Kādi ir jauniešiem būtiski aspekti darba devēja izvēlē

Laikā, kad konkurence par darbiniekiem, jo īpaši jauniešiem, ir ļoti liela, darba devējiem ir jāmeklē efektīvākie veidi, kā viņus piesaistīt. Konkurētspējīgs atalgojums ir tikai viens no kritērijiem, kādēļ jauni cilvēki izvēlas par labu konkrētajam darba devējam. Līdztekus tam viņiem ir svarīgi arī tādi aspekti kā darba un privātās dzīves līdzsvars (44%), sociālās garantijas un bonusi (42%), kā arī saprotoša vadība (35%), liecina viena no lielākajiem jauniešu nodarbinātājiem mūsu valstī, uzņēmuma “Evolution Latvia”, un pētījumu kompānijas “Norstat” sabiedriskās domas pētījums.

Apkopotā statistika liecina, ka līdz 2025. gadam “Z” paaudze veidos teju ceturtdaļu no kopējā pasaules darbaspēka. Latvijā jauniešu īpatsvars būs nedaudz mazāks (ap 15%). Tajā pašā laikā ir skaidrs, ka tieši jaunu cilvēku ienākšana darba tirgū maina organizāciju kultūras, vides, kā arī savstarpējo darba attiecību modeli.

Runājot par jauniešu nodarbinātību, esošajos darba tirgus apstākļos ir jāņem vērā divi ļoti būtiski aspekti. Pirmkārt, piedāvātajam atalgojumam ir jābūt konkurētspējīgam. Tas ir pirmais solis, lai uzņēmums vispār spētu kvalificēties kā darba devējs jauniešu vidū. Otrkārt, jāatceras, ka ar algu viss nebeidzas. Kad konkrētais cilvēks ir pieņemts, darba devējam ir jāpiedāvā citi labumi, ja tas vēlas strādājošo nodarbināt ilgtermiņā. Līdzīgi kā citu paaudžu darbiniekiem, arī jauniešiem ir būtiski, ka darba devējs nodrošina, piemēram, veselības apdrošināšanu un citus materiālus bonusus. Tajā pašā laikā šai paaudzei jo īpaši svarīga ir iespēja socializēties ar vienaudžiem, ko darba devējam ir jāņem vērā un jādomā, kā to nodrošināt, “ teic uzņēmuma “Evolution Latvia” Baltijas un Rumānijas personāla pārvaldes vadītāja Sanita Kļaviņa. Viens no veidiem, kā to nodrošināt, ir dažādi pasākumi – gan izklaidējoši, gan izglītojoši, un “Evolution Latvia” darbiniekiem tādi tiek organizēti regulāri – vismaz reizi mēnesī.

Pētījuma rezultāti arī atklāj, ka 33% aptaujāto jauniešu būtiska ir karjeras izaugsme, bet katram ceturtajam Latvijas iedzīvotājam vecumā no 18 līdz 29 gadiem svarīgs ir elastīgs darba režīms. “Jauniešu izpratne par elastīgu darba režīmu atšķiras no vecākas paaudzes darbiniekiem. Ja pēdējie daudz biežāk vēlas strādāt konkrētu laiku, piemēram, no pulksten deviņiem līdz pieciem, lai pēcāk varētu veltīt laiku ģimenei, tad jaunieši grib pilnībā paši plānot savu darba laiku un strādāt vismaz daļēji attālināti, lai varētu darbu savienot gan ar studijām, gan citām brīvā laika pavadīšanas aktivitātēm, un darba devējiem ar to ir jārēķinās,“ norāda sociālā uzņēmuma un jauniešu platformas “Visas iespējas” dibinātājs Gustavs Mārtiņš Upmanis.

Par pētījumu

Pētījumu par Z un Y paaudzes darbaspēka tendencēm “Evolution Latvia” ar kompāniju “Norstat” veicis 2022. gada izskaņā, intervējot 504 Latvijas iedzīvotājus 18 – 39 gadu vecumā.

Attēls: ilustratīvs (pexels.com)

TOP Komentāri

avatar