Tik labi kā mājās: interjera pārvērtības Limbažu novada speciālajā pamatskolā

Līdz ar jaunā mācību gada sākumu patīkamas pārmaiņas piedzīvoja Limbažu novada speciālā pamatskola. Skolā, kur mācās bērni ar īpašām vajadzībām, ir uzlabota vide bērnu labsajūtai. Ar profesionālas interjera dizaineres palīdzību atpūtas telpa padarīta mājīgāka – tagad bērni vairāk laika pavada kopā, un tas palīdz gan uzlabot viņu sociālās prasmes, gan atpūsties.

Mūsu skolā mācās bērni ar vidējiem vai smagiem garīgās attīstības traucējumiem. Šie bērni nav citādi, viņi ir brīnišķīgi! Viņi rīko pasākumus, dzied, dejo un nododas līdzīgām nodarbēm kā bērni citās izglītības iestādēs. Pēc 9. klases viņi var turpināt mācīties profesionālās pamatizglītības programmās, un šogad darbu sāks mācību uzņēmums, lai bērni varētu izmēģināt arvien ko jaunu,” stāsta Limbažu novada speciālās pamatskolas direktore Agija Straume, kura šo amatu ieņem jau divus gadus, un šajā laikā viņa ir ieviesusi vairākas būtiskas izmaiņas speciālās izglītības modernizēšanas jomā.

Viņa piebilst: “Katru gadu es redzu, kā sabiedrība mainās – arvien vairāk cilvēku novērtē speciālās izglītības nozīmi bērnu dzīvē. Mēs strādājam no visas sirds, lai atspēkotu ar speciālajām skolām saistītos stereotipus. Daži vecāki baidās no sabiedrības nosodījuma. Lai lauztu pastāvošos mītus, vienmēr aicinām pie mums ciemos, un esam gandarīti, redzot mūsu ciemiņu acīs pozitīvu pārsteigumu.”

Vairāk nekā tikai skola: jauns sākums labākam noskaņojumam

Darbadienās bērni dzīvo mūsu skolā, tāpēc vide ir ļoti svarīga. Viņiem tiek nodrošināts viss attīstībai nepieciešamais: individuāls mācību process un kvalificētu speciālistu atbalsts – logopēds, fizioterapeiti, mākslas terapeits un citi speciālisti, turklāt ir iespēja apmeklēt arī peldbaseinu. Neskatoties uz ierobežotiem finanšu līdzekļiem, izremontējām telpas, cik vien labi varējām, taču bērnu atpūtas telpa nebija mājīga, tāpēc bērni vairāk laika pavadīja savās istabās, nevis kopā – atpūtas telpā. Interjera pārvērtības ļāva jauno mācību gadu sākt, verot jaunas, gaumīgas atpūtas istabas durvis. Domājam, ka bērni šajā telpā jutīsies patiešām labi,” papildina skolas pārstāve.

Dizaineres ieteikumi atpūtas telpas interjeram

IKEA interjera dizainere Ieva Buka pieņēma izaicinājumu no jauna iedzīvināt telpu, kurā labi justos gan bērni, gan pieaugušie, pavadot laiku atsevišķi un kopā, lasot grāmatas vai spēlējot spēles. Viņa atklāj, ka telpas daudzfunkcionalitāte ir viena no galvenajām 2020. gada interjera tendencēm. Daudzi dzīvo nelielos dzīvokļos, un tur daudzfunkcionāls iekārtojums ir svarīgs, lai mazinātu nekārtības iespaidu telpā un lai izbrīvētu pēc iespējas vairāk vietas. Veidojot zonējumu, var panākt, ka viena telpa nodrošina vairākas funkcijas. Skolas atpūtas telpā ērto kino stūrīti ar dīvānu un atpūtas krēsliem vizuāli nodala krāsains paklājs. Atpūtas zonā izmantoti pufi un ierīkots radošais stūrītis, kur izvietot attēlus, informāciju vai kur pierakstīt novēlējumu draugiem. Izglītojošs un vienlaikus praktisks risinājums ir atkritumu šķirošanas stacija un virs tās ierīkotā vieta telpaugiem. Intīmāku un mājīgāku atmosfēru var panākt ar tekstilizstrādājumiem – tā var viegli atsvaidzināt interjeru, turklāt tas neprasa lielus ieguldījumus.

Drosmīgas krāsas dzīvespriecīgai atmosfērai

Iekārtojot bērniem vai jauniešiem paredzētu telpu, var atļauties drosmīgākus un pozitīvi atšķirīgus risinājumus. Kurš teicis, ka griestiem vienmēr jābūt baltiem? Ja telpa ir pietiekami gaiša, arī griesti var kļūt par krāsainu, stilīgu akcentu un vizuāli izcelt telpas zonējumu.

Dažādi risinājumi mantu glabāšanai ir pašsaprotama lieta katrās mājās un gandrīz ikvienā telpā, un tos var dažādi izmantot. Droši vari eksponēt savas mīļākās lietas, saliekot tās vaļējos plauktos, kas var būt kā akcents vai neitrāls fons. Pārējās lietas var paslēpt skapīšos aiz durvīm vai viegli izvelkamās kastēs.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar