Gatis Zamurs: Vai Navaļnijs ir izdevīgs Latvijai?

Varētu domāt, ka Saeimas 4. februāra lēmums, kas pieprasa atbrīvot Alekseju Navaļniju, nosoda viņa arestu un pieprasa steidzamu beznosacījumu atbrīvošanu ir bezjēdzīga un valsts resursus tērējoša aktivitāte, jo Krievija slaidi uzspļauj Eiropas Cilvēktiesību tiesas spriedumiem, lielvalstu līderu iebildumiem un arī visiem pārējiem, kuru viedoklis konkrētajā brīdī nav izdevīgs, tomēr ir būtiski šobrīd paust savu nostāju, jo jautājums par Krievijas opozicionāru vienlaikus ir stāsts par Latviju, mūsu vērtībā un to, kādi cilvēki vada šo valsti, norāda Saeimas deputāts Gatis Zamurs. 

Neviennozīmīgais opozicionārs

Par paša Alekseja Navaļnija politiskajiem uzskatiem un nostāju pamatoti ir dzirdēti dažādi viedokļi. Vladimira Putina alkatības atmaskošana, draudzība un atbalsts no vadošajiem Eiropas politiķiem un nenoliedzamā personīgā harizma par viņu rada eiropeisku sajūtu. Cīņa pret korupciju un par demokrātiju atbilst mūsu vērtībām un lielai daļai tas vien ir pietiekošs iemesls, lai viņu atbalstītu. Tomēr taisnība ir visiem, kuri rauc pieri, kad šis Kremļa opozicionārs tiek idealizēts. Viņš ir piedalījies tā sauktajā “Krievu maršā”, kas apvieno visdažādākos krievu nacionālistus, atbalstījis karu Gruzijā 2008. gadā un vairākas reizes izteicies par nepieciešamību padzīt imigrantus. Viņa kontā ir vairāki izteikumi, kas balansē uz rasisma robežas. Tas šo personāžu padara neviennozīmīgu un mulsina īpaši tos, kuri sevi asociē ar liberālām vērtībām. Tas viss, protams, bija sen, bet tā ir taisnība.

Kādēļ viņš atgriezās Maskavā?

Ir daļa sabiedrības (kādu brīdi arī es piederētu pie šīs daļas), kas bija neizpratnē, kādēļ A.Navaļnijam vispār ir jāatgriežas Krievijā pēc visa, kas ir noticis? Vai bija ekspektācijas, ka Šeremetjevas starptautiskajā lidostā polciija viņu sagaidīs ar ziediem un mīkstajām rotaļlietām? Protams, ka viņu arestēs un ieliks cietumā. Un loģika šeit ir, tomēr, ja mēs noņemam visus izveidojušos priekštatus (realitātē balstītus) par to, kas un kāda ir Krievija, jāatceras, ka A.Navaļnijs ir Krievijas pilsonis, un katram tomēr ir tiesības atgriezties mājās, lai cik toksiskas attiecības ar šo vietu nebūtu. Arī mēs pandēmijas laikā gaidījām un gaidām mājās visus savus pilsoņus. Otra, droši vien svarīgāka lieta, ir A.Navaļnija ambīcija pēc varas Krievijā. Paliekot ārzemēs, viņš pievienotos Garijam Kasparovam un viņam līdzīgiem aktīvistiem, kuri bieži ir redzami, dzirdami, atpazīstami sociālajos tīklos, tomēr, būsim godīgi, Krievijas varu un pārmaiņu ātrumu neietekmējoši. Demokrātiskā sabiedrībā tiesības un iespējas uz varu ir gandrīz visiem, un tādas ir arī A.Navaļņijam. Un varas karogu neviens rokā neiedos, tas ir jāiet un jāņem.

Kas ir izdevīgi Latvijai? 

Racionāli un matemātiski domājot, A.Navaļnijs Latvijai nav izdevīgs, jo mums ir nepieciešams miers un stabilitāte, lai kāda tā nebūtu. Tas ir mūsu ekonomiskajās un zināmā mērā arī drošības interesēs. Viss liecina, ka šobrīd nevar notikt varas nomaiņa mierīgā ceļā. Šādas korupcijas impērijas sagrūšana nevar notikt mierīgi, bez cīņas un bez asinīm. Citējot kādu Briselē strādājošu LGBT grupas aktīvistu, gribētos teikt, ka “prezidents Putins mums tagad ir labākais, kas varētu būt,” tomēr racionālas domas un lēmumi nav vienīgais, kas mūs vada. Mēs saprotam, ka īstermiņa ieguvumi, ko sniegs novēršanās no visiem pārkāpumiem, neatsver to, ka mums visiem ir vajadzīgs demokrātisks, tiesisks un paredzams kaimiņš. Un tieši pie tā šobrīd ir jāstrādā, neraugoties uz apziņu, ka šādu pārmaiņu iespējamība dzīves laikā nav pārlieku liela.

Lēmums nav par viņiem, bet par mums

Bieži tiek lietota frāze, ka politikā nav svarīgi tas, kā ir, bet tas, kā tas izskatās. Un šis ir tas gadījums. Mēs šodienas un rītdienas “navaļnijiem” skaidri pasakām, kas mēs esam, kādas ir mūsu vērtības un par ko mēs iestājamiem. Mēs atbalstām dažādību, opozīcijas iespējas uz leģitīmu varu – to, ko šobrīd pārstāv A.Navaļnijs, lai arī ko mēs domātu par viņu, kā par politisku figūru. 

Mēs skaidri pasakām, ka šo valsti nepārstāv Aldis Gobzems, kurš Saeimas debatēs centās kļūt par Krievijas TV galvenā propagandista Dmitrija Kiseļova Latvijas versiju, nedz infantili apvainojies Vjačeslavs Dombrovskis, kurš uzskatīja par vajadzīgu salīdzināt Krievijas izturēšanos pret A.Navaļniju ar Latvijas partiju izturēšanos pret “Saskaņu”, atsaucoties uz viņu neiekļaušanu koalīcijā. Šo valsti pārstāv pieaugušie, kuri augstā vērtē tur savas kaimiņvalsts pilsoņu tiesības ievēlēt leģitīmu varu. Šī bija iespēja atgādināt sev, ka nav izdomāts nekas labāks par demokrātiju, kaut arī pēdējo 30 gadu laikā esam izgājuši neskaitāmiem cerību un vilšanās lokiem un, visdrīzāk, iesim cauri vēl daudziem.

Autors: 13. Saeimas deputāts Gatis Zamurs.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar