Gatavojoties jaunajam mācību gadam, trešdaļai aptaujāto ir finansiālo iespēju ierobežojumi

Pēdējā laika ekonomiskie satricinājumi ir ietekmējuši vairāku Latvijas mājsaimniecību finansiālo situāciju, kas, tuvojoties jaunajam mācību gadam, radīs sarežģījumus nepieciešamo skolas preču iegādē. Teju trešdaļa jeb 32 % aptaujāto Latvijas mājsaimniecību saskarsies ar finansiālo iespēju ierobežojumiem, liecina iepirkšanās un izklaides centru “AKROPOLE” veiktā aptauja*. Rezultātā liela daļa respondentu mainīs savus iepirkšanās paradumus, dodot priekšroku precēm ar atlaidēm, atkārtotai preču izmantošanai un lētākām alternatīvām.

Gatavojoties jaunajam mācību gadam, teju ceturtā daļa jeb 23 % respondentu norāda, ka nespēja apvienot bērna vēlmes ar ģimenes budžeta iespējām būs viens no lielākajiem izaicinājumiem. Savukārt, tikpat liels respondentu skaits norāda, ka laika trūkums visa nepieciešamā iegādei būs līdzvērtīgs izaicinājums. Kā citus izaicinājumus 14 % Latvijas iedzīvotāju atzīst vecāku un bērnu gaumes atšķirību, kā arī tikpat liels respondentu skaits norāda uz ierobežojumiem piedāvājuma klāstā vai sasniedzamībā savas atrašanās vietas dēļ. Savukārt, mazāk nekā desmitā daļa jeb 9 % iedzīvotāju norāda, ka šogad izaicinājums būs nespēja apvienot skolas prasības ar mājsaimniecības budžeta iespējām.

Tuvojošais mācību gads nemainīgi rada gan pozitīvas, gan negatīvas emocijas vecāku un skolēnu vidū. Kādās ģimenēs tas vairāk rada prieku, citās – bažas un satraukumu. Kā liecina dati, emocionāli grūtāks šis laiks ir ģimenēm, kurām ir ierobežotas finansiālās iespējas. To izraisa ne tikai “finansiālais spiediens”, bet arī emocionālais, jo lēmumi ir jāpieņem racionāli, izvērtējot iespējas nevis bērnu vēlmes. Lai arī satraukuma un stresa šajā laikā netrūkst, prieks redzēt datos, ka gatavošanās skolai spēj arī daļu no ģimenēm saliedēt un padarīt daudz tuvākus. Izaicinājumi, kurus sastop ģimenes, gatavojoties skolai, kopumā ir diezgan līdzvērtīgi dažādās demogrāfiskās grupās. Interesanti novērot iezīmi, ka starp jaunākām ģimenēm liels izaicinājums ir arī laiks, lai pagūtu visu sarūpēt,” pauž Norstat Latvija vadītāja Linda Ezera.

Ņemot vērā finansiālos apgrūtinājumus, vairāk nekā puse jeb 53 % respondentu plāno sekot līdzi un biežāk iegādāties preces ar atlaidēm vai akciju piedāvājumiem, turpretī trešdaļa (33 %) plāno atkārtoti izmantot lietas no iepriekšējiem mācību gadiem. Daļa iedzīvotāju (16 %) plāno arī atteikties no konkrētu preču iegādes vai izvēlēties lētākas alternatīvas.

Izmaiņas iepirkšanās paradumos, pielāgojoties cenu kāpumam, dod iespēju lielai sabiedrības daļai iegādāties nepieciešamās preces skolas sākumam. Taču šāda pieeja būs grūtāk realizējama mazāk aizsargātajai sabiedrības daļai jeb maznodrošinātajām Latvijas ģimenēm, kas ikdienā saskaras ar dažādiem finansiāliem izaicinājumiem. Ņemot vērā ekonomisko spiedienu, gatavošanās jaunajai skolas sezonai būs īpaši sarežģīta, tāpēc arī šogad atbalsts skolēniem no maznodrošināto ģimenēm būs īpaši nepieciešams un novērtēts,” norāda “AKROPOLE Rīga” vadītājs Valdis Portnajs.

Rūpējoties par Latvijas maznodrošināto ģimenēm, “AKROPOLE” iepirkšanās centri organizē ikgadējo labdarības akciju “Palīdzēsim sagatavoties skolai kopā”, kurā kopā ar labdarības organizāciju Ziedot.lv un sadarbības partneriem aicinām iedzīvotājus ziedot jaunas drēbes, apavus, kancelejas preces un citas skolai noderīgas lietas maznodrošināto ģimeņu bērniem un Ukrainas bēgļu ģimenēm, kas patvērumu radušas mūsu valstī. Pagājušogad akcijas laikā tika saziedotas nepieciešamās lietas un vairāk nekā 4000 eiro, kas palīdzēja desmitiem Latvijas skolēnu un Ukrainas bēgļu ģimenēm sagatavoties jaunajam mācību gadam.

*Par aptauju:

Aptauja par Latvijas iedzīvotāju ar skolas vecuma bērniem gatavošanos jaunajam mācību gadam, pēc iepirkšanās un izklaides centru “AKROPOLE” pasūtījuma, veikta sadarbībā ar pētījumu aģentūru “Norstat” 2023. gada jūlijā, kurā piedalījās 510 Latvijas iedzīvotāju vecumā no 25 līdz 65 gadiem.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar