Eksperte: Jaunie tirdzniecības noteikumi būs spļāviens sejā mazajiem veikaliem

Ja valdība apstiprinās, ka no pirmdienas veikalos, kur no visa preču sortimenta 70% ir pārtika, drīkstēs tirgot arī visas pārējās preces, tas nozīmēs zaļo gaismu lielveikalu tīkliem, bet spļāvienu sejā mazajiem veikaliem, tostarp vietējiem ražotājiem – apģērbu, suvenīru un citu preču pārdevējiem, norāda Biznesa augstskolas Turība asociētā profesore Iveta Liniņa. Viņa skaidro, ka optimālākais risinājums būtu atļauja visiem veikaliem tirgot visas preces, taču organizējot pircēju plūsmu, piemēram, nosakot konkrētus laikus dažādām vecuma grupām. 

Absolūta konkurences kropļošana

Vienīgais, ko gribas pateikt, redzot šādas idejas, ir tas, ka ļoti žēl mazo un vidējo uzņēmēju, pašmāju ražotāju un amatnieku, kuri, diemžēl, joprojām nedrīkst tirgoties, kamēr tīklu lielveikali, kuri arī līdz šim neizjuta lielu ieņēmumu samazinājumu (pretēji mazajiem), turpinās darboties un, iespējams, izmantos situāciju savā labā. Atliek vien brīnīties, kam ienākusi prātā šāda ideja, kas būtībā ir absolūta konkurences kropļošana. 

Veikali centīsies paplašināt nepārtikas preču klāstu

Ne visi lielveikali līdz šim apzinīgi ievērojuši drošības prasības un, iespējams, turpinās šo praksi. Turklāt, viens no tīklu veikaliem jau tagad sācis celt cenas, tāpēc pieļauju, ka šim piemēram varētu sekot arī citi. Tāpat pastāv iespēja, ka šie veikali centīsies paplašināt nepārtikas preču klāstu, ja reiz tās ir atļauts pārdot. Turklāt, ekskluzīvi viņiem. 

Lai nenotiktu drūzmēšanās

Zinot mūsu patērētāju paradumus, pieļauju, ka liela daļa pirmdien aktīvi dosies pirkt pannas, kancelejas preces un citas lietas, kas lielajos veikalos būs kļuvušas pieejamas. Ļoti ceru, ka veikali būs gatavi cilvēku plūsmām un darīs visu iespējamo, lai nenotiktu drūzmēšanās. Turklāt, ne tikai veikalā, bet arī pie tā. Patiesībā, tas ir viens no būtiskākajiem jautājumiem – vai un kā veikali kontrolēs to, kas notiks stāvvietās un pie ieejas? Negribētos nonākt līdz situācijai, kad pie veikala jānorīko dežurējošs policists. 

Kundzes Rīgas mikrorajonos

Protams, pie situācijas nav vainojami veikalu īpašnieki, jo nepilnīgi paveikts mājasdarbs ir arī sabiedrības informēšanas jomā. Ne visi skatās vakara ziņas, ne visi skatās TV programmas latviešu valodā un ne visi seko līdzi informācijai sociālajos medijos. Daudzas kundzes Rīgas mikrorajonos veikalos nav apturamas, lai gan pašas ir riska grupā, tāpēc, iespējams, veikaliem vajadzētu ieviest konkrētus iepirkšanās laikus senioriem, strādājošajiem u.tml., lai sadalītu plūsmu un pasargātu riska grupā esošos, kuri, reizēm ir vieni no nevērīgākajiem pret ierobežojumiem. 

Būt piesardzīgiem ar izteikumiem publiskajā telpā

Nenoliedzami, visi tirgotāji šobrīd ir neapskaužamā situācijā, tomēr arī veikalu vadītājiem un uzņēmējiem, kas darbojas šajā jomā, iesaku būt piesardzīgiem ar izteikumiem publiskajā telpā. Protams, mēs visi vēlamies strādāt un darīt to pilnā apjomā, bet tajā pašā laikā no Covid-19 ir cietušas neskaitāmas ģimenes. Agresīvi izteikumi plašsaziņas līdzekļos var būtiski ietekmēt veikala vai uzņēmuma reputāciju nākotnē. 

Autore: Biznesa augstskolas Turība asociētā profesore Iveta Liniņa

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar