Kā rūpēties par locītavām?

Tas, vai mūsu locītavas jūtas labi, lielā mērā ietekmē arī mūsu vispārējo kustību prieku. Taču to bieži vien novērtējam vien tad, kad jau parādās kādas sāpes, diskomforts un problēmas. Ko varam darīt ikdienā, lai jau laikus rūpētos par locītavām? Konsultē BENU Aptiekas farmaceits Konstantīns Čerjomuhins.

Kustības un sports

Bieži vien, ja ir kādas locītavu problēmas, sākam izvairīties no kustēšanās un sporta. Taču arī šādos gadījumos ir ieteicams turpināt kustēties un izvēlēties piemērotas sportiskas aktivitātes – kādam tā būs peldēšana, kāda riteņbraukšana, kādam vēl kas cits, saka farmaceits K. Čerjomuhins. Protams, nevajag pārspīlēt ar slodzi. Tā jāizvēlas mērena, saudzējoša un atbilstoša savām spējām un veselības stāvoklim. Tomēr jāņem vērā, ka mazkustība neuzlabos stāvokli, turklāt palielinās liekā svara risku, kas savukārt potenciāli radīs lielāku slodzi locītavām.

Veselīgs uzturs

Sekošana līdzi tam, lai ikdienas uzturs būtu veselīgs un pilnvērtīgs, ir svarīga ne vien liekā svara profilaksei, bet arī organismam un locītavām svarīgo vielu uzņemšanai. Vienlaikus atcerieties izvairīties no alkohola un gāzēto, saldināto dzērienu lietošana, jo tie veicina minerālvielu izskalošanos no organisma. Labāk izvēlēties tīru ūdeni vai dabīgas, nesaldinātas sulas. Atcerieties, ka ikdienā noteikti ir jāuzņem pietiekams šķidruma daudzums, tai skaitā tīrs ūdens, ne vien kafija vai tēja, uzsver farmaceits. Arī uztura bagātinātāju iedarbību jutīsiet labāk, ja vienlaikus sportosiet un ēdīsiet veselīgi!

Svarīgās vielas

Ir noteiktas vielas, kas ir īpaši svarīgas locītavu labsajūtai. Tās var uzņemt gan ar uzturu, gan, ja nepieciešams, lietojot papildus. Tomēr, pirms izvēlēties kādu no tām lietot papildus, ir jākonsultējas ar speciālistu un jābūt informētiem par to pareizu lietošanu un piesardzību, atgādina farmaceits.

Kalcijs. Šī minerālviela stiprina kaulus un locītavas un ir būtiska to slimību profilaksei, taču vienlaikus ir svarīgi nelietot kalciju par daudz, jo tas rada lielāku slodzi nierēm. Cilvēkiem, kas ikdienā lieto kādus medikamentus, jābūt īpaši piesardzīgākiem ar kalcija lietošanu un jākonsultējas par to ar ārstējošo ārstu. Atcerieties – kalcijs ir jālieto tieši tik, cik ārsts ir nozīmējis, un ne vairāk!

No pārtikas produktiem kalciju var uzņemt ar piena produktiem, brokoļiem, kāpostiem. Jāatceras, ka, lai kalcijs labāk uzsūktos organismā, ir vajadzīgs D vitamīns. To var uzņemt papildus uztura bagātinātāju veidā, bet no pārtikas produktiem to satur treknās zivis (lasis, skumbrija, siļķe), olas dzeltenums, pētersīļi.

Magnijs. Šī minerālviela atslābina ķermeņa muskulatūru un samazina locītavu stīvumu. Magnija uztura bagātinātāju klāsts ir ļoti plašs, taču arī lietojot magniju, stingri jāievēro ieteicamās devas, jo tā pārdozēšana var izraisīt caureju un citas blaknes. No pārtikas produktiem magniju satur žāvētas plūmes, rieksti, aprikozes.

Kolagēns. Tas ir nepieciešams skrimšļu un kaulu normālai funkcionēšanai. Lietojot kolagēnu saturošus uztura bagātinātājus, ir svarīgi lietot arī C vitamīnu vai izvēlēties tādus kolagēna preparātus, kur šis vitamīns jau ir pievienots. C vitamīns ir svarīgs normālai kolagēna sintēzei mūsu organismā.

Glikozamīns. To var saukt par galveno sintēzes materiālu mūsu locītavām. Ja izvēlaties papildus uzņemt glikozamīnu, pievērsiet uzmanību tā kvalitātei. Reizēm ir sastopami glikozamīna preparāti ar pārspīlēti augstām devām, taču lielāka nozīme ir nevis devas lielumam, bet gan preparāta izejvielu kvalitātei. Turklāt labāk uzņemas mazākas glikozamīna devas – tādēļ reizēm šādi preparāti ir jālieto mazās devās, bet vairākas reizes dienā. Par kvalitatīva preparāta izvēli vērsieties pie ārsta vai farmaceita. 

Ja sāp – jādodas pie ārsta!

Galvenais locītavu signāls, ka ir jādodas pie ārsta, ir sāpes, kas neizzūd vai atgriežas. Īslaicīgu locītavu sāpju gadījumā var lietot bezrecepšu pretsāpju vai pretiekaisuma līdzekļus, taču jāsaprot, ka šos preparātus nevar lietot katru dienu vai ilgstoši. Ja sāpes nepāriet vai atgriežas, ir jādodas pie ārsta un jāveic nepieciešamie izmeklējumi – magnētiskā rezonanse, rentgens, un jāievēro ārsta noteiktais ārstēšanās režīms.

Lai veselas locītavas un kustību prieks ik dienas!

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar