Izstāde “Ziedu kaprīzes” Dobeles pilī

Dobeles novadā ir sākušies Ceriņu svētki, un kā viens no pirmajiem pasākumiem svētku ietvaros Dobeles pilī tika atklāta mākslinieces Ilses Krūkles personālizstāde “Ziedu Kaprīzes”.

Izstāde pilī būs skatāma līdz pat 3. jūlijam ( no 15. maija Pils atvērta arī svētdienās). Tajā var aplūkot  30 gleznas, kas tapušas pēdējo sešu gadu laikā. Gleznu centrālie elementi – ziedi – kā vienmēr perfekti savā detalizācijā, bet  arī gleznu foni ir tas, kas aizrauj, liek skatīties vēl un vēl, ievelk sevī ar dziļumu un krāsu bezgalību. 

Par izstādes plakāta gleznu esam izvēlējušies ceriņus. Ne tikai tādēļ, ka Dobele ir ceriņu galvaspilsēta. Gleznot ceriņus nebūt nav viegls uzdevums. Mazie ziediņi ņirb acu priekšā, kaprīzi pieprasot vēl un vēlreiz aplūkot tonalitāti. Tādēļ izstādes nosaukums “Ziedu kaprīzes” pilnībā raksturo pašu gleznošanas procesu.  Eiropā ir ticējums, ka, ieelpojot ceriņu smaržu, cilvēks meklē iekšējo apskaidrību. Tā kā gleznošanu var mazliet pielīdzināt meditācijai, ceru, ka šī iekšējā apskaidrība būs aizķērusies arī citās manās gleznās.  

Ar šodienas augstajām tehnoloģijām un straujo dzīves ritmu, cilvēki meklē dažādus veidus, kā tikt vaļā no stresa. Bet daba nodrošina mūs ar vienkāršu veidu, kā to izdarīt – ziedi. Ziedu klātbūtne raisa laimīgas emocijas, sagādā prieku un pastiprina dzīves apmierinātības sajūtu. Īpaši to izjūtam tagad, kad pasaulē ir tik daudz sāpju. Kad vakaros negribas klausīties ziņas, bet tā vietā iet gar jūru un priecāties par ziediem.

Ilse Krūkle: ”Es uzskatu, ka laimes sajūta tiek veidota no maziem, jaukiem saulstariņiem, kas ienes prieku mūsu ikdienas dzīvē; un veselais saprāts vienkārši pasaka priekšā – ziedi padara mūs laimīgus. Un šī ir tā sajūta, ko gribu radīt cilvēkos, kuri lūkojas uz manām gleznām – iekšēju miera un prieka sajūtu.”

Gleznotāja Latvijas mākslas pazinēju vidū labi zināma un sevi pierādījusi kā izcila ziedu gleznotāja un botāniskās mākslas pārzinātāja. Māksliniece sākusi gleznot tikai 32 gadu vecumā. Un tā patiešām ir svētība – pēc četru dažādu universitātes grādu iegūšanas, atrast sirdi un dvēseli gleznošanā, atrast to, ko pateici vēlies darīt savā dzīvē. Pirmās izstādes 2013. gadā notika Londonā, jo tieši Londonas mākslas galerijas Signet Contemporary ART vadītāja atrada Ilsi un mudināja rādīt savas gleznas pasaulei. Pēc tam jau sekoja daudzas personālizstādes un grupu izstādes arī Latvijā. Gleznotājas darbi atrodas privātkolekcijās ne tikai Latvijā un Anglijā, bet arī Itālijā, Beļģijā, Spānijā un Luksemburgā. 

Foto: publicitātes (Dmitrijs Suļžics/F64).

TOP Komentāri

avatar