Dabai draudzīgi Ziemassvētki – sešas idejas pašdarinātām dāvanām

Ziemassvētkos ik gadu cenšamies iepriecināt tuviniekus ar dāvanām, tomēr nereti pat neaizdomājamies, ka svētku laikā īpaši veicinām pārmērīgu preču patēriņu un atkritumu daudzumu. Līdz Ziemassvētkiem atlikusi vien nedēļa – skolēnu ideju konkursa “Solve for Tomorrow” eksperti aicina izvairīties no izpārdošanām un nevajadzīgu lietu iegādes, darinot paštaisītas, dabai draudzīgas un ilgtspējīgas dāvanas. 

Pat tiem, kas ikdienā cenšas rīkoties dabai draudzīgi, svētku laiks ir īstens izaicinājums. Pašdarinātas dāvanas ir lielisks veids, kā samazināt atkritumu daudzumu. Ja dāvanas pagatavošanai trūkst sastāvdaļu, apmeklē lietoto preču veikalu vai krāmu tirdziņu, dodot lietām vēl vienu dzīvi. Neaizmirsti, ka arī iepakojums rada piesārņojumu – iesaiņošanai izmanto iepriekšējos gados saņemtos dāvanu maisiņus, pārpalikušo dāvanu papīru vai virtuves dvieli.

“Būt dabai draudzīgam nenozīmē atteikties no svētku tradīcijām. Ja izvēlaties šajos Ziemassvētkos apdāvināt kādu, tad padomājiet, lai dāvanas būtu jēgpilnas un noderīgas, nevis pēc kāda brīža vairotu atkritumu kalnus. Izvēlieties kvalitatīvas un ilgi kalpojošas preces, vai dodiet lietām vēl vienu dzīvi. Pašdarinātas dāvanas saņēmējs novērtēs, jo tās ir sirsnīgas un acīmredzami norāda uz ieguldīto laiko un pūlēm,” iedrošina Samsung “Solve for Tomorrow” iniciatīvas vadītāja Baltijā Egle Tamelīte.

  • Dabisks ķermeņa skrubis no produktiem, kas atrodami tavā virtuvē

Daudzi kosmētikas produkti satur ķīmiskas vielas un krāsvielas, kas nav labvēlīgas ne ādai, ne dabai. Turklāt tos iepako plastmasā un citos videi kaitīgos materiālos. Ātri un lēti pagatavojama dāvana ir ķermeņa skrubis, kam nepieciešamas vien dažas, mājās atrodamas, dabīgas sastāvdaļas – medus, jūras sāls un kokosriekstu eļļa. Medu un kokosriekstu eļļu sajauc vienādās proporcijās, taču jūras sāli pievieno uz pusi mazāk. Var klāt pievienot arī dažus pilienus ēteriskās eļļas. Pašdarināto skrubi ieber burciņā. 

  • Ievārījums no krājumiem saldētavā

Ja saldētavā glabājas vasarā salasītās ogas, no tām vari izvārīt gardu ievārījumu vai marmelādi. Savukārt, ja uz lodžijas vai pagrabā joprojām stāv daži kilogrami ābolu, vari pagatavot interesantu Ziemassvētku ievārījum. Receptei nepieciešami āboli, apelsīni, cukurs un kanēlis. 2-3 kilogramus ābolu nomizo, pievieno sarīvētu apelsīna miziņu un divus sagrieztus apelsīnus – katliņā sastāvdaļas aplej ar nelielu daudzumu ūdens. Cukuru pievieno proporcionāli tam, cik kilogrami ābolu tiek izmantoti. Vārīšanas procesā pievieno kanēli. Aromātisko ievārījumu pilda burciņās. 

  • Unikāls mākslas darbs – videi draudzīgs auduma maisiņš

Izveido personalizētu, stilīgu un unikālu atkārtoti lietojamu auduma maisiņu! Dāvanas pagatavošanai vari izmantot mājās esošos auduma maisiņus,  iegādāties tos lietoto preču veikalā, vai uzšūt pats no kokvilnas apģērba, ko vairs nevalkā. Vēlamo dizainu vari radīt ar dažādām metodēm – izmantojot auduma krāsas vai marķierus, batikojot vai izšujot vēlamo zīmējumu vai uzrakstu.

  • Pašdarinātas sveces no vaska pārpalikumiem

Vēl viena radoša ideja dāvanai Ziemassvētkos ir pašdarinātas sveces. Ja mājās sakrājušās sveces ar vaska pārpalikumiem, vari no tiem izveidot jaunas. Tev būs vajadzīgs katliņš, dakts, šķēres, līmpasta un koka irbulīši. Sveci vari veidot tajos pašos traukos, kuros sveces bijušas sākotnēji. Taču vari arī to darīt burciņā vai speciālā formiņā. Detalizētu pamācību sveču liešanā var atrast YouTube un citos interneta resursos.

  • Kūka burciņā īsteniem kārumniekiem

Salds našķis vienmēr iepriecina īstenus kārumniekus, tādēļ uzdāvini kūku burkā! Izvēlies kūkas recepti, dod otro dzīvi mājās atrodamai burkai, ieber tajā receptē norādītās sausās sastāvdaļas. Ja kāda no tām nav atrodama tavās mājās, iegādājies to beziepakojuma veikalā. Iesaiņo burku un klāt tai pievieno kūkas recepti, norādot, kādas šķidrās sastāvdaļas maisījumam jāpievieno, lai pagatavotu gardu kūku.

  • Ziedošana – ilgtspējīga dāvana, kas silda sirdi

Ja dāvanu pirkšana un gatavošana tev sagādā galvassāpes, dāvanas aizstāj ar labajiem darbiem vai ziedojumu. Ziedo līdzekļus apmaiņā pret pašdarinātām precēm vai nodod labdarībai lietas, kuras vairs neizmanto. Kas vienam lieks, citam – prieks. Latvijā ik gadu dažādi uzņēmumi un nevalstiskās organizācijas rīko labdarības akcijas, kurās pārdod ziedotās vai pašu gatavotās lietas, iegūtos līdzekļus veltot labdarībai. Tādējādi Ziemassvētkos vari palīdzēt tiem, kuriem tas visvairāk nepieciešams. 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar