Jūrmalā vērienīgi aizvadīts Baltijā pirmais Eiropas čempionāts pludmales tenisā pieaugušajiem

Svētdien, 15.jūlijā noslēgušās augstākā līmeņa sacensības pludmales tenisā, kas pirmo reizi notika ne tikai Latvijas, bet arī visas Baltijas vēsturē. Eiropas čempionāts pieaugušajiem pludmales tenisā no 12. līdz 15.jūlijam norisinājās Jūrmalā, Majoru pludmalē un tajā piedalījās rekordliels dalībvalstu skaits – turnīros viesojās spēlētāji no 21 valsts. Par čempioniem kļuvuši Francijas un Itālijas tenisa dueti. Turnīros tika noteikti šī gada labākie pludmales tenisisti gan vīriešu un sieviešu dubultspēlē, gan jauktajā dubultspēlē.

Pludmales teniss ir viens no visstraujāk augošajiem, perspektīvākajiem un skaistākajiem pludmales sporta veidiem, kurš pēdējo gadu laikā kļūst arvien populārāks brīvā laika pavadīšanas veids. Šogad Latvijai tika piešķirtas tiesības rīkot 11. Eiropas čempionātu pludmales tenisā, jo starp Baltijas valstīm tieši Latvija ir visaktīvākā uz šī jaunā sporta veida attīstīšanu.

Cempiona titulu vīriešu dubulspēlē guva Francijas tenisistu pāris Theo Irigaray/Mathieu Guegano ar rezultātu 7-6(5), 6-4 pārspējot Krievijas pāri Nikita Burmakin/Sergey Kuptsov, savukārt sieviešu dubultspēlēs par čempionēm kļuva Itālijas spēlētājas Sofia Cimatti/Flaminia Daina ar rezultātu 7-5, 6-0 pārspējot itālietes Federica Bacchetta/Giulia Gasparri. Arī jauktajā dubultspēlē par pirmās vietas ieguvējiem kļuva Itālijas sportistu pāris Michele Cappelletti/Gulia Gasparri ar rezultātu 7-6(5), 0-6 [11-9] pārspējot citu Itālijas pāri Marco Garavini/Flaminia Daina. Pagājušā gada Eiropas un pasaules čempioni – Itālijas komanda (Luca Cramarossa/Marco Garavani) – šogad čempionātā ieguva trešo vietu.

“Esam pagodināti par iespēju pirmo reizi Latvijā uzņemt spēlētājus un rīkot šāda mēroga turnīru, kas turklāt arī pie mums ir jauns un augošs sporta veids un tuvākajā nākotnē varētu kļūt par olimpisko sporta veidu. Šis grandiozais turnīrs prezentē sporta veidu plašākai auditorijai un, cerams, piesaista jaunus sportistus, kuri nākotnē varētu būt daļa no Latvijas komandas olimpiskajās spēlēs,” stāsta LTS ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks.

 Latviju čempionātā pieaugušo grupā pārstāvēja trīs vīriešu, trīs sieviešu un trīs jauktās komandas. Neviens no duetiem netika tālāk par astotdaļfinālu. Vīriešu dubulspēlē pāris Andrejs Maksimovs/Sergejs Ratņikovs astotdaļfinālā ar rezultātu 5-7, 1-6 piekāpās Krievijas pārstāvjiem Nikita Burmakin/Sergey Kuptsov, bet pāris Ņikita Ribakovs/Kaspars Daugulis ar rezultātu 4-6, 5-7 piekāpās citam krievu duetam Nikolay Guryev/Andrey Kozbinov. Trešais vīru duets Aleksejs Aleksejuks/Jevgēņijs Feldmans savā pirmajā spēlē ar 4-6, 4-6 piekāpās Lietuvas duetam Eligijus Macinskas/Skirmantas Macinskas.

Dāmu dubulspēlē pāris Grēta Veinberga/Kristiāna Linda Zahare otrās kārtas duetā piekāpās vācietēm Sarah Bolsmann/Christin Mayer ar rezultātu 2-6, 2-6, bet pāris Elīna Mihailova/Natalja Tumšēvica arī otrās kārtas duetā ar rezultātu 1-6, 3-6 zaudēja itālietēm Sofia Cimatti/Flaminia Daina, un pāris Aiga Krigere/Gundega Pastore jau pirmajā kārtā ar 0-6, 1-6 piekāpās vācietēm Maraike Biglmaier/Laura Kemkes. No Latvijas jaukto dubultspēļu dalībniekiem astotdaļfinālu sasniedza divi pāri. Cīņā par vietu ceturtdaļfinālā Daugulis/Tumševica ar 1-6, 2-6 zaudēja itāliešiem Marco Garavini/Flaminia Daina, Ribakovs/Freimane ar 4-6, 5-7 piekāpās francūžiem Theo Irigaray/Marie-Eve Hoarau. Trešais jauktais duets Ratņikovs/Veinberga otrajā kārtā ar 2-6, 2-6 kapitulēja Krievijas duetam Andrey Kozbinov/Irina Glimakova.

Paralēli Eiropas čempionātam pieaugušajiem norisinājās starptautiskais turnīrs U18 vecuma grupā jauniešiem, kurā zelta medaļas visās trīs spēļu kategorijās guva Itālijas tenisisti. Vīriešu dubulspēlē – Giacomo Gabellini/Andrea Reginato, sieviešu dubultspēlē – Greta Giusti/Giulia Trippa, bet jauktajā dubulspēlē – Riccardo Manenti/Camila Spadoni. Latviju šajā vecuma grupā pārstāvēja divi puišu pāri – Mārtiņš Uglovs/Ņikita Mackēvičš un Gļebs Maksimovs/Maksimilliāns Maksimovs – un divi meiteņu pāri – Viktorija Stenclava/Anastasija Zalomajeva un Sofija Lebedeva/Veronika Kravcova, kā arī jauktās komandas ar pāriem – Mārtiņš Uglovs/Viktorija Stenclava un Ņikita Mackevics/Anastasija Zalomajeva.

“Priecājamies par veiksmīgi aizvadītu pirmo Eiropas čempionātu pludmales tenisā, kas turklāt noslēdzies ar negaidītiem rezultātiem – čempiona titulu nav guvuši ne iepriekšējā gada Eiropas un pasaules čempioni – Itālijas pāris, ne arī pasaules vicečempioni un Eiropas čempionāta finālisti – Krievijas komanda, lai gan abi dueti tika uzskatīti par čempionāta spēcīgākajiem dalībniekiem. Savukārt čempionāta pirmajā dienā 12. jūlijā notika mēģinājums uzstādīt jaunu Ginesa rekordu – lielāko skaitu cilvēku, kuri vienlaicīgi ar tenisa raketi gaisā driblē pludmales tenisa bumbiņu. Rekorda sasniegšanai nepieciešamais cilvēku skaits bija vismaz 343 dalībnieki un šobrīd sasniegtie rekorda rezultāti tiek precizēti. Gadījumā, ja jauns Ginesa rekords šoreiz netika sasniegts un apstiprināts, to noteikti atkārtosim jau nākamajā gadā. Jāatzīmē, ka šogad Eiropas čempionātā piedalījās rekordliels dalībvalstu skaits un esam pateicīgi gan tenisistiem, gan visiem turnīra organizētājiem, pasākuma sponsoriem un sadarbības partneriem,” stāsta prezidente un projekta “Pludmales teniss” vadītāja Latvijas Tenisa savienībā Marina Trefilova.

Vienlaikus ar oficiālo Eiropas čempionātu “Latvian Padel & Beach Tennis Federation” pirmo reizi Eiropas čempionāta vēsturē organizēja arī Eiropas spēles. Neoficiālais kontinenta čempionāts ietver dažādu līmeņu turnīru “AmaTOUR”, kas ir starptautiska amatieru līga neprofesionāļiem, un starptautisku turnīru bērniem vecumā līdz 12 un līdz 16 gadiem, kurā piedalījās arī jaunie Latvijas pludmales tenisisti. Eiropas spēlēs šoreiz piedalījās 100 pieaugušie un 60 bērni.

Uz Eiropas čempionātu pludmales tenisā aicināja Jūrmalas pilsēta un čempionātu organizēja apvienība “Tennis Eiropa” (“Tennis Europe”). Šīs ir slēgtā tipa sacensības, kurās var piedalīties pārstāvji no 50 apvienības “Teniss Eiropa” dalībvalstīm, kuru starpā ir arī Latvija.

 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar