Podkāstu panākumu atslēga: vai nākotnē vairs nebūs video satura?

Podkāsti ir viens no izplatītākajiem un visstraujāk augošajiem plašsaziņas līdzekļu veidiem. Un, lai gan to pirmsākumi meklējami teju pirms 20 gadiem, interese par šādu saturu sāka pieaugt tikai kopš 2014. gada. Saskaņā ar Demandsage digs 2023. gada podkāstu statistikas datiem šobrīd pasaulē ir vairāk nekā pieci miljoni podkāstu un teju 465 miljoni klausītāju. Vai var teikt, ka audio saturs nākotnē aizstās tradicionālo video formātu? Un kas veicina podkāstu popularitātes pieaugumu visā pasaulē?

“Mūsdienās reti kurš nav dzirdējis par podkāstiem. Lielais šā satura veidotāju skaits visā pasaulē tikai apliecina, ka pieprasījums pēc podkāstiem pieaug un vismaz tuvākajā nākotnē neapstāsies. Turklāt patērētājiem mūsdienās ir ļoti plaša izvēle, sākot no tādiem podkāstiem, kas aplūko politiskus vai vēsturiskus tematus, līdz tādiem, kas veltīti sportam, veselīgam uzturam vai kultūrai. Tiesa, podkāsti nepārtraukti mainās un attīstās, tāpēc arī tehnoloģiju ražotāji meklē veidus, kā vēl vairāk uzlabot klausīšanās pieredzi,” norāda Mikus Tillers, Huawei produktu apmācību vadītājs.

No eksperimenta līdz jaunai mediju ērai

Lai gan nav iespējams precīzi noteikt, kurš bija pirmā podkāsta autors, vairums šā žanra fanu piekrīt, ka podkāstus aizsāka bijušais MTV videooperators Adams Karijs (Adam Curry) un programmatūras izstrādātājs Deivs Viners (Dave Winer), izgatavojot lietotni audio blogu lejupielādēšanai. Kas sākās kā eksperiments, kļuva par pamatu turpmākai audio satura medija attīstībai, ievadot klausītājus jaunā izklaides un ziņu pārraidīšanas ērā.

Podkāstu panākumi ir saistīti ar pavisam vienkāršiem aspektiem – ērtību un tiešo saikni starp autoru un klausītāju. “Podkāstu universālais formāts sniedz priekšrocību tos klausīties jebkurā vietā, piemēram, automašīnā, pusdienu pauzēs, sportojot vai pastaigājoties ar suni, un tas ir jo sevišķi ērti mūsdienu steidzīgajiem cilvēkiem. Turklāt, atkal un atkal dzirdot vienu un to pašu balsi, rodas personiskuma sajūta, radot iespaidu, ka saruna notiek tikai ar klausītāju,” stāsta M. Tillers.

Podkāsti iekaro video platformas

Ja agrāk podkāsti bija pieejami tikai audio formātā, tad tagad tie ir kļuvuši vēl daudzpusīgāki. Šodien daudzi podkāstu veidotāji izmanto abu formātu – audio un video – potenciālu, raidierakstus augšupielādējot kādā no video platformām, piemēram, Youtube, lai sasniegtu vēl lielāku auditoriju. Arī Latvijas Radio pērn veiktās raidierakstu tiešsaistes aptaujas dati liecina, ka aptuveni 40% klausītāju izmanto YouTube kā klausīšanās platformu.

“Podkāstu migrācija uz video platformām labi atspoguļo audio un vizuālā satura korelāciju, kas turpināsies arī nākotnē. Jau šodien viss ir savstarpēji saistīts, tāpēc nevaram pieņemt, ka turpmāk dominēs tikai audio formāts. Nākotnē varam sagaidīt, ka pasaulē parādīsies arvien vairāk jaunu podkāstu variāciju,” paredz M. Tillers.

Tehnoloģiju ražotāji aug kopā ar pieprasījumu

Jaunākie Statista publicētie statistikas dati liek secināt, ka lielākā daļa lietotāju podkāstus klausās savos viedtālruņos, piemēram, Apvienotajā Karalistē tie ir 78% iedzīvotāju, kas podkāstus patērē ar tālruņu starpniecību. Tāpēc par tehnoloģiju ražotāju uzdevumu kļūst ne tikai atvieglot podkāstu veidošanu, bet arī pilnveidot šāda satura patērēšanas pieredzi un ar to saistītās tehnoloģijas. Viena no ierīcēm, kas ik gadu tiek uzlabota, ir bezvadu austiņas.

“Ejot līdz straujajai attīstībai, arī patērētāji vēlas augtsvērtīgākus un inovatīvākus rīkus satura lietošanai. Lai padarītu podkāstu klausīšanos patīkamāku, liela uzmanība tiek pievērsta bezvadu austiņām. Tāpēc, rūpējoties par to, lai saturs tiktu labi atveidots un dzirdamība tiktu nodrošināta pat trokšņainā vidē, jaunajās Huawei FreeBuds Pro 3 bezvadu austiņās ir atjaunināts ANC 3.0 adaptīvās trokšņu slāpēšanas algoritms, kas darbojas kopā ar trīs mikrofonu trokšņu slāpēšanas sistēmu. Tas padara šīs austiņas ideāli piemērotas ierakstu klausīšanai jebkādos apstākļos,” saka M. Tillers.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar