I.Mūrniece Baltu vienības dienas svinībās: ikviens ar savām zināšanām, prasmēm un neatlaidību vairo mūsu tautu spēku

Ikviens no mums ar savām zināšanām un pieredzi, prasmēm un neatlaidību vairo mūsu tautu spēku. Paldies jums par Latvijas un Lietuvas sadarbībā paveikto un radošajām nākotnes iecerēm,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece sestdien, 25.septembrī, atklājot Baltu vienības dienas svinības Kuldīgā.

Baltu vienības diena aicina mūs satikties dažādos Latvijas un Lietuvas novados, apzināties savas baltu saknes un vienlaikus arī Eiropas valodu un kultūru daudzveidību, sacīja I.Mūrniece, atzīmējot, ka baltu tautas saista līdzīgs pasaules redzējums un šodien mēs svinam Latvijas un Lietuvas draudzību un vienotību.

Saeimas priekšsēdētāja pauda gandarījumu, ka svētki ir arī iespēja pēc ilgāka pārtraukuma atkal kopā sanākt Latvijas un Lietuvas parlamentu draudzības grupu deputātiem un pārrunāt turpmākos darbus.

I.Mūrniece akcentēja, ka ar Eiropas Savienības atbalstu mēs – Baltijas valstis – kopā īstenojam lielus reģionālos infrastruktūras projektus, tostarp sākta ātrgaitas dzelzceļa līnijas “Rail Baltica” izbūve. “Tāpat ir jāstrādā pie Baltijas elektrības tīklu savienošanas ar Rietumeiropas tīkliem, tā stiprinot mūsu valstu drošību enerģētikas jomā,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

I.Mūrniece Kuldīgā sveica arī Lietuvas Republikas Seima priekšsēdētāju Viktoriju Čmilīti-Nilsenu (Viktorija Čmilytė-Nielsen): “Paldies par Jūsu atvērtību un “pleca sajūtu”, mums – Baltijas valstu parlamentu priekšsēdētājiem – starptautiski pārstāvot Baltijas valstis.”

Saules mūžu baltu tautām – latviešiem un lietuviešiem,” runas noslēgumā vēlēja Saeimas priekšsēdētāja.

Baltu vienības diena iedibināta, pieminot 1236.gada 22.septembrī notikušo Saules kauju, kurā zemgaļu un žemaišu spēki sakāva Zobenbrāļu ordeņa bruņiniekus. 2000.gadā Latvijas Saeima un Lietuvas Seims Saules kaujas dienu − 22.septembri − oficiāli noteica par atzīmējamu atceres dienu. Šogad tā norisinās Kuldīgā.

Foto: ilustratīvs (saeima.lv)

TOP Komentāri

avatar