2022. gada vērtīgākās akcijas un IPO

No akciju un sākotnējo publisko piedāvājumu (IPO) skatu punkta raugoties, 2022. gads pagāja aizsardzības, veselības aprūpes (XLV), patēriņa preču (XLP) un sabiedrisko pakalpojumu sektora (XLU) zīmē. Salīdzinājumā ar citiem sektoriem, šie sektori uzrādīja spēcīgāku izaugsmi, vienlaikus uz naftas uzņēmumu attīstības fona, izceļot arī enerģētikas sektoru (XLE).

Maksims Manturovs (Maxim Manturov), Freedom Finance Europe investīciju pētījumu vadītājs, atskatās uz 2022. gada vērtīgākajām akcijām un sākotnējiem publiskajiem piedāvājumiem (IPO), daloties ar atziņām, kāpēc šie sektori bijuši konkurētspējīgāki.

Constellation Energy (CEG) ir elektrības piegādātājs, kas galvenokārt izmanto bezemisiju avotus, piemēram, saules un vēja enerģiju, kodolenerģiju, kā arī ražo elektrību no dabasgāzes. Tas piegādā enerģiju mājām, uzņēmumiem, valdības institūcijām un vairumtirdzniecības klientiem ASV un saražo gandrīz 10% no visā valstī esošās bezoglekļa enerģijas. Uzņēmums ziņoja, ka trešais ceturksnis noslēgts ar neto zaudējumiem 193 miljonu ASV dolāru vērtībā salīdzinājumā ar 633 miljonu ASV dolāru neto peļņu šajā pašā ceturksnī pirms gada. Ieņēmumi palielinājušies par 37% līdz 6,1 miljardam ASV dolāru. Kā viens no lielākajiem tīrās enerģijas uzņēmumiem ASV, Constellation Energy varētu būt ieguvējs no ASV prezidenta Džo Baidena 16. augustā parakstītā inflācijas samazināšanas likuma. Constellation Energy un citi tīrās enerģijas uzņēmumi varētu saņemt miljardiem dolāru nodokļu atlaižu, infrastruktūras atbalsta un citu stimulējošu pasākumu veidā. Izaugsme no gada sākuma līdz šī brīža maksimālajam līmenim bija 158%.

Occidental Petroleum (OXY) ir naftas un gāzes izpētes un ieguves uzņēmums un petroķīmisko produktu ražotājs, kam arī ir zināma interese par enerģijas pārstrādi, uzglabāšanu un transportēšanu. Occidental Petroleum ziņoja, ka 2022. gada trešais ceturksnis noslēgts ar peļņu 2,5 miljardu ASV apmērā un 9,4 miljardu ASV dolāru neto ieņēmumiem. Neto ienākumi gada laikā palielinājās par 305%, un neto ieņēmumi paaugstinājās par 38%. Kopš gada sākuma izaugsmes augstākais punkts sasniedza 168%.

ExxonMobil (XOM) – Exxon Mobil Corp. naftas un gāzes produkti spēlējuši būtisku lomu daudzos nozīmīgos vēstures notikumos. Uzņēmuma izpētes un ražošanas darbības ietver naftas un gāzes projektu izpētes un attīstības darbus sešos kontinentos. Pārstrādes un apstrādes nodaļa apstrādā un izplata produktus, kas iegūti no jēlnaftas un citām izejvielām. Ķīmisko vielu nodaļa ražo petroķīmiskus produktus, ko izmanto mājsaimniecībās, tostarp iepakojuma plēvi, automobiļu detaļas un poliestera šķiedras. Dabasgāzes un elektrības mārketinga nodaļa starptautiskā mērogā ar zīmoliem Exxon, Esso un Mobil pārdod uzņēmuma ražoto degvielu un eļļas, tostarp tās pieejamas arī daudzās uzņēmuma degvielas uzpildes stacijās. Exxon Mobil Corp., kura galvenais birojs atrodas Ērvingā, Teksasas štatā, dibināts 1870. gadā, un tas ir viens no 30 uzņēmumiem, kas iekļauts Dow Jones indeksā. Uzņēmums šogad ir ievērojami paplašinājis ražošanu, palielinot ieņēmumus, kā arī nesen informējis par jaunumiem savā ilgtermiņa korporatīvajā plānā, kas vērsts uz CO2 emisiju samazināšanu. Saskaņā ar šo stratēģiju uzņēmums līdz 2027. gadam kapitālprojektos ieguldīs vidēji 20 līdz 25 miljardus ASV dolāru gadā. Lai arī kopējie izdevumu līmeņi salīdzinājumā ar pagājušā gada prognozi nav mainījušies, uzņēmums plāno minētajā periodā palielināt savus ieguldījumus zema oglekļa emisijas projektos līdz 17 miljardiem ASV dolāru, kas nozīmē 15% palielinājumu. Uzņēmums uzskata, ka tas ir visiem izdevīgs plāns. Tas ļaus ExxonMobil nodrošināt globālo pieprasījumu pēc enerģijas, samazināt izmešu daudzumu un parūpēties par peļņu akcionāriem. Izaugsme kopš gada sākuma sasniegusi 68%.

Augstās naftas un gāzes cenas, ko virza ģeopolitisko faktoru kombinācija, ir iemesls, kādēļ vairums līderu ir no enerģētikas sektora, un citu nozaru piesardzīgās pozīcijas ir veicinājušas šo nozaru izaugsmi.

Lielākie IPO 2022. gadā

2022.gadā globālā mērogā augošā inflācija, lielākas centrālo banku noteiktās procentu likmes un ģeopolitiskā nestabilitāte ir cēlonis izteiktai nepastāvībai, kas rezultējusies mazākos ieguldījumu apmēros. Piemēram, ieguldījumu apmērs ASV, pieaugot procentu likmēm un krītot vērtībām, pēdējo 25 gadu laikā ir sasniedzis rekordzemus rādītājus.

Neskatoties uz to, šī gada laikā ir bijuši pāris interesanti un izceļami IPO. Mobileye Global Inc ir uzņēmums, kas ražo mikroshēmas un programmatūru bezpilota automobiļiem. Uzņēmums tika izveidots 1999. gadā, un līdz šim brīdim ir sadarbojies ar tādiem uzņēmumiem kā Audi, BMW, Volkswagen, GM un Ford, lai izstrādātu uzlabotas braukšanas un drošības funkcijas. Piemēram, vadītāja palīdzības sistēmas un joslas ievērošanas funkciju, izmantojot uzņēmuma izstrādāto kameru, mikroshēmas un EyeQ programmatūru. Uzņēmums IPO piedāvāja 41 miljonu akciju, kuru cenas vērtībā bija 21 ASV dolāru, bet piedāvājuma vērtība bija 861 miljons ASV dolāru. Mobileye Global akcijas šobrīd tiek tirgotas par cenu, kas ir par 68,7% augstāka nekā IPO cena.

Tāpat tika ieguldīti līdzekļi Hygon Information Technology Co, – Ķīnas uzņēmumā, kas ražo datora komponentus. Uzņēmums Ķīnā piesaistījis 10,8 miljardus juaņu (1,6 miljardus ASV dolāru), pieprasījumam 2000 reižu pārsniedzot piedāvājumu. Pirmajā dienā akciju vērtība kāpa par 66,9%, un līdz šim to ienesīgums ir sasniedzis 22,8%.

Attēls: ilustratīvs (pexels.com)

TOP Komentāri

avatar