Pieaug ar Covid-19 smagā stāvoklī esošu pacientu skaits stacionāros

Pagājušās nedēļas gripas un citu akūtu augšējo elpceļu infekciju (AAEI) monitoringa* rezultāti uzrāda Covid-19 gadījumu skaita pieauguma intensitātes samazinājumu stacionāros. Tomēr pieaug pacientu skaits ar smagu slimības gaitu, kā arī A un B tipa gripas vīrusa sporādiskie gadījumi, nedaudz pieaug gripas izplatības intensitāte. Savukārt notekūdeņu monitoringa** rezultāti liecina par Covid-19 izplatības stabilizāciju, kā arī SARS-CoV-2 vīrusa jaunā BA.2.86 paveida*** izplatības pieaugumu vairākās pilsētās. 

Covid-19 

Pagājušajā nedēļā Latvijā turpinājās Covid-19 gadījumu skaita pieaugums , laboratoriski apstiprināti 209 Covid-19 gadījumi (nedēļu iepriekš 183 gadījumi). No 505 pacientiem, kuri slimnīcās testēti uz SARS-CoV-2 klātbūtni, 95 (nedēļu iepriekš 76) tika apstiprināta Covid-19 infekcija.  

 Pagājušajā nedēļā stacionēti 217 Covid-19 pacienti līdz ar ko iepriekšējo nedēļu pieauguma tendence saglabājusies (42. nedēļā stacionēti 87 pacienti, 43. nedēļā – 154 pacienti un 44. nedēļā – 213 pacienti), tomēr šis pieaugums nebija tik straujš kā iepriekšējās divās nedēļās, kas, var norādīt uz epidemioloģiskās situācijas stabilizēšanos. Spriežot pēc hospitalizēto Covid-19 pacientu skaita, ir sasniegts iepriekšējās epidēmijas sezonas līmenis, kad 2023. gada janvārī – aprīlī vidēji bija stacionēti 153 (94-231) Covid-19 pacienti nedēļā. 

 Iepriekšējā nedēļā smagā stāvoklī stacionēto Covid-19 pacientu skaits pieauga no vidēji diviem gadījumiem nedēļā līdz deviņiem gadījumiem. Reģistrēti 11 Covid-19 pacientu nāves gadījumi vecuma grupā 60 gadi un vecāki, no kuriem vismaz sešiem pacientiem Covid-19 bija pamata diagnoze. 

Saņemtie notekūdeņu monitoringa dati par Covid-19 izplatību uzrāda, ka Latvijā  dominē SARS-CoV-2 vīrusa Omikrona varianta XBB.1.5 apakšlīnija, kas daudzviet samazinās, pieaugot EG.5 paveida izplatībai. Konstatēta arī Omicron BA.2.86 paveida pieaugoša klātbūtne Rīgā un Liepājā, Ventspilī, Valmierā un Salaspilī.  

Gan stacionēto Covid-19 pacientu skaits, gan notekūdeņu monitoringa dati kopumā Latvijā liecina par epidemioloģiskās situācijas pakāpenisku stabilizēšanos, taču situācijas uzlabošanās nav novērota. Inficēšanās risks ar Covid-19 joprojām ir augsts, t. sk. veselības riska grupas iedzīvotājiem, kuriem infekcija bieži norit smagā formā, ieskaitot pacientus stacionāros un sociālās aprūpes iestāžu klientus. Visticamāk, vidēji augsta Covid-19 izplatība un apdraudējums sabiedrības veselībai saglabāsies līdz pavasarim līdzīgi kā iepriekšējā epidēmiskajā sezonā. 

Pēdējā laikā Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas (ES/EEZ) līmenī apkopoto SARS-CoV-2 atklāto gadījumu skaita pieaugums ir sasniedzis augstāko punktu, turpina novērot pieaugumu 65 gadus vecu un vecāku cilvēku vidū. 

Gripa 

Turpinot AAEI monitoringu Latvijā iepriekšējā nedēļā (06.11. – 12.11.) vidējā gripas izplatības intensitāte nedaudz palielinājusies. Ģimenes ārstu praksēs reģistrēti 17 klīniskie gripas gadījumi, jeb vidēji 24,1 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem (iepriekš– 15,3 uz 100 000 iedz.). Gadījumi reģistrēti Jēkabpils novadā, Jūrmalā, Ventspilī, Rīgā un Daugavpilī. Augstākā saslimstība reģistrēta 0 – 4 gadu vecuma grupā.  

Pagājušajā nedēļā stacionāros uz gripu tika testēti 95 pacienti, 2 gadījumos tika konstatēts pozitīvs rezultāts (tai skaitā 1 gadījumā tika noteikta B tipa gripa). Savukārt RAKUS Nacionālā mikrobioloģijas references laboratorija apstiprināja A tipa gripas vīrusu vienā paraugā. 

Lielākajā daļā ES/EEZ valstīs gripas izplatība saglabājās līdzīgā līmenī, kāds tika novērots tajā pašā periodā pagājušajā gadā. ES/EEZ līmenī Covid-19 pozitīvo testu īpatsvars 16% apmērā, salīdzinoši gripas pozitīvo testu īpatsvars saglabājās zem 2% vai zem tā. 

Lai mazinātu smagas saslimšanas un nāves risku, vakcinācija pret sezonālo gripu un Covid-19 ieteicama ikvienam, tomēr īpaši rekomendēta cilvēkiem, kuriem saslimšana ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām norit smagā formā un kuriem ir augsts  komplikāciju risks.  

Šobrīd riska grupu pacientiem pieejamas vakcīnas pret gripu “Efluelda” (senioriem) un “Fluenz Tetra” (2-7 gadus veciem bērniem ar hroniskām slimībām), kā arī par valsts budžeta līdzekļiem iegādātās pretgripas vakcīnas “Influvac Tetra” jau ir izdalītas vakcinācijas iestādēm, un vairāk kā 25 000 devas (47% no iegādātā apjoma) ir pieejamas ģimenes ārstu praksēs un citās ārstniecības iestādēs, kas veic vakcināciju pret gripu****.   

*https://www.spkc.gov.lv/lv/monitorings

** https://bior.lv/lv/sars-cov-2-virusa-rns-kopiju-izplatiba-latvija

*** https://www.ecdc.europa.eu/en/news-events/epidemiological-update-covid-19-transmission-eueea-sars-cov-2-variants-and-public

****https://www.spkc.gov.lv/lv/jaunums/sobrid-latvijas-iedzivotaji-aktivi-vakcinejas-pret-gripu-un-covid-19

TOP Komentāri

avatar