61% darbinieku vēlas apgūt mākslīgā intelekta rīkus

Vairākums Latvijas uzņēmumu vadītāju un darbinieku tuvākajā laikā vēlētos apgūt vai uzlabot mākslīgā intelekta rīku izmantošanas prasmes, lai tādējādi paaugstinātu darba efektivitāti un stiprinātu kompānijas konkurētspēju. Tas noskaidrots biznesa vadības sistēmas Jumis izstrādātāju Jumis Pro ikgadējā pētījumā «Vadītāja digitālais portrets».

Pētījumā «Vadītāja digitālais portrets 2023» iegūtie rezultāti nepārprotami apliecina, ka uzņēmējdarbības vidē strauji ienākušie mākslīgā intelekta (MI) risinājumi izpelnās aizvien nozīmīgāku lomu arī Latvijas uzņēmumos. To lietošanu vēlas apgūt 61% no 644 aptaujātajiem. Intereses pieaugumu var skaidrot gan ar ap MI rīkiem sacelto ažiotāžu, gan tīri pragmatisku vēlmi gūt priekšrocības konkurences cīņā. No citām prasmēm jāizceļ failu koplietošanas sistēmu un uzņēmuma vadības sistēmu izmantošana, kuras gribētu papildināt 34% respondentu. Vēl 31% sliecas domāt, ka nav pienācīgi apguvuši darbam nepieciešamās biroja programmas, tādēļ viņiem vajadzīga papildu apmācība.

Interese par MI rīkiem piedzīvojusi pamatīgu lēcienu, ja salīdzina ar iepriekšējos divos gados darbavietu organizētajos kursos piedāvāto saturu. Uzņēmumi savus darbiniekus sūtījuši mācīties dokumentu vadības un lietvedības sistēmas(30,3%), biroja programmas (28,6%) un dokumentu koplietošanas sistēmas (26,7%). Savukārt MI risinājumus līdz šim darbavietas piedāvātajos kursos apguvuši tikai 7,9% vadītāju.

«Aizvadītajā gadā strādājošie ne vien apguvuši jaunas digitālās prasmes, bet arī stiprinājuši darba organizācijas iemaņas. 57% pētījuma dalībnieku papildinājuši zināšanas par laika plānošanu, un 56,3% – darba un privātās dzīves līdzsvarošanu. Nopietna uzmanība pievērsta arī darbinieku motivēšanai un stresa vadībai, kas vairākus gadus ilgstošajā krīžu situācijā kļuvusi par nopietnu izaicinājumu. Tās apguvuši attiecīgi 40% un 37,6% aptaujāto, savukārt konfliktu risināšanu pastiprināti mācījušies 28,2%,» ar rezultātiem iepazīstina Jumis Pro vadītājs Viesturs Slaidiņš.

Pētījums «Vadītāja digitālais portrets 2023» veikts oktobrī-novembrī, aptaujājot 644 Latvijas uzņēmumu darbiniekus, ieskaitot 359 augstākā un vidējā līmeņa vadītājus.

Attēls: ilustratīvs (pexels.com)

TOP Komentāri

avatar