Kam pievērst uzmanību, izvēloties ģimenei maizi? Idejas, ko likt uz maizītes bērnam

Maizes uzturvērtību nosaka tas, no kādiem miltiem tā ir pagatavota un kādas vēl sastāvdaļas pievienotas. Kas vēl jāņem vērā, izvēloties maizi ģimenes galdam? Rimi Bērniem eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina skaidro, ko ieteicams ņemt vērā, izvēloties maizi, no kāda vecuma maizi iekļaut mazuļa uzturā, un iesaka divas receptes, kā bērnam piedāvāt maizi.

Maize cilvēku ēdienkartē ir jau vairākus tūkstošus gadu. Tā cepta pat akmens laikmetā un ir ļoti nozīmīgs produkts arī mūsdienās. Sākotnēji maizes sastāvā bija vien milti, ūdens, raugs un sāls. “Pamatā maizi gatavo no kviešu miltiem, tomēr dažādās kultūrās izmantotie graudaugu produkti atšķiras – piemēram, Dienvidamerikā maizes cepšanai lietoja kukurūzu, savukārt Āzijā – rīsu miltus. Baltijas valstīs maizi mēdza cept arī no miežiem un rudziem,” stāsta Olga Ļubina.

Šobrīd veikalu plauktos atrodamajai maizei ir dažādas receptes, tāpēc ir svarīgi zināt, kā ikdienas patēriņam izvēlēties maizi ar pēc iespējas augstāku uzturvērtību.

Ko ņemt vērā, pētot maizes klaipiņus veikalu plauktos

Maizes uzturvērtību nosaka tas, no kādiem miltiem tā ir pagatavota un kādas vēl sastāvdaļas tai pievienotas.

  • Pilngraudu maize ir gatavota no pilngraudu kviešu miltiem. Šāda maize satur daudz šķiedrvielu, kas pozitīvi ietekmē holesterīna un glikozes uzsūkšanos gremošanas traktā. Kviešu graudi ir bagāti ar B grupas vitamīniem un cinku, tāpēc, lietojot uzturā pilngraudu maizi, cilvēks nodrošina savu organismu ar šiem mikroelementiem.

  • Baltmaize tiek cepta no rafinētiem jeb augstākā labuma kviešu miltiem. Šādā maizē šķiedrvielu ir maz, tāpēc ciete, ko satur milti, gremošanas traktā uzsūcas salīdzinoši strauji. Tas ir iemesls, kāpēc pēc baltmaizes apēšanas drīz atgriežas izsalkuma sajūta. Tāpat jāatzīmē, ka rafinētajos miltos mikroelementu nav. Ieteikums: izvēlies baltmaizi, kurā cukura daudzums nepārsniedz 5 gramus un sāls ir mazāk par 1,25 gramiem uz 100 gramiem produkta.

  • Graudu un sēklu maize satur ne tikai šķiedrvielas, B grupas vitamīnus un cinku, bet arī ir mononepiesātināto un polinepiesātināto taukskābju, E vitamīna un beta karotīna avots. Šādā maizē ir arī vairāk olbaltumvielu. Pateicoties mikroelementiem, apēdot šādu maizes šķēli, sāta sajūta būs izteiktāka.

  • Rudzu maize arī ir bagāta ar B grupas vitamīniem un magniju; šķiedrvielu un olbaltumvielu tajā ir vairāk nekā kviešu maizē. Ieteikums, izvēloties rudzu maizi: labāk ņemt to, kurā cukura saturs uz 100 gramiem produkta nepārsniedz 5 gramus, bet sāls ir mazāk par 1,5 gramiem.

Maizes ieviešana mazuļa ēdienkartē

Ieviest maizi mazuļa uzturā var, sākot jau no 8–10 mēnešu vecuma. Eksperte piekodina vērot, vai bērns šajā vecumā jau labi prot satvert maizi rokās un to sakošļāt.

“Kā pirmo mazulim vajadzētu piedāvāt baltmaizi – tajā nav daudz šķiedrvielu, līdz ar to bērna gremošanas trakts būs mazāk noslogots. Tuvojoties bērna gada vecumam, var sākt piedāvāt arī rudzu un pilngraudu maizi,” iesaka uztura speciāliste.

Ko likt bērnam uz maizītes?

Rimi Bērniem eksperte, uztura speciāliste Olga Ļubina iesaka jaunas idejas, ko likt uz maizītes bērnam. Un vēl: ja bērns tiks iesaistīts maltītes gatavošanā, viņam tā garšos labāk!

Pilngraudu maize ar karamelizētiem bumbieriem

Sastāvdaļas:

4 šķēles pilngraudu tostermaizes;

180 g biezpiena (0,5 %);

4–5 ēdamk. grieķu jogurta;

1 banāns;

2 bumbieri;

kanēlis pēc garšas.

Pagatavošana:

Tostermaizi grauzdē tosterī. Banānu samīca biezenī, sajauc ar biezpienu un jogurtu; ja vēlas gaisīgāku konsistenci, masu sablendē. Bumbieri šķēlēs apcep uz pannas, pieber nedaudz kanēļa. Biezpiena masu liek uz tostermaizes, dekorē ar apceptiem bumbieriem.

Rudzu maize ar humosu

Sastāvdaļas:

4 šķēles rudzu maizes;

100 g humosa;

1 īsais gurķis;

1 vidēja lieluma tomāts;

oregano, pipari pēc garšas.

Pagatavošana:

Sagriež gurķi un tomātu ripiņās. Humosu smērē uz rudzu maizes šķēlēm un dekorē ar šķēlēs sagrieztiem gurķiem un tomātiem.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar