Pētījums: 39 % darbinieku prioritāte ir darba un privātās dzīves līdzsvars

Latvijā vairums (63 %) aptaujāto darbinieku atzīst, ka viņu prioritāte karjerā nav saistīta ar materiālo labklājību. Turklāt no tiem vismaz pusei (39 %) cilvēku galvenais ir darba un privātās dzīves līdzsvars, secināts talantu piesaistes uzņēmuma “Nextra Latvia” un kompānijas “Norstat” veiktajā pētījumā.

Toties materiālā labklājība ir nozīmīgākais karjerā teju pusei (47 %) iedzīvotāju, aptuveni katrs ceturtais (24 %) darbinieks par prioritāti izvirza elastīgu darba režīmu. Karjeras izaugsme un attīstība ir galvenais gandrīz katram piektajam (18 %) cilvēkam, bet tikai 5 % respondentu priekšroku dod sava uzņēmuma dibināšanai. 

“Pirms diviem gadiem attālinātu darba modeli uzskatīja par ekskluzīvu iespēju, bet šodien darbaspēka tirgus ir nopietnu pārmaiņu priekšā. Ja uzņēmumi turpina pastāvēt uz trim stūrakmeņiem – finansēm, tehnoloģijām un cilvēkresursiem, tad cilvēki pārskata prioritāšu sarakstu, kas viņus motivē. Mēs varam novērot, ka darba un privātās dzīves līdzsvars ir galvenais Vidzemē, kur dzīvo arī lielākais apmierināto darbinieku īpatsvars. Tas ir būtiski arī citviet, tomēr cilvēki Rīgā izvēlas materiālo labklājību, kas saistīts ar izmaksām, uzturoties metropolē. Kopumā sabiedrība vēlas mobilitāti un elastīgumu, lai saglabātu veselo saprātu un labsajūtu,” skaidro talantu piesaistes uzņēmuma “Nextra Latvia” vadītāja Evija Šalte. 

Pētījumā noskaidrots, ka darba un privātās dzīves līdzsvars ir vissvarīgākais gandrīz pusei (43 %) cilvēku Vidzemē, nedaudz vairāk (44 %) iedzīvotājiem Kurzemē. Tikpat darbinieku šo par būtisku aspektu min Pierīgā, kur prioritāte nepilnai pusei (48 %) iedzīvotāju ir materiālā labklājība. Rīgā 41 % respondentu kā svarīgu vērtē darba un privātās dzīves līdzsvaru, kamēr vismaz puse (54 %) rīdzinieku par prioritāti norāda materiālo labklājību. Tā ir būtiska arī pusei (51 %) darbinieku Latgalē, 24 % latgaliešu ierindojot darba un privātās dzīves līdzsvaru otrajā vietā. Līdzīgi ir Zemgalē, kur 40 % aptaujāto izvirza priekšplānā finansiālo aspektu, darba un privātās dzīves līdzsvaru atstājot otrajā vietā 38 % cilvēku. 

Pētījuma dati arīdzan liecina, ka vismaz divas trešdaļas Latvijas iedzīvotāju (67 %) ir apmierināti ar savu pašreizējo darbu, no kuriem aptuveni katrs ceturtais (28 %) pārliecinoši piekrīt šādam apgalvojumam. Turpretī katrs piektais (18 %) drīzāk vai pilnībā nav apmierināts ar pašreizējo darbu. 

Profesionāli apmierinātākie iedzīvotāji dzīvo Pierīgā, ko apliecina 70% respondentu, nedaudz mazāk –69 % cilvēki Rīgā un Vidzemē. 63 % aptaujāto darbinieku ir apmierināti Latgalē, savukārt vismazākais īpatsvars (62 %) iedzīvotāju ar pašreizējo darbu ir apmierināti Kurzemē un Zemgalē. 

Pētījuma veikts šā gada aprīlī, intervējot 1000 Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem. 

Foto:pexels.com

TOP Komentāri

avatar