Finanšu un laika trūkums – sieviešu izplatītākie šķēršļi biznesa attīstīšanai

Latvijas sievietes visbiežāk attur no sava potenciāla izmantošanas uzņēmējdarbības vidē finanšu un laika trūkums, – liecina Visa veiktā aptauja starp sievietēm – uzņēmējām iniciatīvas “She’s Next” ietvaros. 80% daiļā dzimuma pārstāves norāda, ka Latvijā nav viegli nodarboties ar uzņēmējdarbību, bet 56% uzskata, ka sievietei darboties uzņēmējdarbībā ir grūtāk nekā vīrietim.

Teju puse jeb 47% aptaujāto sieviešu apgalvo, ka finanšu trūkums ir iemesls, kas attur no lielākiem sasniegumiem vai sava potenciāla izmantošanas, bet 40% apgalvo, ka tas ir laika trūkums. Vienlīdz izplatīti šķēršļi ir bailes, atbildība pret ģimeni un šaubas par sevi – šādus iemeslus min 27% respondentes. Toties tikai viena no desmit sievietēm apgalvo, ka izglītības vai kvalifikācijas trūkums ir šķērslis izaugsmei uzņēmējdarbībā. Neliela daļa jeb 2% daiļā dzimuma pārstāves norāda, ka būtisks iemesls ir cita persona. 

“Nereti satieku sievietes, kuras ir ar lieliskām idejām un gatavas uzsākt uzņēmējdarbību, bet vienlaikus kāds šķērslis neļauj piepildīt iecerēto. Aspekti, kas attur sievietes no darbošanās uzņēmējdarbībā, ir universāli visā pasaulē – šaubas par sevi, finanšu vai laika trūkums, atbildība pret ģimeni un citi apstākļi, kas neļauj spert pirmos soļus. Tāpēc ir jāmeklē veidi, kā uzlabot situāciju, sievietes iedrošinot, sniedzot atbalstu un rādot piemēru,” saka Visa mārketinga vadītāja Ziemeļvalstīs un Baltijā Elēna Fadejeva (Elena Fadeeva).

Vienlaikus aptaujātās sievietes – uzņēmējas apgalvo, ka Latvijā nav viegli nodarboties ar uzņēmējdarbību – tā uzskata 80% daiļā dzimuma pārstāves. Interesanti, ka sievietes, kuras ir precējušās vai dzīvo ar partneri, biežāk uzskata, ka Latvijā ir viegli nodarboties ar uzņēmējdarbību, nekā sievietes, kuras ir neprecējušās vai šķīrušās. 

Mazliet vairāk nekā puse sieviešu (56%) norāda, ka sievietei darboties uzņēmējdarbībā ir grūtāk nekā vīrietim. 60% sievietes, kuras tā uzskata, ir ar augstāko izglītību, 34% – ar vidējo vispārējo izglītību un 20% – ar vidējo speciālo izglītību. 

“Daudz Latvijas sieviešu – uzņēmēju ir arī Luminor bankas klientes, un ar prieku atbalstām viņas sava sapņa īstenošanā par veiksmīgu uzņēmējdarbību. Nenoliedzami svarīgs ir tuvinieku atbalsts un iedrošinājums, īpaši, ja sievietei ir ģimene un bērni, jo parasti savs bizness prasa daudz vairāk par astoņām stundām darba diennaktī, nereti jāstrādā arī brīvdienās. Tāpēc sievietēm – uzņēmējām atrast darba un privātās dzīves balansu nereti ir daudz grūtāk nekā vīriešiem. Saskaņā ar Lursoft datiem aptuveni trešdaļai uzņēmumu vadībā ir sievietes, un tie nav tikai mazie un mikro uzņēmumi, bet arī biznesi ar vairāku desmitu miljonu apgrozījumu. Latvijas sievietēm noteikti ir uzņēmēja gēns, tikai mums visiem kopā ir jāpalīdz tam attīstīties,” norāda Luminor vadītāja Latvijā Kerli Vares.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar