Ināra Mūrniece: valstiskums izpaužas caur personām un personībām

“Valstiskums lielā mērā izpaužas caur personām un personībām. Valstiskuma balva palīdz novērtēt tos cilvēkus, kuri valsts labā darbojušies mūža garumā, vai varbūt izšķirošā mirklī spējuši izdarīt pareizo izvēli, kas uz labu mainījusi cilvēku un visas valsts likteņus,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, svētdien, 21.augustā, uzrunājot klātesošos biedrības “4.maija Deklarācijas klubs” iedibinātās Valstiskuma balvas svinīgajā pasniegšanas ceremonijā.

I.Mūrniece atzīmēja, ka Latvijas vēsturē ir vismaz četras augusta dienas, kas saistās ar būtiskiem notikumiem cīņā par Latvijas valstiskumu: 1939.gada 23.augusts, kad tika parakstīts Molotova-Ribentropa pakts; 1989.gada 23.augusts, kad notika akcija “Baltijas ceļš”; 1991.gada 19.augusts, kad sākās pučs; un 1991.gada 21.augusts – Latvijas faktiskās neatkarības atgūšanas diena, kas tagad ir mūsu svētku diena, kurā pasniedzam arī Valstiskuma balvu.

Runājot par to, kā valstiskums izpaužas caur atsevišķa indivīda dzīvi un uzskatiem, I.Mūrniece atsauca atmiņā sarunu ar dzejnieku, atdzejotāju, kritiķi un publicistu Knutu Skujenieku, kuram šogad piešķirta Valstiskuma balva: “Padomjlaika paliekas, pēc viņa domām, bija jaušamas šodienas cilvēku vēl joprojām dzīvajā vēlmē, lai kāds “kungs” vai “saimnieks” atnāktu un visas nebūšanas valstī ar stingru roku nokārtotu.”

“Mūsu nākotnes domai jābūt: cik iespējams ātrāk katram pašam ir jābūt savas dzīves saimniekam! Taču būt saimniekam nozīmē spēju uzņemties atbildību, un tas nav viegli,” atsaucoties uz sarunu ar K.Skujenieku, sacīja I.Mūrniece.

Dzejnieks arī uzsvēris, ka nomācoši ir vērot sociālās solidarizācijas trūkumu. Viņa secinājums bija vienkāršs, taču noteikts: stipra būs tikai savstarpēji sabalansēta valsts!

Tiekties uz sabalansētu valsti, kur katra atsevišķa cilvēka vērtība kļūst arvien nozīmīgāka- tam jākļūst par tuvāko gadu mērķi, aicināja Saeimas priekšsēdētāja. “Tie ir risinājumi, lai mazinātu ienākumu nevienlīdzību. Tie ir centieni attīstīt horizontālu politiku un starpnozaru sadarbību,” sacīja I.Mūrniece.

“Taču, lai panāktu sabalansētu valsti, ir jābūt garantētai ilglaicīgai valsts attīstībai: jābūt novērstiem riskiem, ka kāds varētu uzbrukt mūsu valstij. Jābūt stiprai nacionālai apziņai, ka valsts ir mūsu dārgums,” I.Mūrniece uzsvēra priekšnoteikumu jaunai paradigmai valsts pārvaldībā.

Saeimas priekšsēdētaja akcentēja arī šobrīd saspringto situāciju Latvijā un Eiropā, ko radījis Krievijas uzbrukums Ukrainai. “Tā ir cīņa, kurā Ukrainai ir jāuzvar, pretējā gadījumā zaudētāja būs visa Rietumu demokrātiskā pasaule,” sacīja I.Mūrniece, uzsverot, ka, palīdzot nosargāt valstiskumu Ukrainai, mēs sargājam arī savu valstiskumu.

Valstiskuma balva pirmo reizi pasniegta 2021.gada 21.augustā, Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas 30.gadadienā.

Saeimas Preses dienests

Foto: saeima.lv

TOP Komentāri

avatar