir uzsākusi jaunu datu uzskaites un apkopošanas sistēmu, ar kuru daudz precīzāk būs iespēja identificēt atkritumus, kā piemēram, plastmasas piesārņojumu un vienreizlietojamās preces, smēķēšanas atkritumus, kā arī jaunos atkritumu veidus. Iepriekšējos gadus, apkopojot datus par piekrastes atkritumu noslodzi, tika identificēti 80 dažādi atkritumu veidi, ar šo gadu datos iespējams identificēt vairāk kā 180 atkritumu veidus.

‘’Lai gan ekspedīcija ir tikai pusceļā, jau šobrīd šķiet skaidrs, ka diemžēl radikāls lūzums situācijas uzlabošanā nav noticis, drīzāk pretēji. Esam gandarīti, ka kā vieni no pirmajiem ap Baltijas jūru esam pārgājuši uz jauno JPA monitoringu datu uzskaites metodoloģiju, kas ļauj daudz precīzāk atpazīt piekrastes atkritumu veidus un meklēt to iemeslus un risinājumus. Prieks, ka ekspedīcijai, par spīti mainīgajiem apstākļiem krastā un grūtībām pievienojas arvien jauni dalībnieki un pēc pieredzētā kļūst par mūsu vēstnešiem, tālāk nododot ziņu par pludmales atkritumu piesārņojuma patieso situāciju,’’ stāsta Vides izglītības fonda un programmas Mana jūra vadītājs Jānis Ulme. 

Ekspedīcijas laikā ir iespēja izzināt piekrasti un jūru, tiekoties nodarbībās un kopīgās aktivitātēs ar dabas ekspertiem, zinātniekiem un aktīvistiem. Par ekspedīcijas aktivitātēm un lektoriem var uzzināt sekojot līdzi Facebook lapai Mana jūra.

Ikviens Latvijas iedzīvotājs ir aicināts līdzdarboties piekrastes dabas vērtību izzināšanā un saglabāšanā, pievienojoties ekspedīcijas aktivitātēm. Lai pieteiktos dalībai ekspedīcijā, dodies uz reģistrāciju šeit.
Mana jūra kalendārais grafiks aplūkojams šeit.

Kampaņu “Mana jūra” īsteno nodibinājums Vides izglītības fonds sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un piekrastes aizsardzībā ieinteresētajām pašvaldībām. Kampaņas ‘’Zaļā ekspedīcija’’ tiek īstenota Eiropas Savienības Vides un klimata pasākumu programmas LIFE 2018. – 2020. gada projekta ietvaros „Atkritumi kā resursi Latvijā – Reģionālās ilgtspējas un aprites veicināšana, ieviešot atkritumu kā resursu izmantošanas koncepciju”.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar